Oğuzhan SARZEP
Belediye bünyesinde Hanımeli Çarşısı’nda 1807 kadının yaptığı el emeği göz nuru 17 bin 200 ürün sergilenerek, satışa sunuluyor. Kadınlar, evlerinde yaptıkları el ürünlerini getirdikleri çarşıda kendi belirledikleri fiyat üzerinden satışa çıkarıyor. Ürünlerin satışından elde edilen gelirler, üreticilerin açtıkları banka hesaplarına yatırılıyor. Kadınlar, bu sayede hem sosyalleşiyor hem de ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman çarşının kuruluş amacının evlerinde olan hanımların ev ekonomisine katkı sunması olduğunu ifade ederek, “Sivas el sanatlarını dikiş, nakış gibi bazı geleneksel sanatları yaşatmak için kurduğumuz bir tesis aynı zamanda bir işletme bir mağaza hanımların evde kendi emekleriyle yapmış olduğu ürünü burada hem sergiliyoruz hem de satışını yapıyoruz. Bunlardan aldıkları kazançla ev ekonomisine de ciddi manada katkı sunuyorlar. 10 yıldır hizmet veriyoruz. Yaklaşık 130 bin ürün bugüne kadar bu mağazaya kabul edildi. Bunlardan 90 bin tanesi satıldı. Çok hızlı bir şekilde bu sirkülasyon devam ediyor. Şuanda aktif olarak 1807 tane üyemiz var. 1807 üyemizin bu yıl içerisinde ürettiği 17 bin 200 biz mağazamızda sergiledik. Bunlardan 827 tanesinin satışını gerçekleştirdik. Bu satışlardan kazanılan 260 bin lirayı kazancı hanelere, hanımlara dağıtmış olduk. Hanımlar evde ürettikleri ürünleri buraya teslim ediyorlar. 6 ay sergilenme süresi var. 6 ay içerisinde bunların satışı gerçekleşmezse bunları tekrar iade ediyoruz. Daha sonra daha farklı ürünleri buraya bırakabiliyorlar.” dedi.
Hanımeli Çarşısı’nın bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade eden Duman, “Sürekli sirkülasyon halinde devam eden bir sistem tabi buradaki kazancın Sivas ekonomisine dahil olması evde hiçbir üretim alanında bulunmayan kadınların 260 bin lira gibi bir değeri bir yılda pandemiye rağmen üretip Sivas ekonomisine kazandırmış olduğumuz bir mağaza şuanda hali hazırda 7 bin tane ürün bu mağazada sergileniyor. Sivaslı hemşerilerimiz bu mağazada gezdikleri zaman çeyizden, dikiş, nakış, el sanatları alanındaki birçok ürünü inceliyorlar ve buradan alışveriş yapıyorlar ve hanımların hesaplarına biz bu paraları geçiyoruz. Herhangi bir kar amacı gütmüyoruz. Tamamen sosyal sorumluluk projesidir. “ diye konuştu.
Duman, “Bir bütün olarak düşünecek olursak Sivas Belediyesi olarak düşünecek olursanız 11 tane kültür merkezimizde dikiş nakış el sanatları gibi farklı alanlardaki kurslar gibi öğrendikleri kurslarda öğrendikleri meziyetleriyle ürettikleriyle elde ettikleri kazancı ev ekonomisine sağlıyorlar. Bir kadın bizim kültür merkezimizde öğrendiği el sanatını kültür merkezimizde geliştiriyor. Daha sonra evde bunu üretim haline getirip sağladığı kazançla ev ekonomisine katkı sağlamış oluyor. 10 yıldır başarılı bir şekilde hizmet veriyor. Günümüz Türkiye´sinde artık kadınların ekonomiye ve iş hayatına katkısı çok büyük her alanda kadın hem iş hayatına hem ekonomiye ciddi katkılarını görüyoruz. Burası da Türkiye´de ilk tesislerden bir tanesi 10 yıldır sağlamış olduğu istikrarlı ilerleyişle de günümüzde hala pandemiye rağmen üye ve ürün sayısında artış gösteren bir mağaza bu yönüyle baktığınız zamanda Türkiye´ye örnek olmaya ve gerçekten işletme anlamında en iyiyi göstermeye devam edecek bir tesisimiz" şeklinde konuştu.
Editor : Haberpanelim