MUHAMMED DEMİR
- Bize kendinizi tanıtır mısınız?
- İsmim Hamdi Demirhan. Endüstri meslek lisesi mezunuyum. Evliyim 2 çocuğum var. 4 dönemdir Bahtiyarbostan Mahalle muhtarıyım. Bu işi de gerçekten severek ve isteyerek yapıyorum, insanlarımıza ne kadar yardımcı olursam bu işten o kadar memnun kalıyorum. Aynı zamanda esnafım ve dükkânımın bir kısmını muhtarlık ofisi olarak kullanıyorum. Mahalle dışında kalıyor burası ama eskisi gibi evrak işleri kalmadığından ve mahalleye yakın olduğundan sorun olmuyor bu durum.
"ARABA PARKLARI VE İMAR KONUSUNDA
SORUNLARIMIZ VAR"
- Mahalleniz ve nüfusu hakkında bilgi verir misiniz?
- Mahallemiz 16 sokak ve 4 cadden oluşuyor. 1 tane camimiz var. Okul yok, Namık Kemal Okulu yakın olduğu için mahallenin çocukları bu okula gidiyor, seçimlerde de burayı kullanıyoruz. 3 bin 500 dolayı nüfusumuz, 2 bin 150 de seçmenimiz var. Çarşıya çok yakın bir konuma sahip bir alan kurulu Bahtiyarbostan. Bu da ulaşım açısından oldukça rahat bir yer haline getiriyor mahallemizi. Yaşadığımız problemlere gelirsek; Bahtiyarbostan eski bir mahalle, tarihi yapılar ve konaklar var. Durum böyle olunca mahalleye kat müsaadesi verilmiyor ve imar anlamında sorunlar yaşıyoruz. Şimdi vatandaşlar da arsalarını müteahhitlere vererek değerlendirmek istiyor, müteahhitler de kat sınırı olduğu için burada bina yapmak istemiyorlar. Cadde olan yerlerde kat sınırı 5 ama diğer ara sokaklarda sadece 3 kata kadar müsaade var. Bu konu mahallemiz açısından ciddi bir problem teşkil ediyor. Bir de araba parkları ciddi problem. Çarşıdaki park yerleri ve otoparklar yetmiyor, mahalle de çarşıya yakın olduğundan memurlar ve esnaflar arabalarını gün içerisinde getirip buradaki sokaklara, caddelere ve boş arsalara park ediyorlar, işten çıkarken alıyorlar. Bu durum da oradaki günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Asfalt dökümü için gelen aracın, park etmiş arabaların sahiplerine ulaşamadığımız için geri döndüğü bile oldu. Vatandaşlarımızın mahallede bulunan boş arsalara ve cadde sokak aralarına araba park ederken daha duyarlı davranmaları gerekiyor.
"SOSYAL ALANLARIMIZ YOK"
- Mahallenizdeki sosyal alanlar yeterli mi, bu alanlarla
ilgili sıkıntılar var mı, gençlerin zamanlarını
değerlendirebilecekleri yerler var mı?
- Mahallemizde sosyal alanımız ve gençlerin zamanlarını değerlendirebilecekleri yerler yok. Sadece hanımlara yönelik olarak Özgecan Hanımlar Kültür Merkezi yapıldı, o da Eylül Ayında açılacak. Bir de İnönü Konağı var, orayı da Özel İdare cezaevine verdi, çay bahçesi olarak işletiliyor.
"SİVAS´TAKİ KADINLARA FAYDALI OLACAK BİR PROJE"
- Özgecan Hanımlar Kültür
ve Yaşam Merkezi çalışmaları
ne durumda, merkez hakkında
bize bilgi verir misiniz?
- Orada daha evvelden farklı amaçlarla kullanılan başka bir bina vardı. 3 sene önce yıkıldı ve yerine Kültür Merkezi binası yapıldı. Şu anda açılışa hazırlanıyor bina. 12 sınıfın bulunduğu Özgecan Kültür Merkezinde, kadınlara yönelik olarak çeşitli kurslar ve etkinlikler yapılacak. Mahallemizde bulunan ve Sivas´ın farklı yerlerinde yaşayan kadınlarımız için faydalı olabileceğini düşünüyorum. Kurslara ön kayıtlar alınmaya başlandı. İlgilenen hanımların bir an önce başvuru yapmasını tavsiye ederim.
- Herhangi bir bürokratik engel ya da ilgisizlikle
karşılaşıp da yapamadığınız bir iş oldu mu?
- Çok ciddi bir engelle veya ilgisizlikle karşılaşmadık şimdiye kadar. Ama arada çeşitli kurumlarla ufak aksaklıklar yaşıyoruz tabii. Gecikmeye dayalı olarak sorunlarımız olsa da, eninde sonunda yapılıyor bazı şeyler. Çünkü bütün kurumlar ve birimler bizlere hizmet için varlar sonuç olarak. Sorunlar ve aksaklıklar da illa ki oluyor çünkü mahallemiz çok eski. Çözümü için el birliğiyle çalışıyoruz.
- Mahalleyi nasıl yönetiyorsunuz, azalarla ve mahalle
sakinleriyle istişare yapıyor musunuz?
- Azalarımız mahalle ile çok alakadar olmuyorlar. Sadece benim gözümden kaçan bir aksaklık ve sorun olursa o konularda bilgi veriyorlar. Bunun dışında aktif olarak çalışmalara katıldıklarını söylemek zor. Çünkü onlar da ya esnaflık yapıyorlar ya da emekli insanlar. Bundan dolayı pek yanaşmıyorlar. Bunun dışında ben de mahallede oturduğum için mahalledeki problemlerle alakalı gerekli bilgim oluyor. Herkesi tanığımdan dolayı da sürekli bir istişare ortamımız oluyor ister istemez.
- Bahtiyarbostan´da; İnönü Konağı, Yeşil Konak,
Gök Medrese Konağı ve daha birçok konak var.
Bu konaklarla ilgili yapılmasını istediğiniz bir şey var mı?
- Mahallemizde bulunan ve restore edilerek vatandaşın kullanımına açılan bu konaklarımızda; düğünler, partiler, toplantılar ve öğrencilerin mezuniyet programları gibi birçok etkinlik oluyor. Bu etkinlikler esnasında konaklar çevresi aşırı bir şekilde kalabalıklaşıyor. Bu kalabalık trafiğe sebep oluyordu ve insanlar arasında gerginlikler yaşanıyordu. Kalabalıklar hala oluyor ama özellikle trafik konusunu emniyete bildirdik, sağ olsunlar gerekli olan yerleri tek yön giriş çıkış olarak ayarlamasını yaptılar onlar da. Eskisine nazaran biraz daha rahatlama oldu tabi.
"PAŞABOSTAN´DAKİ AĞAÇLAR VATANDAŞI
RAHATSIZ EDİYOR"
- Mahallenizde bulunan Paşabostan Caddesinde çürümüş
ağaçlarla ilgili problemler var. Vatandaş bu durumdan
rahatsız ve ağaçların kesilmesini istiyor. Bu konuda
neler söylemek istersiniz?
- O caddede kesilmesi gereken ağaçlar var. Bu ağaçlar çürümüş, reçineleri akıyor ve kurtlanmış vaziyette. Oradaki oturan şahıslar da şikâyetçiler, ağaçların kesilmesini istiyorlar. Ağaçlar hem kaldırımların daralmasına sebep olarak hem de yan taraftaki binaların balkonlarına uzanarak insanları rahatsız ediyorlar. Ayrıca zemin katta oturan vatandaşların da evlerine ışık girmesini engelliyor, kir pas oluşmasına sebep oluyor. Park Bahçeler Müdürü ile beraber gittik yerinde inceledi ağaçları, hatta yakın zamanda budama işlemleri de yapıldı ama mahallelinin talebi ve gerekli olan şey ağaçların tamamen kesilmesidir. Yerine başka ağaçlar dikilebilir ama şu an olan ağaçlar fayda değil zarar veriyor. Bu konuda yetkililerden gereken adımların atılmasını bekliyoruz.
"PROBLEMLERİMİZ KURUM KAYNAKLI DEĞİL"
- Valilik ve Belediye ile diyalogunuz nasıl, bu manada
bu kurumlardan beklentileriniz nelerdir?
- Mahallemizdeki problemler kurum kaynaklı olmadığı için, ne Vali´nin başını ağrıtabiliyoruz ne de Belediye Başkanı´nın. Ama mesela asfalt, kaldırım ve benzeri konularda yapılmasını istediğimiz şeyler ve taleplerimiz oluyor zaman zaman. Bunları da uygun şekilde planlayarak yapıyorlar zaten. Sadece bazen gecikmeler olabiliyor, onlar da normaldir diye düşünüyorum.
- Sivas Muhtarlar Derneği çalışmalarından
memnun musunuz?
-Muhtar olmam dolayısıyla Muhtarlar Derneğine ben de üyeyim. Belirli aralıklarla toplantılar ve faaliyetleri oluyor derneğin ama işlerimizden dolayı çok aktif bir şekilde katılamıyorum. Nihayetinde bir dernek ve ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Tabii eksik tarafları illa ki var, daha çok muhtar arkadaşımıza hitap etmeleri lazım. Ama genel olarak bir şeyler yapılmaya çalışılıyor.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın muhtarlara verdiği önem ve
tanınan sosyal haklar hakkında neler düşünüyorsunuz?
- Bu konuda gerçekten Sayın Cumhurbaşkanımıza samimi olarak teşekkür etmek istiyorum. Biz muhtarların adı sanı bilinmezdi, kimse önemsemezdi ve gittiğimiz kurumlarda neredeyse kapıdan içeri alınmayacak vaziyetteydik. Yapılan çalışmalar neticesinde bizler de önem kazandık ve yapılanlar ses getirdi. Sosyal hakların tanınması da gayet iyi oldu çünkü herkesin durumu farklı farklı. Muhtarlar olarak bizler de bir nebze rahat etmiş olduk bu vesileyle.
- Son olarak bizlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?
- Sesimizi duyurabileceğimiz böyle bir fırsatı bizlere verdiğiniz için, sizin şahsınızda İrade Gazetesine teşekkür ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Editor : Haberpanelim