USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eğitimdeki En Elzem Konu Yeni Müfredattır

Eğitimdeki En Elzem Konu Yeni Müfredattır

Eğitimdeki En Elzem Konu Yeni Müfredattır
14-01-2017 15:59
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde bu hafta eğitim konusunu ele alacağız. Eğitim alanlarındaki sorunlar ve yapılan çalışmalarla ilgili ilk konuğumuz Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz oldu.

Eğitim alanında genelde ve yerelde yapılan çalışmalara değinen Temiz, gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda işlenen mevcut mevzuat programının baştan sona gözden geçirilerek, milli bir müfredatın oluşturulması gerektiğini ifade eden Temiz, gelecek nesillerde şuurlu bir nesil yetiştirmek için kendi örf, adet, geleneklerimizi ve değerlerimizle barışık bir milli müfredatın oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Bununla ilgili somut adımın geçtiğimiz hafta Cuma günü atıldığını ifade eden Temiz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni taslak müfredatın askıya çıkarıldığını kaydetti. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın da kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Temiz, tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerimizin ilgili internet sitesinden yeni müfredata katkı da bulunabileceğini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Temiz şunları kaydetti:

?Günümüzde eğitim alanında en sıcak konu müfredat meselesidir. Müfredat konusunu biz Eğitim-Bir-Sen olarak sürekli gündeme getirdik. Eğitim alanında özellikle son dönemde fiziki alanlarla ilgili güzel gelişmeler yaşandı. Okullarımızın derslik sayılarında ciddi artışlar yaşandı. Sınıflarımızda artık 60-70 öğrenci yok. İlimiz genelinin ortalaması şuan itibariyle 23 civarında. Bütün okullarımızda artık akıllı tahtamız mevcut. Öğrencilerimizin büyük bir kısmına tabletler ulaştırıldı. Fiziki imkanlar noktasında hakikaten geçmişe göre çok daha iyi durumdayız. Ama bizim bu güzel gelişmelerin yanında istediğimiz diğer bir nokta eğitim felsefemizi yeniden gözden geçirmemizdir. Biz eğitim felsefemizi yeniden gözden geçirmek zorundayız. Biz buradan nasıl bir ürün almak istiyoruz? Öğrencilerimizi nasıl yetiştirmek istiyoruz? Bunları görmemiz gerekiyor. Eğitim felsefemizi yenilememiz ve özellikle müfredat konusunu ele almamız gerekiyor. Bunu her zeminde dile getirdik. Biz Akademik sendikacılığın gereği olarak geçtiğimiz sene yaz aylarında tüm illerimizde bir çalışma yaptık. Biz de Sivas şubesi olarak Müzik dersinin müfredatı ile ilgili bir çalışma yaptık. İllerde öğretmenlerimizin oluşturduğu bir komisyon tarafından bir değerlendirme çalışması yapılarak, genel merkeze gönderildi. Yine Genel Merkez´de de öğretmen arkadaşlarımızın oluşturduğu bir komisyon ve yine akademisyenlerden oluşturulan bir komisyon tarafından da müfredat konusu üzerinde önemli çalışmalar yapıldı.?

ÖĞRETMEN AKADEMİSİ

SİVAS´TA AÇILMALI

?İyi ve başarılı bir eğitim, kendisini başarılı hisseden öğretmenlerle gerçekleştirilir? diyen Temiz, ?Bu noktada öğretmenlerimizin kendilerini geliştirecekleri alanların oluşturulması lazım. Bu noktada bir takım çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Özellikle yine Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz´ın ifade ettiği Öğretmen Akademilerinin açılacak olması düşüncesini çok önemsiyoruz? dedi.

Temiz, ?Bizin sendika olarak yaptığımız öğretmen memnuniyet anketinde de öğretmenlerimizin yüzde 77´si yüksek lisans ve doktora eğitimi almak istediklerini bu noktada da önlerindeki engellerin kaldırılmalarını istemişlerdi. Yani bu noktada öğretmenlerimiz kendilerini geliştirmeye açık olmalarını istiyorlar. Bu noktadaki boşluğu öğretmen akademileri doldurabilir. Öğretmenlerimizin katılacağı hizmet içi eğitimlerin daha aktif hale getirilerek, çoğaltılması lazım. Öğretmenlerimizin de bu hizmet içi eğitimlerde kendilerini yenileyerek, bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Öğretmenlerimiz buna her zaman açıktır. Bu alanların ve imkanların oluşturulması lazım. Bu vesileyle şunları da ifade etmek isterim. Hizmet içi eğitim noktasında Türkiye´nin birçok ilinde bu eğitimler yapılıyor. Bizde bunlardan bir tanesinin Sivas´ta açılmasını istiyoruz. Bu noktada Sıcak Çermik veya Yıldız Dağı bölgelerinde yapılacak bir hizmet içi eğitim merkezinin şehrimize de katkı sunacağını düşünüyoruz. Bu programlar sayesinde Türkiye´nin 81 vilayetinden öğretmenler Sivas´a gelmiş olacaklardır? ifadelerini kullandı.

OKULLARIN DAR ALANLARA

SIKIŞTIRILMAMASI GEREKİYOR

İlimizdeki eğitim planlamasının iyi ve geleceğe dönük olarak planlaması gerektiğine dikkat çeken Temiz, bu konuda özellikle Sivas Belediyesi´ne önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Özellikle son zamanlarda okulların belirli bölgelere sıkıştırıldığını ifade eden Temiz, Öğrencilerimize oyun alanları da bırakmak zorundayız? dedi.

Temiz, şöyle devam etti:

?Biz Eğitim-Bir-Sen olarak ilimizde eğitimin bir paydaşıyız. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile sürekli irtibat halindeyiz. Bu noktada biz sendika olarak düşüncelerimizi bazen resmi olarak bazen de gayri resmi olarak arkadaşlarımıza iletiyoruz. Ama bu gibi süreçlerde tek dinamik  biz değiliz. Bizim dışımızda başka dinamiklerde mevcut. Her zaman bizim dediğimiz veya Milli Eğitim Müdürlüğünün dediği de olmayabiliyor. Tabi bu süreçte eğitim planlamasının iyi olması lazım. Şehir plancılığı açısından da ciddi bir şekilde gözden geçirilmesi lazım. Son bir uygulama yapıldı. Biz bunu pek fazla tasvip etmedik. Başka platformlarda da düşüncelerimizi dile getirmiştik. Bir kez daha ifade etmek isterim. Okulları son zamanlarda dar alanlara sıkıştırmaya başladık. Çocuklarımıza oyun alanları bırakmıyoruz. Örneğin Kongre Lisesi´nin bahçesine Selçuk Ortaokulu´nu getirdik. Daracık bir alanda bir tarafta lise, bir tarafta, ortaokul, bir tarafta ana okulu, bir tarafta Öğretmenevi ve hemen bunun arkasında öğrenci pansiyonu bulunuyor. Haliyle Sivas coğrafi alan bakımından Türkiye´nin ikinci büyük ili. Ama biz merkezde sıkışıp kalıyoruz. Çocuklarımıza oyun alanları bırakarak, planlama yapmamız lazım. Biz öğrencilerimize futbol oynayacakları, basketbol oynayacakları alanlar bırakmak zorundayız. Okulları üst süte sıkıştırmak yerine daha geniş alanlara yapmamız lazım. Bu konuda Belediyemize çok büyük görevler düşüyor. Belediyemizin de yer bulma noktasında sıkıntı yaşadığını biliyoruz ama bu sorunların bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde öğrencilerimizi dört duvar arasına sıkıştırmış olacağız.?

DİN ÖĞRETİMİ DEVLET

ELİYLE VERİLMELİ

Din öğretiminin devlet eliyle verilmesi gerektiğine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Temiz, ?Eğer din öğretimini devlet eliyle vermezsek, FETÖ ve benzeri örgütler ortaya çıkabiliyor. FETÖ´ye bakacak olursak, bunlar devletin açık noktalarnı çok iyi kullanmışlar. Birçok veli çocuklarını bunların okullarına gönderirken, çocuğum bu okullarda en azından dinini öğreniyor düşüncesiyle gönderdiler? dedi.

Temiz, ?Biz bundan sonrasında bu tür oluşumların var olmasını istemiyorsak, din eğitimini devlet eliyle okullarımızda, güvendiğimiz öğretmenlerle vermek zorundayız. Bunlardan bir tanesi de imam hatip okullarıdır. İmam Hatip Liseleri olarak Türkiye ortalamasının birkaç puan üstündeyiz. Lise düzeyince çok büyük bir sıkıntımız yok. Velilerimiz imam hatip liselerine göndermek istediklerinde çocuklarını gönderebildiler, yerimiz kalmadı gibi bir durum yaşanmadı. Ortaokullar düzeyinde talep biraz daha fazla. Geçtiğimiz yıl açılan yeni ortaokullarla birlikte yine Türkiye ortalamasının biraz üzerindeyiz? şeklinde konuştu.

İMAM HATİPLERDE

KALİTE ARTTI

Temiz, ?Geçtiğimiz yıl ilimizde proje İmam Hatip uygulaması başlatıldı. Seçkin öğrencileri alan, öğretmenleri özel olarak seçilen bir okuldur. Bu okullardan Türkiye genelinde sadece 12 tane bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 2 sınıflık bir öğrenci alımı oldu. Seneye 3-4 sınıf kadar öğrenci alacaklar. Fen Lisesi ayarında bir okulumuz oldu. İnşallah buralardan da kaliteli bir eğitimle kaliteli gençler ortaya çıkacaktır. Yine geçtiğimiz yıl itibariyle ilimizde Uluslar arası İmam Hatip Lisesi açıldı. Sayın Bakanımızın direktifleri doğrultusunda eğitim ve öğretime başladı. Şuan itibariyle 2 sınıf yabancı, 2 sınıf da yerli öğrencimiz bulunuyor. Biz bu çocuklarımıza bu okullarda İslam´ı öğreteceğiz. Gittikleri yerlere bu bilgi ve tecrübeleri götürecekler? dedi.

KARMA EĞİTİM

SONLANDIRILMALI

Bazı dönemlerde karma eğitim ile ilgili düzenlemelerin de gündeme getirildiğini söyleyen Temiz, bu uygulamanın sonlandırılması gerektiğini belirterek, ?Velilerimiz çocuklarını erkek liselerine, kız liselerine veya karma liselere gönderebilmeli? dedi.

Temiz şöyle devam etti:

?Ülkemizdeki eğitim politikaları hakkında da birkaç konuya değinmek istiyorum. Bu ülkede eğitim felsefesinin, eğitime bakış açısının bir an önce elden geçirilmesi gerekiyor. Bunun tamamen milli bir politikaya dönüştürülmesi lazım. Bu bağlamda bizim gündeme getirdiğimiz temel konulardan bir tanesi karma eğitim uygulamasının bir an önce sonlandırılması lazım. Böyle bir dayatmadan vazgeçilmesi lazım. Bizim velilerimiz istedikleri takdirde kız liselerine, erkek liselerine, isteyen de karma liselere gönderebilmeli. Bu tercih bizim velilerimize sunulmalıdır. Bizim son dönemlerde dile getirdiğimiz konulardan bir tanesi budur.?

ROTASYONUN EĞİTİME

KATKISI OLMAZ

Eğitimde rotasyon çalışmalarıyla ilgili de fikirlerini gazetemizle paylaşan Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Halil İbrahim Temiz, ?Eğitim işi bir moral ? motivasyon işidir. Öğretmenlerimiz sınıfa girdiğinde vicdanıyla baş başadır. Öğretmenlerin moralini etkileyecek davranışlardan ve tutumlardan uzak durulması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi özellikle son dönemlerde dile getirilen rotasyon meselesidir. Öğretmenlere rotasyon? Olacak mı? Olmayacak mı? Nasıl olacak? Hangi düzeyde olacak? Bunlar geçmişte de yaşandı. Ama hep son dakikada bir fayda temin etmeyeceği anlaşılınca vazgeçildi. Başarısız olan konuların yeniden gündeme getirilmesi eğitim çalışanlarımıza da, öğrencilerimize de, velilerimize de bir katkı sunacağı kanaatinde değiliz. Onun için de böyle moral bozucu konulardan uzak tutulmasını istiyoruz. Sonuç olarak rotasyon uygulamasının öğretmenlerimize de öğrencilerimize de bir katkısının olacağını düşünmüyoruz? dedi.

Eğitim-Bir-Sen Sivas Şubesi olarak yaptıkları faaliyetlerle ilgili bilgi veren Temiz, ?Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanlığı olarak Sivas´ta 9 bin eğitim çalışanından 4 bin 600 üyemiz, Memur-Sen olarak da 13 bin tane üyemiz var. 13 Bin kişiyi Sivas özelinde temsil ediyoruz. Türkiye genelinde eğitim olarak 402 bin, Memur-Sen olarak da 980 bin üyemiz bulunuyordu. Şuan itibariyle Memur-Sen´de 1 Milyon üye sayısını aştık? dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!