Çetin POLAT
Sivas Tesviyeciler, Madeni ve Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Hakan Demirgil Osmanlı´yı dünya imparatorluğuna çeviren padişahların her birinin aynı zamanda zanaatkar da olduklarını belirtti.
Bazı ebeveynlerin çocuklarını okullarında başarıya teşvik etmek için, ?eğer okumazsan sanayiye veririm, eğer ödevini yapmazsan yazın berber çırağı olursun´ sözlerini sık sık kullandıklarını anımsatan Demirgil, ?Padişahlar bile veliahtlık yıllarında sanat-zanaat eğitimi alıyorlardı ki bir çoğu bu meslekleri ile zaman zaman geçimlerini sağlamışlardır? dedi.
Başkan Demirgil, meslek öğrenmenin ceza değil, ödül olarak görülmesi gerektiğini anlatarak 1. Mehmet´in yay ve kiriş, Fatih Sultan Mehmet´in bahçıvan, Sultan Abdülhamid´in de iyi bir marangoz ustası olduğunu vurguladı. Demirgil, ?Veliahtlar, sadece devleti idare etmek amacıyla eğitilmezlerdi. Kötü günlere hazırlıklı olmaları için her biri aynı zamanda birer de zanaat-meslek öğrenirlerdi? diye konuştu.
TATİLLERDE ZANAAT ÖĞRENSİNLER
Türkiye´de çok değil 30-40 yıl öncesine kadar ebeveynlerin çocuklarını yaz tatillerinde zanaat öğrenmeleri için ustaların yanlarına çırak olarak verdiklerini ve bu yolla yaşama hazırladıklarını ifade eden Demirgil, ?Bu gelenek ya unutuldu ya küçümsendi. Oysa berber çırağı, saat tamircisi, terzilerin yanlarına verilen, oto tamircilerinin yanlarında çırak olarak çalışan bu çocuklar okullarında da çok başarılı oluyorlardı. İş disiplinini öğreniyorlar, helal kazancın tadına varıyorlar. Çocuklarınıza mutlaka bir zanaat öğretin? dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında zanaatkarların ülkenin büyümesine ve kalkınmasına önemli katkılarının olduğunu anımsatan Demirgil, ?Almanya´yı 2. Dünya savaşından sonra meslek liseleri derleyip toparladı. Dünyanın sayılı kalkınmış ülkeleri arasına soktu. Ülkemizin, ilk yıllarında da aynı yöntemle kurulan bazı okullar ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağladılar. Ancak üzülerek görüyoruz ki, son on yıllarda bu durum tersine döndü. Ara eleman, tekniker- zanaatkar bulunmaz oldu. Üniversite diplomalarının sayısı artarken, kalifiye eleman sayısı da tersi oranda düştü. Sadece geçen yılın Ekim ayında 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,3 oldu. Bunun önüne geçmek için anahtar hamle çocuklarımızı meslek edinmeye yönlendirmektir. Yaz tatillerinde, ara tatillerde bir esnafın yanında çırak olarak çalışması, işi öğrenmesi, meslek öğrenmenin yanı sıra para kazanmanın zorluğunu, birlik ve paylaşım duygularını da çocuğa öğretir. Tabii ki okumak her zaman her şeyden önemlidir fakat diplomalı işsiz olmak genç işsizliği artırırken, gençlerimizin de psikolojilerinin bozulmasına neden oluyor. Hâlbuki esnafımız ona baba gibi işi öğretirken, onun bileğine de altın bilezik takmış oluyor? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim