Fatih TABUR
32. Ahilik Kültürü Haftası tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de coşkuyla kutlandı. Kutlamalar kapsamında ilk önce Öğretmenevi karşısında bulunan Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde toplanıldı. Burada dua edildikten sonra mehter ve kortej eşliğinde Atatürk Kongre Müzesi bahçesine gelindi.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan program, Sivas Belediyesi Mehteran Takımı´nın gösterisi ile devam etti. Programa Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal, il protokolü, çok sayıda esnaf ve vatandaş katıldı.
Burada konuşan SESOB Başkanı Beşir Köksal, ahiliğin önemi hakkında bilgi verdi. Ahiliğin yaklaşık bin yıldır var olan bir gelenek olduğunu ifade eden Başkan Köksal, ?Ahilik, kardeşliktir yardımlaşmadır. Ahilik kültür ve felsefesi toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkeleri esas alınmış ve bu insani değerler toplum tarafından bir yaşam tarzı olarak kabul edilmiştir? dedi.
Ahiliğin her zaman iyiyi, doğruyu, hakkı ve adaleti benimsediğini kaydeden Başkan Köksal, "Ahilik, ticaret ve ahlakı buluşturan bir hayat modeli olmuştur. Ortaya koyduğu temel ilkeleriyle, toplumun bütün kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan güçlü bir düşünce sistemidir. Günümüzde bu anlayış esnaf, sanatkar ve tüccarlarımızda görmekteyiz. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur, değerlerin korunmasıyla mümkün olacaktır. Esnaf güven kapısı, kardeşliğin teminatı, birliğin sigortası, ekonomimizin de temel taşıdır? diye konuştu.
Başkan Köksal, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: ?Esnaf ve sanatkarların yetişmesinde örnek alınacak olan ahilik geleneği gözü, gönlü ve kalbi tok olmak düşüncesiyle ?kendin muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert ol´ ilkesinin kurumsallaştığı bir meslek teşkilatıdır. Ahilik ekonomik faaliyette bulunan dayanışmayı, işbirliğini, iyi işler yapmayı, iş ahlakına sahip çıkmayı ön planda tutarak toplumsal dayanışma ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için çaba gösteren bir esnaf kuruluşudur. Ahilik sabırlı, cömert ikram ve kerem sahibi olmaktır. Dün olduğu gibi bu günde esnaf ve sanatkarlarımız, tüccarlarımız ahilik anlayışı içinde birlik ve beraberlik ilkesiyle ülkesinin ve devletinin yanındadır. Bugün ki manada esnaf teşkilatının temelini atan ahiliğin kurucusu Ahi Evran´ı Veli ve onu yetiştiren Hoca Ahmet Yesevi başta olmak üzere Ahi Emir Ahmet´i ve tüm ahilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum.?
Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Köksal, ?Ahilik Haftamızın ülkemize ve bütün insanlığa güzellikler getirmesini temenni ederken sözlerimi bir ahi sözü ile noktalamak istiyorum. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. İlim, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir? ifadelerini kullandı.
Başkan Köksal´ın ardından konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise tüm esnaf ve sanatkarlara helal ve hayırlı kazançlar temenni ederek sözlerine başladı.
Ahilik teşkilatının temellerinin 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından atıldığını anımsatan Başkan Bilgin, ?Ahilik teşkilatı Türk-İslam medeniyetinin önemli değerlerinden birisidir. Ahilik Anadolu´da doğan ancak içinde barındırdığı evrensel değerlerle tüm dünyaya yayılan ve bugün de geçerliliğini koruyan bir kültür anlayışıdır. Ahilik bugün de modern dünyada kabul gören ve ticaretin olmazsa olmazları arasında sayılan kalite kontrolü, müşteri memnuniyeti, tüketici hakları gibi kavramları 1300´lü yıllarda bu coğrafyada ortaya koyan ve o günden bugüne kadar yaşatan bir birlik hazinesidir. Türk ? İslam toplumunun en önemli değerlerinden birisidir. Ahi Evran´ın esnaf ve sanatkarlarımıza bıraktığı bu kültür, bu günde yaşatmamız gereken ve yarınlara aktarmamız gereken önemli değerler içermektedir. Bugün modern ticaret hayatında müşteri memnuniyetinden, kalite kontrolünden arabuluculuktan bahsederken, bizim atalarımız bunları 1300´lü yıllardan itibaren bu coğrafyada hakim kılmış ve ortaya koydukları yazılı olmayan kurallarla birlikte sadece bu coğrafyada değil, hüküm sürdükleri 4 kıtada da bunları götürerek, başarıyla uygulamışlardır? ifadelerini kullandı.
Ahiliğin Türk tarihi kadar eski olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Vali Salih Ayhan ise ?Osmanlı ve Selçuklu´nun esnaflık kültürünün özünde, birlik ve beraberliği sağlamada, ekonomik hayatı yönlendirmede ahiliğin çok özel bir misyonu vardır? dedi.
Ahilik kültürünün devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Ayhan, ?Bugün eğer bu teşkilatlar varsa, odalar varsa, STK´lar varsa bunun altında yatan neden ahilik kültürü ile ifade edilebilir. Devletin organları geçmişte kısmen alan hakimiyeti zayıfken insanların içindeki temel felsefe, ahlaki değerler, müşteri memnuniyeti, müşterinin hakkını hukukunu muhafaza noktasındaki bu teşkilatlar devletin güçlü olmasına vesile oluyordu. Geçmişte Osmanlı olsun Selçuklu olsun bir yeri fethettikten sonra oraya çok kısa zamanda hakim olabiliyorsa, kendi anlayışını çok kolay benimsetebiliyorsa işte bunun ahilik kültürü ile alakalı olduğunu ifade etmek istiyorum. Anadolu´nun birlik ve beraberliğinin sağlanmasında o teşkilatlar çok önemli misyonlar yüklendi. Şimdiki tabirle ümmetin sırtından geçinen hortumculardan ziyade insanlara zanaatkarlığı öğreten bir yapıdır ahilik teşkilatı? ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen Kaynakçı Yunus Demir´e Vali Salih Ayhan tarafından plaket verildi. Yılın ahisinin seçilmesinin ardından şed kuşatma ekibi tarafından usta-çırak ilişkisinin anlatıldığı gösteriye yer verildi. Ahi esnafı belge ve yemin töreninin ardından bulgur pilavı ikram edilmesiyle program sona erdi.
Editor : Haberpanelim