USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Dünyanın sayılı şehir parklarından olacak?

?Dünyanın sayılı şehir parklarından olacak?

?Dünyanın sayılı şehir parklarından olacak?
05-04-2018 07:00
Google News


Fatih TABUR

Vali Davut Gül; şehir parkı projesi kapsamında yıkım işlemlerine başlanan eski Numune Hastanesi A Blok´a ilişkin yapılan eleştirilere yanıt verdi. Katıldığı bir programda konuşan Vali Gül,  yapının tarihi bir özelliği olmadığını yineledi.

Binanın Sultan Abdülhamit döneminde yapıldığı yönündeki bilgi kirliliğine cevap veren Gül, Sultan Abdülhamit´in 1876-1909 yılları arasında görev yaptığını, bu binanın ise 1948 yılında inşa edildiğini söyledi. Şehir parkı projesinin detaylarına ve bu kapsamda yapılacak cami projesine de değinen Vali Gül; caminin herhangi bir sivil toplum kuruluşu veya vakıf tarafından değil, devlet eliyle yapılacağını ifade etti.

?HASTANEYİ YIKIP, CAMİ YAPMA MESELESİ YOK?

Şehir parkı projelerine yönelik gündeme getirilen kanaatlerin kendilerine yol gösterdiğini ifade ederek sözlerine başlayan Vali Davut Gül, ?Öncelikle orada bir hastane binası yok. Hastane yeni yerine yapıldı. Yapıldığı için de burası TOKİ´ye verildi. TOKİ´den de sonradan alındı, şehre kazandırıldı. Mevcut bizim yeni Numune Hastanesi´nin yanında 250 yataklı bir hastane ihale edildi, 195 yataklı da ilave hastane onunla beraber devam ediyor. Yani bizim 445 yataklı hastane inşaatımız devam ediyor. Mevcutta da bildiğimiz Numune Hastanesi var. Burada cami yapılsa da yapılmasa da, burada o binalar yıkılsa da yıkılmasa da buraya bir hastane olma ihtimali yok. Eğer ikinci bir hastaneye ihtiyaç varsa bizim zaten İstasyon´da hastanemiz var. Onun eli-yüzü düzeltilebilir. Hadi o da yetmiyorsa, yeniden hastane yapılması gerekiyorsa bunu da tüm açıklığımla söyleyeyim Meraküm taraflarında yapılması lazım, şehrin kuzeyinde yapılması lazım. Yani bizim bu yaptığımız hastaneler eğer ihtiyaca cevap vermezse, Sivaslıya düzgün sağlık hizmeti veremezsek, bir hastane yapma ihtiyacı ortaya çıkarsa bunu mutlaka kuzeye yapmak lazım. Dolayısıyla da hastaneyi yıkıp, cami yapma meselesi yok. Çünkü ortada bir hastane yok? dedi.

TOKİ, YÜKSEK KONUT YAPMASIN

DİYE TESCİL EDİLMİŞ

Yıkımı gerçekleştirilen eski Numune Hastanesi A Blok´un taş bina olmadığının altını çizen Vali Gül, ?Orası beton bina. 1948´de yapılmış, 1952´de hizmete girmiş. Sultan Abdülhamit 1876-1909´da görev yapmış. Dolayısıyla da hiçbir zaman Sultan Abdülhamit zamanına denk gelen bir yapı değil. Acaba bundan önceki hastane Sultan Abdülhamit´in yaptığı hastane miydi? Hayır, değildi. Çünkü o bölge daha önce mezarlıktı. Mezarlıklar taşınarak 1948´de hastane yapılmış. Ne zaman tescil edilmiş? 2008´de müracaat edilmiş, 2008´de oy birliği ile Anıtlar Yüksek Kurulu´ndan buranın tescil edilmeme kararı çıkmış. Kurul, ?Buranın tescil edilecek bir özelliği yok´ demiş. Ne zaman demiş? 16 Temmuz 2008 tarihinde. Sonra ne zaman tescil edilmiş? 2016´nın 3´üncü ayında. Neden? Biraz önce dediğimiz mesele. TOKİ yeni bir hastane yapmış. Mevcut arazisine konut yapmasın diye de bura tescil edilmiş. Niyet güzel ama tescil edilecek bir yapı değil. Tabiri caizse TOKİ´nin bu bölgede yüksek yoğunluklu konut yapmaması için 2 sene önce yapılan bir tescil var. Peki bu yapı diğer bölgesindeki yapılarla aynı dönemde mi yapılmış? Mesela Valilik Binası 1884, Kongre Binası 1892,  Jandarma Binası 1908, Yarı Açık Cezaevi 1902, Arkeoloji Müzesi 1914, Selçuk Anadolu Lisesi 1915´te yapılmış. Yani 1915´ten sonra orada yapılan tescilli bir bina yok. Bu 1952? diye konuştu.

?TARİHİ MEKANLAR KURTARILACAK?

Vali Gül, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Eski Numune Hastanesi A Blok´un deprem risk analizlerini yaptık. Betonu C12, olması gereken C30. Burası İl Sağlık Müdürlüğü binası. Burada 2 alternatif vardı. Ya burayı bu haliyle tutup güçlendirme yapılabiliyorsa ki analizlerde bunun güçlendirilmeyeceği sonucu çıktı. Hadi çıkmadığını varsayalım. Ya güçlendirip İl Sağlık Müdürlüğü olarak devam edecektik ya da yıkıp, şehir parkını baştan sona yapacaktık. Nedir şehir parkı? Şehir parkı şu: Kongre Müzesi´nin yanında Orduevi var. Orduevi yeni yerinde yapıldı. Eski Dikimevi´nin olduğu bölgede. Dolayısıyla orayı yıkıyoruz, yeşil alan oluyor. Orduevi´nin olduğu yeri Hazine satmak istese en az 150 milyon lira para lazım. Yani paranızla alamazsınız. Hiçbir ticari beklenti yok. Kongre Müzesi´nin orijinal girişi Orduevi tarafı.  Orijinal girişinden giriş olacak. Jandarma´nın olduğu yerde 3 tane apartman var. Apartmanları başka bir yerde yapıyoruz. Orayı yıkıyoruz  ve Jandarma Binası´nın restorasyonunu yapıyoruz. Tarihi bir mekanı daha kurtarmış oluyoruz. Kızılırmak ve Halk Eğitim´in olduğu yer de yemyeşil olacak. Oradan da hiçbir ticari beklentimiz yok. Sadece bir kot farkı var. Kaldırımı genişleterek orda tek sıra el sanatları çarşısı yapacağız. Ağızlıkçı, tarakçı, bıçakçı. İstasyon´da dükkan kiralayamayacak olan Sivas´ın değerlerine oradan yer vereceğiz. Bakın, ?Kuyumcuya vereceğiz´ demiyoruz. İl Sağlık Müdürlüğü´nün olduğu bölgede 3 bin 250 metrekare oturum alanı olan bir cami yapacağız. Yani kaç kişilik? 4 bin 500 kişilik. Orta ölçekte bir cami. Bu anlattığım bütün dönüşümünü gerçekleştireceğimiz yerlerin toplam metrekaresi 170 bin metrekare. 170  bin metrekarenin içerisinde 3 bin 250 metrekare cami alanı. Yani kabaca yüzde 2´sine denk gelen bir yapılaşma olacak.?

?NİKAH KIYILABİLECEK?

O bölgede Abadan Camii´nin olduğunu dile getiren Vali Gül,  ?Biz mahalle mescidi ya da mahalle camisi yapmayacağız. Bizim yaptığımız cami cuma camisi, bayram camisi olacak. Altı bir anlamda kültür merkezi, halk eğitim merkezi, gençlik merkezi gibi kullanılacak bir şey olacak. Nasıl olacak? Daha somut anlatayım. Müftülülere nikah kıyma yetkisi verildi. O caminin altında nikahların kıyılabileceği çok güzel bir merkez olacak. Yine onun altında kütüphane olacak. Bizim İstasyon Caddesi´ndeki kütüphanemizde ders çalışmaya gittiğinizde veya ziyaret ettiğinizde görürsünüz, çoğu zaman oturacak yer bulamazsınız. Gençlerimiz gelsinler orada ders çalışsınlar. Müftülüğün ana sınıfı öğrencilerine yönelik kursları var, onlar yapılsın. Kadınlar, erkekler, gençler burada kurslar görsünler. Yani bura sosyal donatıların olduğu bir yer olacak. Şehir merkezinde bu tür sosyal donatıların olmasından daha doğal bir şey olamaz. Cami düz ayak olacak. Altında herhangi bir ticari yer olmayacak. Diğer yerler de caminin bahçesi olacak. Caminin hemen yanında İncili Hanım Türbesi var, onun restorasyonunu yapacağız. Şu an orası yıkılmak üzere. Endüstri Meslek Lisesi var orada. Bunu kaldırıyoruz yerine gözlemevi yapıyoruz. Mevcut müzemiz olacak. Hapishanenin etrafındaki eklentileri yıkacağız. Tarihi   binayı restore edeceğiz. Hapishane ile Selçuk Anadolu´nun arasında Milli Eğitim´in 3 tane lojmanı var. Yeni Halk Eğitim´i oraya yapacağız. Selçuk Anadolu´nun etrafındaki binaları kaldırıp onun restorasyonunu yapacağız. Bunların hepsi elden geçecek. Tescilli tarihi binalar elden geçirilecek. Yeşil alan olacak, yürüyüş alanları olacak.  3 bin 250 metrekare oturum alanı olan cami olacak. Eski Askeri Hastane´nin olduğu yerde Öğretmenevi olacak. Onun yanında İl Sağlık Müdürlüğü olacak. Bu araziyi cebinize para koyun, sokağa çıkın 1 milyar liraya alamazsınız, eski para ile 1 katrilyon liraya alamazsınız. Burada 170 bin metrekarelik bir alan var. Bunu 1 lira ticari kaygı düşünmeden şehrin hizmetine sunuyoruz. Hani diyoruz ya ?2019 kongrenin 100. Yılı´,  hani diyoruz ya ?2018´da hızlı tren gelecek.´ İşte o zaman adeta açık hava müzesi gibi buralar ziyaret edilecek? değerlendirmesinde bulundu.

?CAMİ, ULU CAMİİ´NDE ÜST ÜSTE NAMAZ KILANLARIN TALEBİ?

Şehir parkı projesi kapsamında yapılacak caminin İl Müftülüğü tarafından kurulan bir dernek vasıtasıyla yapılacağını aktaran Vali Gül, ?Dolayısıyla da tamamen kamu eliyle yapılacak bir cami. Daha önce de söyledik şimdi de söyleyelim. Herhangi bir sivil toplum kuruluşu, herhangi bir vakıf yapmıyor. Müftülüğün derneği yapıyor, devlet yapıyor.  Bazıları, ?Oraya harcanacak para ile fabrika yapılsın´ şeklinde bir düşünceye sahip. Ortada para falan yok. Cami hayırseverlerin talebi, hayırseverlerin isteği. Fakir fukaranın parası ile yapacağız, elbirliği ile yapacağız. Hazırda olan bir para yok. Bu cami cemaatinin talebi, Ulu Camii´nde üst üste namaz kılanların talebi, cami derneklerinin talebi. Dolayısıyla da Sivas´a sosyal donatıları güçlü olan orta ölçekte bir camiye inşallah bu ay proje netleştiğinde başlayacağız. Olabildiğince de erken bitirmeye gayret edeceğiz. Dünyada sayılı şehir parklarından biri olacak. Biz mahalle camisi yapmıyoruz? açıklamasında bulundu.

?TARİHİ BİNA OLSAYDI BİZ DE ?KALSIN´ DERDİK?

Eski Numune Hastanesi A Blok´u işaret ederek, ?Tarihi bir kimliği olsaydı inanın ona da dokunmayacaktık? diyen Gül, ?Dokunmayacağımızın karinesi de şu: Havaalanı yolu üzerinde haralar var. Oranın 250 bin metrekarelik yerini Özelleştirme İdaresi satıyordu, biz talep ettik. Milli Eğitim Bakanımız yardımcı oldu ve İl Özel İdaresi´ne bedelsiz verdiler. Oradaki haraların restorasyon projesini yaptık. Bu sene onarımına başlayacağız, restore edeceğiz. Bakan Bey takip etti. Geleneksel sporların yapıldığı  bir yer yapacağız. Yani haraları restore eden bir irade, şehrin merkezindeki bu binayı niye yapmasın? Hukuken de, vicdanen de ne yaptığımızın farkındayız. Eski Numune Hastanesi bölgesine yapacağımız proje bittiğinde Sivas´a ayrı bir değer katacak. Bu projeye çok inandık, arkasında durduk. Tarihi bina olsaydı biz de ?Kalsın´ derdik? diyerek konuşmasını sona erdirdi.

 

 

 


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!