USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Defterdar Yumuşak´tan Bilgilendirme Ziyareti

Defterdar Yumuşak´tan Bilgilendirme Ziyareti

Defterdar Yumuşak´tan  Bilgilendirme Ziyareti
25-12-2019 07:00
Google News


Çetin POLAT

19 Ekim 2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan 509 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu´nun genel tebliği ile yapılan değişikler ve yenilikler hakkında Sivas Defterdarlığı tarafından meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına bilgilendirme ziyaretleri devam ediyor.

Sivas Defterdarı Mustafa Yumuşak, Site Vergi Dairesi Müdürü İsmet Karagöz, Kale Vergi Dairesi Müdürü Durmuş Ali Darıcı ve Gelir Müdürü Salih Özcandar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Vergi Komisyonu Başkanı ve Sivas Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ile yönetim kurulu üyelerine 509 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu´nda yapılan değişiklikler ve yeniliklere dair bilgilendirmede bulundu.

Sivas Defterdarı Mustafa Yumuşak yaptığı açıklamada, 19.10.2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile mevcut uygulamalara (E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-İrsaliye, E- Defter, E-Serbest Makbuzu, E-Müstahsil Makbuzu ve E- Bilet) ek olarak başka e-belgelerin de (E-Sigorta Belgesi, E-Gider Pusulası, E- Dekont ve E-Döviz Alım Satım Belgesi) uygulamaya alınmasının sağlandığını ve var olan uygulamaların da kapsamının genişletildiğini belirtti.

Sivas Defterdarı ve Vergi Dairesi Müdürlerinin ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Abdulkadir Hastaoğlu ise borsa üyeleri ve tüccarlara çeşitli uyarılarda bulunarak, "E-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan iş insanı ve tüccarımızın aynı zamanda e-arşiv fatura uygulamasına da geçmek zorunda olduğuna ilişkin düzenleme yapılmıştır. E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Ocak´tan itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 bin lirayı (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 bin lirayı) aşması halinde, söz konusu faturaların, "E-Arşiv Fatura" olarak Başkanlıkça sunulan e-belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. E- fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler ile nihai tüketiciler için de E- irsaliye düzenlenebilmesi sağlanmaktadır. Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 1 Ocak´tan tarihinden itibaren e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu uygulamaları ile e- defter uygulamalarına dahil olmak zorunda olacaklardır. Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde e-irsaliye kullanma zorunluluğu getirilmektedir. E-fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının elektronik ortamda e-müstahsil makbuzu olarak düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Borsamız üyeleri ve mükelleflerimizin cezai duruma düşmemeleri için gerekli hassasiyeti göstereceklerine olan inancımız tamdır " ifadelerine yer verdi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!