USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Cips, Kola Satar gibi Satıyorlar! İnternetteki Gözlük Reklamlarına İnanmayın!

Optik ürünlerin internet üzerinden satılmaması gerektiğinin altını çizen XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker,  “Sağlığın interneti, reklamı olmaz. İnternetten sağlık satın alınmaz. İnternet eczane ve optisyenlik müessesesi değildir” dedi.

Cips, Kola Satar gibi Satıyorlar! İnternetteki Gözlük Reklamlarına İnanmayın!
14-10-2024 10:22
SİVAS
Google News

Burcu CELLAT

XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan Küçüker,  optik ürünlerin internet üzerinden satılmaması gerektiğini söyledi.

İlaç tedavi kapsamında değerlendirilen geri ödeme sisteminde bulunan, hekim reçetesi ile satışına izin verilen, optik sağlık ürünleri ve hizmetlerinin  cips, kola gibi değerlendirilemeyeceğini ifade eden Küçüker, “Reklam, internet satışları gibi otobanları sermaye zincirlerine açarsanız, sağlık hizmetlerini piyasalaştırırsanız, ticaret mesleğine dönüştürürseniz, halk sağlığı olumsuz etkilenir. Kamu sağlık harcamalarımız misli ile artar. Pazar sermaye lehinde el değiştirir. Geleneksel müesseseler kapanır. 1980’lerde yüzde 25 olan zincir pazar payı, 2000’lerde yüzde 39, günümüzde yüzde 50,6’yı aşmıştır. Sermayenin mesleğin geleceğinde geleneksel müesseselere biçtiği rol yanlarında işçi olarak çalışmamamızdır. Zincirler dikey büyür. Kapitalist sistemlerde halk sağlığının oyundaki bir pul kadar değer yoktur. Hastanın cebinden çıkan sağlık harcama miktarı artar. Sağlık mesleklerine olan güven ve saygı azalır. Etik ve deontolojik bozulmalara sebep olur. Talep yaratır. Çok sayıda sağlık problemlerine neden olur. Haksız rekabet yönlendirme ve haksız kazanca sebep olur. Sağlık kuruluşlarına ticari görünüm kazanıdır. Geri ödeme sisteminde bulunan, ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen, göz hekimi reçetesi ile satışı yapılan tıbbi cihazların reklamı ve internet üzerinden satışı olmaz. Sermaye sözcüleri reklam ve internet satışları ile pazarın büyüyeceğini iddia ederler. Büyüyecek olan sermayenin Pazar payı, kamu ve hasta sağlık harcamalarıdır. Her türlü gözlük camı, optik çerçeveler, kozmetik numarasız, numaralı kontak lensler ilaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen tıbbi cihazdır. 1994 yılında Türkiye'nin taraf olduğu 'Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi' uyarınca, ülkeler arası yayıncılıkta reçeteye tabi ilaç ve tedaviler için reklam yapılmasının kesin olarak yasaklanmıştır. Reklam, internet yasağı, göz hekimi reçetesi, geri ödeme, odalar ve birlik kilit taşlarımızdır. Sağlığın reklamı internet satışı olmaz. Hiçbir sermaye grubu karşısında örgütlü bir alım ve meslek birliği istemez. Gözlükçülük sağlık mesleği olarak Cumhuriyetin Türk milletine armağanıdır. Kazanımlarımıza sahip çıkma tüm meslektaşlarımızın Cumhuriyete vefa ve minnet borcudur” dedi.


Editor : Burcu CELLAT
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!