Ahmet TIRPAN
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas´ta 479 işyerini ziyaret ederek eleman ihtiyaçlarını tespit etti. İŞKUR İl Müdürlüğü´nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Sivas´ta piyasanın önde gelen faaliyetleri arasında imalat ile toptan ve perakende ticaretin geldiğine dikkat çekildi.
Sivas genelinde 20 üzeri istihdamlı işyerlerinin yüzde 18,2´sinde 518 kişilik açık iş olduğu tespit edildiğinin belirtildiği açıklamada, ?Sivas genelinde açık iş oranı yüzde 1,8 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 7,3 ile ulaştırma ve depolama olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 40,2 oranı ile diğer hizmet faaliyetleri sektöründendir. İş yeri bazında İnşaat sektörünü ve yüzde 40´lık oranla insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörü takip etmektedir? denildi.
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: ?İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler iplik eğirme operatörü, makineci (dikiş), mermer işçisi, garsondur. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri fiziki ve bedensel yeterlilik, yeterli mesleki/teknik bilgi ve tecrübe ile iletişim ve ifade yeteneğidir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve akraba-eş dost aracılığı ile aramaktadır. Sivas ilinde araştırma kapsamındaki 20 üzeri istihdamlı işyerlerinin yüzde 33,3´ünde 901 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler makineci (dikiş), garson (servis elemanı), mermer işçisi, mekanik bakım onarımcısı, beden işçisi (genel), çorap örme makinesi operatörü, kaynakçı (oksijen elektrik), tahkimatçı, beden işçisi (inşaat) meslekleridir.?
Sivas genelinde 20 üzeri istihdamlı işyerlerinde bin 218 kişilik net istihdam artışının beklendiğinin kaydedildiği açıklamada, ?İşverenler, 2020 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 4,3 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor, inşaat ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleridir. Şoför (yük taşıma), garson (servis elemanı), beden işçisi (genel) mesleklerinde istihdam artışı beklenirken servis şoförü (okul), inşaat işçisi, güvenlik görevlisi mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir? denildi.
Editor : Haberpanelim