Fatih TABUR
Dünyada hızla yayılan ve ülkemizde de şu ana kadar bir kişide görülen koronavirüs vakasının ardından ilimizde fırsatçılık yapan esnaf için harekete geçildi.
Valiliğin talimatıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü ve zabıta ekipleri tarafından yapılan denetimler artırıldı ve koronavirüs vakasını fırsatçılığa dönüştüren esnafa ceza yağdı. Valilik´ten yapılan açıklamada, vatandaşlara ?Fahiş fiyat artışı yaptığını düşündüğünüz esnafı Alo 175 Tüketici Danışma Hattını arayarak ihbar edin? uyarısında bulunuldu.
Valilikten yapılan açıklamada, "Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla yayılan Covid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütünce ?pandemi´ olarak sınıflandırıldı. 11 Mart´ta ise Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, Türkiye´deki ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü ve virüs şüphesi olan bir kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Korona virüsünün Türkiye´ye sıçradığının duyulması sonrasında fırsatçı esnaflar harekete geçmiştir. İlimizde de şüpheli herhangi bir vaka olmamasına rağmen kolonya, dezenfektan, maske, deterjan, temizlik ürünleri gibi hijyen ürünlerinin ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçların fiyatlarında ciddi artışların meydana geldiği gözlenmektedir. Valiliğimizin talimatlarıyla, fırsatçılık yapan esnaflara karşı denetimlerimiz sıklaştırıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü ve zabıta ekiplerimiz denetimlerini yapmaktadır. İlimizde fırsatçılık yapan esnaflar tespit edilerek cezai işlem uygulanmıştır, uygulanmaya da kararlılıkla devam edilecektir. Vatandaşlarımız, fahiş fiyat artışı yaptığını düşündüğü esnafı Alo 175 Tüketici Danışma Hattını arayarak ihbar edebilir. Duyarlı esnafımıza ve konuyu hassasiyetle takip eden vatandaşlarımıza teşekkür ederiz? denildi.
KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Öte yandan Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüse ilişkin Twitter´dan bilgilendirmede bulunuldu. Bilgi paylaşımına göre koronavirüsler bazen solunum sistemi, bazen de sindirim sistemi hastalıkları yapıyor, solunum sisteminde soğuk algınlığı belirtileri gösteren enfeksiyonlara ve zatürreye neden oluyor.
Bu hastalıklar çoğu insanda hafif seyrediyor fakat bazı koronavirüsler ciddi hastalıklara yol açıyor. Bunların başında 2003 yılında Çin´de ortaya çıkan SARS virüsü ve 2012 yılında Suudi Arabistan´da ortaya çıkan MERS virüsü geliyor.
Koronavirüsler bazı hayvanlarda bulunup insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması, virüsün mutasyonu veya hayvanlarla temas gibi birçok faktöre bağlı. Örneğin MERS virüsünün develerden, SARS virüsünün misk kedilerinden bulaştığı biliniyor fakat yeni koronavirüsün hangi hayvandan insanlara geçtiği henüz saptanmış değil.
Bilgilendirmeye göre, genel kanı virüslerin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde.
Yeni koronavirüs enfeksiyon açısından risk altında bulunan kişiler hayvanlarla yakın temasta bulunanlar, hasta kişilerin aile üyeleri ve sağlık çalışanları. Hijyen kurallarına uyulması, hastalıktan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.
Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.
Koronavirüsün belirtileri hafif veya şiddetli seyredebiliyor. Ateş ve öksürüğün yanı sıra hastalığı şiddetli geçirenlerde nefes darlığı, zatürre ve böbrek yetmezliği meydana gelebiliyor.
Sağlık Bakanlığı, ateşi olanlar, öksürenler ve nefes alma güçlüğü çekenlere, hemen bir sağlık kuruluşuna giderek seyahat geçmişiyle ilgili bilgileri sağlık çalışanlarıyla paylaşmalarını öneriyor.
Editor : Haberpanelim