AHMET TIRPAN
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunması ile başlayan programda daha sonra MEB Fatih Projesi ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve bakanlık projelerini anlatan tanıtım filmi gösterime sunuldu. Tanıtım filminin ardından konuşan YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, Uluslararası Eğitim Teknolojileri Sempozyumunun kapsam ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak geleceğin inşasında rol alacak yeni neslin teknolojiyi en etkili şekilde kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip bireyler olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Tırnakçı; "Eğitiminden sorumlu olduğumuz nesil teknolojik bir çağda şekil almakta ve sosyalleşmekte. Yeni neslin bulunduğu ortama uyum sağlaması, çağı yakalaması hatta çağın bir adım öne geçebilmesi için gerekli olan becerileri onlara kazandırmak adına eğitim ve teknoloji arasındaki ilişkinin her geçen gün güçlendirilmesi ve güncellenmesi gerekiyor. Bakanlık olarak teknolojiye yatırım yapıyoruz. Sınıflara akıllı tahtalar koyuyoruz, öğrencilerimize tabletler, taşınabilir bilgisayarlar veriyoruz. Altyapı kuruyoruz, internet veriyoruz. Bunları geleceğin neslini yetiştirmek için yapıyoruz.
Hayatımızın her alanına teknoloji girmiş durumdadır. Bunu birinci aşamada verimli kullanacağız, ikinci aşamada ise katma değere dönüştüreceğiz. Teknolojiyi kullanarak günlük 160 milyon dolar gelir elde eden firmalar var. Öyleyse bizim bu teknolojiyi yakalamamız, hatta önüne geçmemiz hatta aktör olmamız gerekiyor. Hindistan 1990´lı yılların sonlarında başladı yılda 140 bin mühendis yetiştiriyor, yetiştirdiği mühendislerin büyük bir kısmı Amerika´da Silikon Vadisi´nde çalışıyor. Toplam ihracatının yüzde 20´si yazılım kaleminden geliyor. İşte bizim ulaşmak istediğimiz nokta bu" ifadelerini kullandı.
Tırnakçı´nın ardından konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız ise eğitim ve teknoloji alanında düzenlenen sempozyumun hayırlara vesile olmasını diledi. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdikleri bu çalışmanın çok önemli olduğunu belirten Yıldız, YEĞİTEK Genel Müdürlüğüne ve emeği geçenlere teşekkür etti. Yıldız; "Günümüzde teknoloji oldukça hızlı ilerliyor. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Fatih Projesi de bunlardan birisi. Eğitim dünyanın, nesillerimizin geleceği. Biz ancak eğitimle ve eğitimli bir toplumla dünyayı inşa edebiliriz. Bu gelişmelere ayak uyduramayanlar da geride kalırlar. Biz de eğitim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek, bu konuda gereken çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz. O nedenle bu sempozyumun çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise "Milli Eğitim Bakanlığı büyük bir aile. 1 milyon öğretmen, 17,5 milyon öğrencimizle eğitim öğretimimize bu yıl da başlamış olduk. MEB´in bu eğitim-öğretim yılındaki önüne koymuş olduğu hedef müfredatın yenilenmesi ve öğretmen yeterlilikleri üzerine. Siz eğitimdeki fiziki ortamları ne kadar iyi hale getirirseniz getirin öğretmenin ihmal edildiği bir sistemde başarıyı yakalayabilmeniz mümkün değildir. Çünkü öğretmen uygulayıcıdır. Mutfakta o vardır, siz öğretmenin bertaraf edildiği, ihmal edildiği en iyi sistemi yapmış olsanız bile eğer öğretmen ona sahip çıkmazsa aidiyet duygusunu taşımazsa başarılı olabilmeniz mümkün değil. Bu yüzden dünyanın her yerinde eğitime yapılan yatırımların yüzde 40´ını öğretmene yaparlar" dedi.
Bilgi ve teknoloji çağında teknolojinin doğru ve verimli kullanılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Büyük, yeni nesle bunu yansıtabilmek için öğretmenlere büyük görev düştüğünü söyledi. O nedenle, öğretmenlerin bilgili, donanımlı ve teknolojiyi etkili bir şekilde kullanabilmesi gerektiğini belirten Büyük, bu konuda karşılaştığı bir örneği de paylaştı.
Büyük, şu ifadeleri kullandı:
"Şimdi sorgulayan, tartışabilen, itiraz edebilen bir öğrenci kitlesiyle karşı karşıyayız. Zaten müfredatımız da bunu gerektiriyor. Bilginin kaynağı çok çeşitlendi. Müthiş bir öğrenci kitlesiyle karşı karşıyayız. Onların karşısında donanımınızla, bilgi birikiminizle saygınlık uyandırabilirsiniz. Bilginin de sürekli yenilendiğini ve değiştiğini görüyoruz. Eskiden bir bilgi 3-5 yıl devam ederdi. Şimdi anlık, saniyelik, haftalık olarak bilginin değiştiğini görüyoruz. Afyon´da bu konuyu öğretmenlerimizle etraflıca tartışırken bir öğretmen arkadaşım söz aldı ve dedi ki, ´Ben Coğrafya öğretmeniyim, bir konuyu anlatırken arkadan öğrencilerden biri parmak kaldırdı, ´öğretmenim sizin o söylediğiniz şey 6 ay öncesine kadardı, şimdi doğrusu bu´ deyince bir öğretmen olarak düştüğüm durumu tahmin edebilirsiniz. Nereden biliyorsun dedim? ´Google´a yazdım´ cevabını verdi´ dedi. İşte eğitim de teknolojinin kullanılması çok önemli. Ancak bir tarafta teknoloji bir taftada öz ve değerler. Doğru kullanmayı öğretmen temin edecek ve yönlendirecek. Eğer biz çocuklarımızın teknoloji kullanımını, doğru, verimli ve sağlıklı hale getiremezsek bir nesli de beraberinde kaybedebiliriz."
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri ve katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi. Daha sonra Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Hafize Keser´in moderatörlüğünde "Eğitim Teknolojilerine İlişkin Uygulamalardaki Yönelimler" konulu panel gerçekleştirildi. Panele Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Arif Altun, YEĞİTEK Eğitim Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Gültekin Kekeçoğlu ve Milli Eğitim Şube Müdürü Fahrettin Bülbül de konuşmacı olarak katıldı.
Editor : Haberpanelim