Fatih TABUR
Vali Salih Ayhan, ilimizde eğitim alanında sürdürülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüs sürecinde öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için Milli Eğitim camiasının var gücü ile çalıştığını kaydeden Vali Ayhan, bu noktada herkese önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.
?Eğitim bizim ajandamızın her zaman birinci sırasında oldu? diyerek sözlerine başlayan Vali Ayhan, ?Ben nerede çalışırsam çalışayım ajandamın bir numarası eğitimdir. Eğitim iyi, belediyecilik hizmeti iyidir; eğitim iyi, valilik hizmeti iyidir; eğitim iyi, tarım iyidir. Eğitim sadece benim, milli eğitim müdürünün veya eğitimcilerin görevi değil, herkesin görevidir. Eğitim toplumsal bir ödevdir? dedi.
ÇOCUKLARIMIZ HEDER OLMASIN
Salgın sürecinde eğitimi hiçbir zaman ikinci plana atmadıklarının altını çizen Vali Ayhan, ?Salgın döneminde sağlık bir adım önde olsa da eğitimi hiçbir zaman geri plana atmadık. Çocukların mental olarak eğitimden kopmamaları için ciddi manada çalıştık. Online iletişimler kurarak, kitap göndererek onları sürekli zinde tutmaya çalıştık. Şartlarımızı zorlayarak çocuklara mümkün olduğu kadar ulaşmaya çalıştık. Şu an yüz yüze eğitime kademeli bir şekilde geçiliyor. Bizim ilk, orta ve lisede 114 bin çocuğumuz var. Yaklaşık 80 bin çocuğumuz yüz yüze eğitime geçti. Özellikle seyrek nüfus olan ve koronavirüs ile ilgili herhangi bir hastalığın olmadığı yerlerde ise eğitime zaten geçtik. Sivas´ın salgınla ilgili ana yoğunluğu merkezde. İlçelerde de çok fazla yoktur. Toplam hasta sayımızın yüzde 80´i il merkezi, yüzde 20´si de ilçeler ve köyler. Dolayısıyla biz merkeze daha çok odaklanmış vaziyetteyiz. İnşallah tez zamanda diğer sınıflarda da eğitime geçebiliriz. Eğitime geçtik ama bunun devamlılığının sağlanabilmesinde herkesin sorumluluğu var, kurallara uymaları lazım. Allah korusun eğitimle ilgili bir sıkıntı olup da tekrar tatil gibi bir düşünce olursa ikinci defa cesur bir adım atamayız. Çocuklarımız heder olur. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum? ifadelerini kullandı.
EĞİTİME 1 MİLYAR LİRA HARCANDI
Milli Eğitim Bakanlığı´nın ?2023 Eğitim Vizyonu Belgesi? çalışmasında kendisinin de yer aldığını anımsatan Vali Ayhan, ?Bu belgenin içeriğini her alanda iyi bilen birisiyim. Komisyonlarda görev aldım. Bakanlığın eğitimdeki paradigmasını bilmek nasip oldu. Vali olmak nasip olunca da bununla ilgili hazırlıklı olduğum için Sivas´ta bir çalıştay yaptık. Onu özetleyerek okullarımızın önüne koyduk ve ?Bunu rehber edineceksiniz´ dedik. Dolayısıyla 2023 Eğitim Vizyonu Belgesini harfiyen uygulayan hatta üzerine koyan illerden birisiyiz. Sivas´ta bunu yaparken neye güveniyoruz? Fiziki alt yapımıza güveniyoruz. Sivas, İsmet Yılmaz Bakanımız döneminde altın çağını yaşadı. O dönemden bu zamana neredeyse 1 milyar lira civarında Sivas eğitim altyapısına kaynak harcandı. Olağanüstü bir rakam? açıklamasında bulundu.
"EĞİTİM ÇALIŞANLARIMIZA YÜREKTEN TEŞEKKÜR EDİYORUM?
Vali Ayhan, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Eğitimde ihtiyaç bitmez. Her çağın kendine göre ihtiyaçları var. Buna anlam, içerik vermek lazımdı. Kurslarda Öğretimin Planlanması ve Rehberlikte Üstünleşme (KÖPRÜ) Projesini hayata geçirdik. KÖPRÜ projesi ile LGS´ye girecek olan çocuklarımızın kazanım eksikliklerini gidererek onlara rehberlik yapmayı amaçladık. Çocuklara kaynak kitabı aldık, her ay deneme sınavı yaptık. Branş branş, okul okul, sınıf sınıf, ilçe ilçe takibini yaptık. Ekibimiz de inandı. Emeksiz ekmek yenmez. İnanınca başarı da geldi. Eğitim çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Pandemi sürecinde de olağanüstü bir destek sağladı eğitim çalışanlarımız. Çocuklarımızla irtibatlarını koparmamakla birlikte maske, tulum, dezenfektan ürettiler, Vefa Sosyal Destek gruplarında yer aldılar. Dolayısıyla öğretmenlerimiz hiç boş durmadılar. Hatta öğretmenlik yaptıkları dönemden daha fazla çalıştılar. Bundan dolayı da müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum.?
?TABLET KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR SORUN YOK?
Sivas´ta koronavirüs sürecinde uzaktan eğitimde öğrencilerin tablet ihtiyacının giderilmesi noktasında yapılan çalışmalara da değinen Vali Ayhan, ?İlçelerimizde 6 bine yakın çocuğumuzun tablet ihtiyacını kaymakamlarımız giderdi. Merkez ilçemizde köylerimizi de Milli Eğitim Müdürlüğümüz halletti. Hatta sadece tablet değil eğitim ortamlarını iyileştirmek adına ihtiyacı olanların evlerine masa, sıra da gönderdik. Yaklaşık 15 bin çocuğumuza da bu şekilde dokunduk. İl merkezimizde de Belediye Başkanımız ?Eğitime erişimde problem yaşayan çocuklarımızın tablet ihtiyacını ben karşılayacağım´ dedi. 3 bin 460 çocuğumuzun listesini belediyemize verdik, belediyemiz de peyderpey çocuklarımıza tabletlerini gönderiyor. Sivas´ın coğrafyası çok geniş. Her yerde internet altyapısı yeterli değil. Bu nedenle tablet verilse de sorun çözülmüş olmuyor, böyle bir sıkıntıyla da karşılaştık. Koronavirüs süreci biraz daha teknolojik alt yapımızı gözden geçirmemize vesile oldu. Bunu aşmak için EBA Destek Noktaları kurduk. Bu süreci hasarsız bir şekilde gidermeye çalıştık. Ama şunu samimiyetimle söyleyeyim: Bir evladımız; ?Ben ekonomik yoksunluk içerisindeyim, ailem bana tablet alamıyor´ diyorsa ben onun sorununu çözmek zorundayım. Bazen çocuklarımız; ?Kardeşimde var benim de olsun´, ?Var ama eski yenileyeyim´ diye düşünüyor. Bu şekilde olunca bunun sonu yok. Tablet konusuna hafif bir mesafem de var. Niye? Çocuklarımızı aşırı şekilde teknolojinin esiri yapmamak lazım. Bu dönem ihtiyaç; alacağız, dağıtacağız ama çocuklarımızın itidalli bir şekilde kullanmasını, sadece eğitim amaçlı kullanılmasını sağlamak için de gayret göstermemiz lazım. Tablet konusunda ciddi bir emek sarf edildi. Bu minvalde önemli bir sorun yok. Gözümüzden kaçanlar bize ulaşırlarsa gereğini yapacağımızı söyleyebilirim? ifadelerine yer verdi.
Editor : Haberpanelim