Ömer ÜN
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, “Davranışsal Otopsi Projesi” ile ulusal medyada geniş yer buldu. Darıcı ayrıca Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'ın yapay zekâ ile ilgili sorunları ele aldığı köşe yazısında görüşlerini aktardı. Doç. Dr. Darıcı, "Davranışsal Otopsi Projesi" ile terör ve canlı bomba eylemlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti.
Doç. Dr. Darıcı, projenin ilk aşamasında güvenlik kuvvetlerine verilen eğitimlerle terör eylemcisini tespit ederek önlem alabileceklerini söyleyerek, “Davranışsal otopsi kişilerin beden dili, yüz ifadeleri, konuşmaları ve bulundukları çevrede yaptıkları hareketlerinin analizlerini bireysel olarak herhangi bir teknik yardım almadan yapabilmelerini sağlayan ve hızlı karar alma süreçlerinde oldukça etkili bir yöntem. Davranışsal otopsinin diğer bir ayağı ise kapsamlı otopside özellikle makine ve yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmak. Terör eylemlerine ilişkin herhangi bir şüpheye dayanan durumu önceden tespit edilmesine yönelik bir proje” şeklinde konuştu.
Yapay zekânın manipülasyon amacına yönelik kullanılmasına ilişkin de Hürriyet Gazetesi yazarı Fulya Soybaş'a görüşlerini aktaran Doç. Dr. Darıcı, ABD Başkanı Trump’ı cezaevinde gösteren ve yapay zekâ ile üretilen fotoğrafları hatırlatarak, bu ve benzeri örnekler sebebi ile de yapay zekâ uygulamalarının toplumsal infiale neden olabilecek sorunlara da sebep olabileceğini belirtti. Darıcı, “Önümüzde seçimler var. Yapay zekâ ile insanları manipüle edebilecek ya da propaganda malzemesi olabilecek fotoğraf-videolar üretilebilir. Bu uygulamalar kişiyi olmadığı bir yerde ya da olmaması gereken bir ortamda gösterebilir, istediğini söyletebilir ki yapay zekâ ile üretilen video ya da fotoğrafların doğruluğunu tespit etmek zaman alıyor. O sürede de yalan bilgi sosyal medya eli ile hızla yayılıyor. Bu açıdan da ne kadar ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu görmek lazım” dedi.
Editor : Elif Elmalı