HAYRULLAH AĞKAŞ
Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilimizdeki en verimli buğday çeşidini tespit edilmesi yönünde önemli bir çalışma başlatıldı. Proje kapsamında ilimizin 5 farklı ilçesinde toplamda 11 çeşit buğday ekibi yapıldı. 3 yıl boyunca uygulanacak çalışma kapsamında mevsim koşuları da dikkate alınarak, hangi çeşit buğdayın hangi toprakta ne kadar verim verdiği tespit edilecek. Böylelikle en verimli cins tespit edilerek, çiftçiler bu yönde yöndendirilecek.
İlimizde tarım ve hayvancılık adına yapılan çalışmalar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, ?Sivas öncelikle tarım şehridir. Bizim ekonomimiz tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlimizin yüzde 60´ından fazlası geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Durum böyle olunca Sivas´ın ekonomisinin de tarım ve hayvancılığa dayandığını söyleyebiliriz. Sivas kalkınacaksa bu tarım ve hayvancılıkla olmalıdır? dedi.
TOPRAĞA UYGUN TOHUM
Buğday verimliliği projesiyle ilgili bilgi veren Yıldız, ?İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilimizde 11 çeşit buğday denemesi başlattık. Bunu 5 ilçemizde şuanda deniyoruz. Geçtiğimiz sonbaharda ekimini yaptık. İlkbahar´dan itibaren de gözlemlemeye başlayacağız. Hasat sonrasında 5 ilçemizdeki verimliliklere bakacağız. Merkez, Kangal, Şarkışla, Suşehri ve Hafik ilçelerinde 3 yıl boyunca bu denememizi sürdüreceğiz. Bu 3 yılın sonunda ise hangi ilçemizde hangi çeşit buğdaydan daha fazla verim almışsak, çiftçilerimizi de bu yönde yönlendireceğiz. Bu konuda bir yıllık bir deneme bize doğru verileri vermeyebilir. Çünkü bu yıl çok fazla yağış olur, önümüzdeki sene kurak geçer. O yüzden 3 yıl boyunca bu buğdayları gözlemleyeceğiz ve sonunda da ortalama bir ramak çıkararak, hangi üründen daha fazla verim aldığımızı ortaya koyacağız. Diyelim ki bu yıl ektiğimiz 3 çeşit buğdaydan hiç verim alamadık. Önümüzdeki dönemde bu 3 ürünü çıkararak, yeni 3 çeşit ekeceğiz? ifadelerini kullandı.
KANGAL VE GÜRÜN´DE NOHUT DENEYECEĞİZ
Buğday denemelerinin yanı sıra nohut konusunda da benzer bir çalışma yapacaklarını söyleyen Yıldız, ?Bunların haricinde Kangal ve Gürün ilçelerimizde nohut denemelerimiz olacak. Bu konuda da özellikle hasat zamanında biçer döverle biçilebilecek bir nohut bulmamız lazım. Çünkü artık elle kavrama çok zor. Tarımda artık teknolojiyi de verimli olarak kullanmalıyız? diye konuştu.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldız, yapılacak bu gibi çalışmalarla birlikte ilimizin hangi yöresinde hangi tohumların daha fazla verim verdiğinin tespit edileceğini söyledi. Bu projenin ardından tarımla uğraşan vatandaşlarımızın bu yönde yol gösterileceğini ifade etti.
CANLI HAYVANLAR
İPOTEK GÖSTERİLEBİLECEK
Geçmişte köylülerimizin bankalardan kredi kullanırken, köydeki gayrimenkullerini veya canlı hayvanlarını ipotek gösteremediğini ifade eden Yıldız, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında artık canlı hayvanların ipotek olarak gösterilebileceğini kaydetti.
Yıldız, şöyle devam etti:
?Bankalar şimdiye kadar köylülerimizin canlı hayvanlarını ya da köylerindeki menkul ve gayrimenkullerini ipotek olarak kabul etmiyordu. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ilimizi ziyaretinde de dile getirmişti. Örneğin biz şuanda genç çiftçi destekleme projesi kapsamında çiftçimize 6 tane büyükbaş hayvan verdik. Bu çiftçimiz bu 6 hayvanı ipotek göstererek, bankadan kredi kullanabilecek. Eskiden bu uygulama yoktu. Bu gibi durumlarda özel bankalar kabul etmeyebiliyor ama artık devlet bankaları kabul edecekler.?
Editor : Haberpanelim