FATİH TABUR
İl Genel Meclisi Şubat ayı toplantılarının dördüncü oturumu dün gerçekleştirildi. Sedat Özata başkanlığında yapılan oturumda gündem maddelerinin yanı sıra gündem dışı konular masaya yatırıldı. Komisyonlara havale edilen gündem maddelerinin oyçokluğu ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Yıldırım, Sivas´ın kenevir üretimine izin verilen iller arasına dahil edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Son günlerde kenevir konusunun il gündemini meşgul ettiğini ifade eden Grup Başkanvekili Yıldırım, ?Konuyu bilen bilmeyen, işi olan olmayan herkes keneviri konuştu. Kenevir ekiminin neden Sivas´ta yapılmadığını sorguladı. Öncelikle bu konuda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´a teşekkür ediyorum. Çünkü bir konuşmasında ?kenevir´ dedi Türkiye´de herkes keneviri konuşmaya başladı. Peki, bizim STK´larımız, Ziraat Odamız ve bu işle ilgilenen arkadaşlarımız 1990 yılında çıkan kenevir ekimiyle ilgili yönetmeliği hiç okumadılar mı, 2016 yılında çıkan yönetmeliği hiç okumadılar mı ki 2019 yılında çıkıp da ?Neden kenevir Sivas´ta ekilmiyor´ diye AK Parti milletvekillerini ve teşkilatları bombardımana tuttular, eleştirdiler? diyerek serzenişte bulundu.
?ÇALIŞMA YAPMALI?
Kenevir ile ilgili yönetmeliğin 1990 yılında çıkarıldığını ve 2016 yılında da yenilendiğini dile getiren Yıldırım, ?2016 yılında kenevir üretimi için Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerine izin verilmiş. Ancak bu illerden sadece Samsun Vezirköprü´de 72 dönümlük arazide bilimsel amaçlı olarak üretim yapılmış. Ayrıca bu yönetmelikteki ismi olmayan diğer illerde de üniversiteler bilimsel amaçlı olarak kenevir üretimi yapmak için bakanlıktan izin alabiliyorlar. Sivas, kenevir üretimi için uygun bir il ancak daha da önemlisi Türkiye´de şu anda kenevir ile ilgili sertifikalı tohum bulunmamaktadır. Sivas´ın kenevir üretiminin yanı sıra kenevirin sertifikalı tohumunu üretmek için de çalışma yapması gerekmektedir. Bir de kenevirin lif haline gelebilmesi için de bir fabrika kurulması gerekiyor. Bu iki konu kenevir üretimi kadar önemlidir. Bunun için de gerekli girişimlerde bulunan özel sektör veya STK´larımız olursa ilimize istihdam alanında da ciddi katkıları olacaktır? dedi.
?KENEVİR ÇOK AZ SUYA İHTİYAÇ DUYAR?
Kenevirin kullanıldığı alanlara ilişkin meclis üyelerini bilgilendiren Yıldırım, ?Kenevir gerçekten de çok faydalı bir bitki. Bir dönümlük kenevir 25 dönümlük orman kadar oksijen üretebiliyor. Bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kağıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20 ila 50 yıl arasında yetişir. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Kenevir, dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır. Kenevir ayrıca ip, halat, çanta, ayakkabı, şapka yapımı için de ideal bir bitkidir. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Kenevir tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır. Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur? açıklamasında bulundu.
Şubat ayı meclis toplantıları bugün saat 10.30´da gerçekleştirilecek oturumla sona erecek.
Editor : Haberpanelim