Haber Merkezi
Canan Karatay’a göre, en sağlıklı kahvaltı yiyeceği yumurta. 1950'lerde Türkiye'de doğum yapan kadınlara 10 yumurta verildiğini belirterek, “Aslında yeni bir şey söylemiyorum. Eskiden Türkiye'de de böyleydi. Çin'de de hem hamilelere hem de lohusalara 10 yumurta veriliyor. Çünkü yumurta, sarısıyla ve beyazıyla birlikte süper bir besin” diyor. Kahvaltıda veya ara öğünde yumurtanın önemini vurgulayan Karatay, yumurtanın besleyici değerinin altını çiziyor.
EN FAYDALI KAHVALTILIK
En faydalı kahvaltılık ürün olan yumurtanın yararları saymakla bitmez. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bilişsel işlevi artıran yumurta, aynı zamanda güçlü bir Omega-3 kaynağı.
YUMURTANIN FAYDALARI
Besin Değeri: Yumurta, yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12), A vitamini, D vitamini ve mineraller (örneğin demir) açısından zengin.
Protein Kaynağı: Vücut için yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan yumurta, kas sağlığı ve fonksiyonu için temel bir yapı taşı.
Göz Sağlığı: Yumurta sarısında bulunan lutein ve zeaksantin, göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır.
Beyin Fonksiyonları: Yumurta, beyin için önemli besin maddeleri içerir. Kolin içeriği, hafıza ve beyin fonksiyonlarını destekler.
Kemik Sağlığı: Yumurta, D vitamini gibi kemik sağlığı için önemli olan vitaminlerin doğal bir kaynağıdır. Bu vitaminler kemikleri güçlendirir ve sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur.
Tokluk Hissi: Yüksek protein içeriği sayesinde, yumurta tokluk hissini artırabilir ve dolayısıyla daha az kalori tüketimine yardımcı olur.
Enerji Kaynağı: Sindirimi kolay olan yumurta, hızlı bir şekilde vücut tarafından emilir ve enerji sağlar.
KARATAY KAHVALTISINDA YUMURTA NASIL TÜKETİLİR?
Az Pişmiş Yumurta: Haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında, ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilir.
Az Tuzlu Peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir olmamalı. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu ya da yöresel peynirler tercih edilmeli. Yanında poğaça veya simit gibi türler yenmemeli.
Kuru Yemişler: 1 ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yer fıstığı içi. Kuru yemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olmalı.
Zeytin: Az tuzlu 10-15 zeytin, üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenir.
Sebzeler: Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka vb.
İçecekler: Limonlu çay veya süt, şekersiz ve tatlandırıcısız olarak içilir.
Editor : Haber Merkezi