USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Çiftçi Üretimden Vazgeçecek!

Çiftçi Üretimden Vazgeçecek!

Çiftçi Üretimden Vazgeçecek!
10-12-2021 07:05
Google News


Fatih TABUR

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilerin sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  Girdi maliyetlerinin son dönemde çok arttığını dile getiren Çetindağ, çiftçilere acil destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sofrasında tükettiği gıdayı dışardan alan, en temel ihtiyaçlarını ithal eden bir ülkenin, bağımsızlık iddiası havada kalmaya mahkûmdur” dediğini anımsatan Çetindağ, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu sözü çok önemli. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar da ‘Tarıma hükmeden dünyaya hükmeder’ diyor. Koronavirüs bir kez daha tarımın çok önemli olduğunu gösterdi. Yani tarım olmadan yaşamanın da hiçbir anlamı yok dünyanın da bir anlamı yok. Bu nedenle tarıma hak ettiği değeri vermeliyiz” dedi.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇECEK

 “Çiftçilerimizin girdileri çok pahalı ama ürettiği ürünün fiyatı  iç piyasada veya dışarıda çok düşük” diyen Çetindağ, “Bu da çiftçimizin para kazanamamasına neden oluyor. Bu insanlarımız çiftçilikten yavaş yavaş vazgeçmeye başlıyor. Bunun en kısa zamanda düzeltilmesi lazım yoksa Türkiye büyük sıkıntı yaşayacak. Allah var etsin; devletimiz çok büyük sulama yatırımları yaptı, tarımla ilgili altyapılar kurdu, barajlar faaliyete geçti ama son gelen sıkıntılar  bunları aldı götürdü. Aklınıza gelen bütün tarım ürünlerinde büyük sıkıntılar yaşandı. Girdi maliyetlerindeki artış bu şekilde giderse bizim çiftçimiz üretimden vazgeçecek. Kuraklığın başlaması, girdi fiyatlarının pahalı olması çiftçimizin para kazanamaması ve kendi kendini geçindirememesine neden oluyor. Çiftçilerimiz kara kara düşünüyor” diye konuştu.

GÜBRE ATILMAZSA VERİM EN AZ YÜZDE 50 DÜŞECEK

Gübre fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Çetindağ, “Geçen sene tonu 2 bin 500 lira olan ÜRE gübrenin fiyatı şu anda 14 bin 700 lira. Tabana attığımız DAP gübresini bu yıl çiftçilerimizin neredeyse yüzde 70’i kullanamadı. DAP gübresi 2 bin 900 liradan 14 bin 200 liraya yükseldi. Çiftçimizin bu şekilde gübreyi atmasının imkanı yok. Bu gübreyi atmadığı zaman da verim düşecek. Buğdayda, şeker pancarında, mercimekte  verim düşecek. Bu gübreleri vermediğimiz müddetçe hem verim düşük oluyor hem de kalite düşük oluyor. Biz bu şekilde gübreyi atmadığımız zaman esas sıkıntı 2022’de başlayacak. Çiftçimiz 14 bin 200 liraya bir ton gübreyi alıp bunu arazisine atarsa para kazanma şansı yok. Çiftçimizin bunu alacak gücü de yok, zaten alamadı da.  O nedenle hükümetimizin şu anda çiftçimize destek vermesi lazım. Çiftçimizin kullandığı motorine her gün zam geliyor. Bunu çiftçi nereye kadar götürecek? İnsanlarımızı korkutmak için demiyorum ama eğer devletimiz gübre fiyatlarına, motorin fiyatlarına çare bulmazsa 2022 daha sıkıntılı geçecek. Ülkemizde 20 milyon ton civarında buğday üretiliyor. Sivas’ımız 700-800 bin ton buğday üretiyordu. Bu şekilde giderse Sivas’ta buğday üretimi 250-300 bin tona düşecek. Çünkü gübre atılmazsa verim en az yüzde 50 düşecek. Devletimizin buna bir çare bulması lazım” açıklamasında bulundu.

Ülkemizde kuraklığın her geçen yıl arttığını kaydeden Çetindağ, çiftçilerin kuraklığa dayanıklı ürünlerin üretimi noktasında bilgilendirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Çetindağ, “Aralık ayındayız. Kış mevsimindeyiz, kar olması lazım. Şu anda ne yağmur ne de kar var. Kuraklığa dayanıklı ürünlerin üretilmesi noktasında tüm çiftçilerimiz bilgilendirilmeli. Üniversiteler, Tarım ve Orman Bakanlığımız, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek şimdiden bunun hazırlığına başlamalı. Başlamadığımız zaman daha büyük sıkıntılar yaşayacağımızı düşünüyoruz” dedi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!