Fatih TABUR
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürü Emre Torun, Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Taner Karabal´ı ziyaret ederek çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.
Sivas 1. OSB´de 160 faal fabrikanın bulunduğunu ifade eden OSB Müdürü Torun, ?Bu 160 fabrikada 8 bin 200 kişi çalışıyor. Yaklaşık 40 tane de proje ve inşaat aşamasında olan var. 8 bin 200 kişilik bir istihdam sağlıyoruz? dedi.
Sivas´ın 2018 yılı ihracat rakamlarının 83 milyon dolar bandında olduğunu dile getiren OSB Müdürü Torun, ?Ama bizim Organize Sanayi´de merkezi İstanbul´da olan bazı firmalar var. Özellikle tekstil firmaları. Bu firmaların merkezinin İstanbul´da olmasından dolayı ihracatları Sivas´ta değil de İstanbul´da gözüküyor. Bu firmaların totalde de çok ciddi ihracat rakamları var. Tekstil firmalarının 200 milyon dolara yakın ihracat değerleri var. Ayrıca ihracat kayıtlı satış yapan firmalar var. Örneğin buradaki bir firmamız İstanbullu bir firmayla anlaşıyor, ürününü o firmaya veriyor, o firma da ihracatını yapıyor. İhracat kayıtlı mal satıyor. Bunlar da bizim ihracat değerlerimizde, verilerimizde gözükmüyor. Bunları da düşündüğümüz zaman Sivas olarak bizim 300 milyon dolarlık ihracatımız var. Bununla alakalı da biz zaten bir çalışma yapıyoruz. Bu rakamları güncelleyeceğiz. 2019 yılı ihracat rakamlarını Türkiye İhracatçılar Meclisi´nin (TİM) haricinde biz de kamuoyu ile paylaşacağız. Sonuçta Sivas´tan yapılan ihracat olduğu için burada kayıtlı veya kayıtsız olması önemli değil? diye konuştu.
KAMULAŞTIRMAYLA ALAKALI HERHANGİ BİR SORUN YOK
1. OSB´nin 1´inci, 2´nci ve 3´üncü olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu dile getiren OSB Müdürü Torun, ?Kamulaştırma işlemimiz tamamen bitmiş durumda. Organize Sanayi´de kamulaştırma ile alakalı herhangi bir sorunumuz yok. Sadece 3´üncü kısmın 4´üncü etabında altyapı ile alakalı yapmamız gereken işler var. Şu anda altyapı yapılmayan sadece 4. etap dediğimiz bu kısım var. Gelecek sene Bakanlık ihale edecek. İnşallah burayı da yapacağız ve bu kısmı da sanayicilere açacağız? ifadelerini kullandı.
?OSB DAHA YEŞİL BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK?
OSB Müdürü Torun, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?OSB´de altyapısı biten fakat yolu halen stabilize olan bazı yerler vardı. Yaklaşık 1 ay önce Valiliğimiz, İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi ve Orman İşletme Müdürlüğü arasında bir protokol imzalayarak bu altyapısı olup da yolu olmayan yerlerin asfaltlanması işini de o protokolün içine dahil ettik. Yaklaşık olarak 32 bin 500 metrekarelik yol bu şekilde asfaltlanmış olacak. Belediye ve İl Özel İdaremiz şu anda çalışmaları başlattı. İnşallah Kasım´ın ilk haftasında da bu asfaltlama işi bitmiş olacak. Organize daha iyi bir altyapıya kavuşmuş olacak. Protokolün ikinci aşaması da fidan dikimiydi. Bu ilk önce bin fidan olarak başlamıştı. Sayın Valimiz bu sayıyı 5 bin fidana çıkardı. Bin fidanın dikimini geçen hafta Sayın Valimizin önderliğinde sanayicilerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz ve çalışanlarımızla başlattık. Kalan 4 bin fidanın dikimini de fidan dikilecek yerlerin tesviyesi, çukur ekim işlemleri ve arazi çalışmaları yapıldıktan sonra peyderpey yapacağız. Böylelikle Sivas´ımızın OSB´si daha yeşil bir görünüme kavuşmuş olacak. Hem altyapısıyla hem üstyapısıyla daha modern bir OSB olmuş olacak. Bizim amacımız firmalar Organize´nin altyapısıyla, üstyapısıyla uğraşmasın; kendilerini tamamen ihracata, üretime, istihdama versin. Yani o sorunları biz ekarte edelim onlar da yeni pazarlar bulmaya çalışsınlar istiyoruz.?
?NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU VAR?
OSB Müdürlüğü olarak yürüttükleri projeler hakkında da bilgiler veren OSB Müdürü Torun, ?İnovasyon merkezi projemiz var. Vali beyin de çok önem verdiği bir proje. Biz burada tasarım atölyesi kuracağız. Firmalara bu konuda teknik destek vereceğiz. Dış ticaret ofisi kuracağız. Bu çok ciddi bir açık. Firmalarımız üretim yapıyor, yurtiçine satış yapıyor ama ihracat noktasında sıkıntılar var. Çünkü ihracat farklı bir olay; bilgi lazım, pazar araştırması lazım, altyapı lazım. Bununla alakalı bir birim kuracağız, bu birim de sürekli pazar araştırması yapılacak. Personeller sürekli firmaların ürünlerini güncelleyerek pazarları araştıracak ve herhangi bir kaynak bulduğu zaman da firmayla bağlantıyı sağlayacak. Gümrüklemeye kadar da burada bir danışmanlık yapacak. Ayrıca bir de dönüşüm ofisi projemiz var. Firmaların daha fazla kurumsallaşabilmesi için sürekli danışmanlık yapılmasını sağlayacak bir proje. Nitelikli eleman sorunu var. Firmalar işçi arıyor, insanlar da iş arıyor. Fakat ikisini buluşturamıyoruz. Bu noktada ikisini buluşturabilecek, çalışanları veya iş arayanları vasıflı hale getirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Kalkınma Ajansına sunduk. Destek aldığımız takdirde sürekli eğitimin olduğu bir projemiz de var? açıklamasında bulundu.
?FİRMALARIMIZ İYİ DURUMDA?
Türkiye´de ekonomide son 2 yıllık süreçte yaşanan daralmanın Sivas´taki firmalara etkisini de değerlendiren OSB Müdürü Torun, ?Ekonomik sıkıntılardan dolayı bazı firmalar durağan bir sürece girdi ama genel itibariyle bizim firmalarımız şu anda iyi durumda. 160 firma faal çalışıyor. Hatta İstanbullu bir firma Sivas´a yatırım kararı aldı. 600 kişi çalıştıracak, şu anda da çalışmalara başladı. 2019 yılı itibariyle kesinlikle üretimini durduran, iflas eden herhangi bir firmamız olmadı. O konuda iyiyiz. İnşallah 2020´de daha iyi olacak. 2023´e kadar Sivas genelinde 100 fabrikanın temeli atılacak. Geçtiğimiz günlerde SİVTAŞ aracılığıyla 2 tane temel atıldı. Biri yem fabrikası diğeri de süt işleme tesisi. İnşallah bu 3 yıl içerisinde güzel şeyler olacağını düşünüyoruz. Çünkü firmalarda da geçen yıla nazaran çok olumlu hava var. Bu yıl işlerinin geçen yıldan daha iyi olduğundan, yavaş yavaş toparlanma sürecine girdiklerinden bahsediyorlar. İnşallah iyi olacak? ifadelerini kullandı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gazetemiz Genel Yayın Koordinatörü Taner Karabal ise OSB Müdürü Torun´a çalışmalarında başarılar diledi.
Editor : Haberpanelim