USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gelişmemizi Hızlandıracak

Gelişmemizi Hızlandıracak

Gelişmemizi  Hızlandıracak
17-03-2021 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından ‘Geleceğe Hızlı Yolculuk - Hızlı Tren’ konulu çalıştay düzenlendi.

Türkiye’de yüksek hızlı trenin ulaştığı iller arasında ilk kez düzenlen çalıştayda turizm, sanayi, hizmet sektörü ve eğitim alanlarına sağlayacağı olumlu kazanımlar ele alındı.

Lezzetçi Çamlık Restaurant’ta gerçekleştirilen çalıştay açılış konuşmaları ile başladı. Çalıştaya Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, çevre illerin oda başkanları, akademisyenler, ilçe belediye başkanları, sektör temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve şehrin  kanat önderleri katıldı.

EL BİRLİĞİYLE DIŞARIDAKİLERİ SİVAS’A GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Çalıştayın açış konuşmasını gerçekleştiren Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, “Hepiniz çalıştayımıza hoş geldiniz. En başından beri söylüyorduk. 2008 yılından beri hızlı tren Sivas’a geliyor, geldi, gecikti, biraz daha uzadı diyorduk ama artık en son bakanımızın açıklamasıyla Haziran ayında geleceği müjdesi verildi. 2021 yılında hızlı trenin geleceğine artık hepimizin inancı tam. Garda gördük trenimizi. Gara kadar geldiğine göre gerçekten geldi. Biz Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızdan fikir aldıktan sonra Ticaret Odası olarak böyle bir çalıştayın olması gerektiğini düşündük. Bu çalıştayda inşallah 200-250’ye yakın arkadaşımız öğretim görevlileriyle birlikte kafa yoracaklar. Tabiri caizse tartışarak hızlı tren Sivas’a gelmeden önce neler yapmamız gerektiğini ele alacaklar. Biz artık el birliğiyle dışarıdakileri Sivas’a getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmamıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Bu anlamda şehrimizde gerçekten birlik, beraberlik var. Bu anlamda valimiz, belediye başkanımız STK’larımız gece gündüz çalışıyor. Artık Sivas çok değişiyor. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Türkiye’nin her tarafında sayısız hizmetler yapılıyor. Sivas da bu hizmetleri en çok alan illerden bir tanesidir. Pandemi nedeniyle sayımızı sınırladık ama inanıyorum ki bütün Sivas birlik ve beraberlik içerisinde. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın” dedi.

GİDEMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR

STSO Başkanı Eken’in ardından konuşan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Günümüzden yaklaşık 1,5 asır evvel Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde önemli bir Osmanlı eyaleti olan Sivas'ta görev yapan Vali Halil Rıfat Paşa, Sivas-Ordu karayolunun açılışını yaparken tarihe altın harflerle yazılan, önemli bir vizyonu şu sözlerle özetledi: Gidemediğin yer senin değildir. 1880’lerde Sivas’ı yollar ile donatan Halif Rıfat Paşa’nın motivasyonunu özetliyor aslında bu değiş. Gidemediğin, ulaşamadığın, dokunamadığın, varlığını hissettiremediğin yer senin değildir. Bu düsturla özellikle son 20 yılda genelde ülkemize, yerelde de şehrimize her alanda olduğu gibi ulaşımda da büyük yatırımlar yapıldı, çok önemli hizmetler hayata geçirildi.  Ülkemizin eski uzun ince yolları, uzun duble yollarla donatıldı. Türkiye'de toplam 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu şimdilerde 27 bin 500 kilometreyi aştı. Tünellerde ise 83 olan sayı, 400'e dayandı, uzunluğu 50 kilometreden 525 kilometreye çıkarıldı.  Hava yolu, halkın yolu oldu. Ülkemizde 26 olan havaalanı sayısı, aralarında şehrimize yapılan Nuri Demirağ Havaalanı'nın da bulunduğu 30 yeni havaalanı ile 56`ya çıkarıldı.  Demiryollarında ise mevcut hatlara yapılan iyileştirme ve ilavelerin yanı sıra, ülkemizde daha önce hiç olmayan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağları örülmeye başlandı.  Bu gelişimden ve değişimden çok şükür ki Sultan Şehir Sivas'ımız değim yerindeyse aslan payını aldı. Sadece ulaştırma ve haberleşme alanında 12 milyar liraya yakın yatırım alan şehrimiz, kamu yatırımları alanında ülkemizdeki birçok büyük şehri geride bıraktı.  Şimdi ise ülkemizle birlikte şehrimize yeni bir değer kazandıracak olan hızlı tren projesinden bahsediyoruz. Geldi, gelecek derken şimdi test sürüşlerine başlandı ve bir kaç ay sürmeden inşallah tamamen hizmete açacağız” dedi.

“İLİMİZE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK”

Hızlı trene karşı çıkanlara tepki gösteren Başkan Bilgin, “Peki hızlı tren bizim için ne ifade ediyor? Her ne kadar sırf karşı çıkmak, bu devasa projeyi karalamak ve itibarsızlaştırmak adına, ‘Hızlı tren bir hizmet değil, sadece Sivas'taki göçü hızlandıracak’ gibi basit ve trajikomik bir dille eleştirilse de aslında hızlı tren her kesim tarafından takdire şayan bir eser, büyük bir hizmettir.  Zira, demiryolu ulaşımı ve yüksek hızlı tren sistemleri ekonomik ve sosyal yapı üzerinde oluşturduğu doğrudan ve dolaylı etkileriyle önemli bir ulaşım alternatifi ve yatırım alanıdır. Hızlı tren aynı zamanda büyüme ve kalkınma sürecinin tamamlayıcı bir unsurudur.  Ülkemiz ve şehrimizde ticaret hacmindeki artış, ekonomik büyüme, turizm sektöründeki gelişim, artan şehir nüfusu, küreselleşme, ulaşımın hızlı ve konforlu bir yolculuk imkânı sunması gibi faktörler, hızlı trenin önemini anlamamız açısından bize yeter ve artar bile.  İnanıyorum ki, şehrimizde tarım, turizm ve sanayi anlamında hedeflediğimiz büyüme ve gelişmeyi hızlı tren projesi daha da hızlandıracaktır.  Ankara ve İstanbul başta olmak üzere ülkemizin birçok şehrinden hızlı ve konforlu bir ulaşım imkanına sahip olmamız; özellikle sıla turizmi, termal turizm, tarih-kültür ve doğa turizmi gibi farklı birçok turizm alanlarının şehrimizdeki potansiyelinin artmasına neden olacak. Ayrıca ticari faaliyetlerin ve etkileşimin önünü açarak ekonomik anlamda ilimize katma değer sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

SİVAS'A HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Bilgin, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Yol medeniyettir ve gidemediğin yer senin değildir. Konuşmamın başında ifade ettiğim bu önemli husus, hızlı trenin hizmete alınması ile birlikte doğruluğunu bir kez daha teyit edecektir.  Şehrimizde hızlı trenle birlikte yaşanacak olan sirkülasyona adapte olmak ve talebe cevap verebilecek bir arz dengesi oluşturmak adına, biz yerel yönetici ve idareciler ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bir araya gelmesi ve ortak bir paydada buluşması çok önemli.  Bugünkü bu çalıştayı da bu hedefe hizmet eden somut bir adım olarak nitelendiriyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.  Her zaman ifade ettiğim gibi ortak akıl ve istişare anlayışıyla her kesimin fikrini alarak, hepimizin aklının birimizin aklından çok daha üstün olduğuna inanarak kara sevdamız Sivas'a hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu alanda üzerimize düşen tüm görev ve sorumlulukları büyük bir özenle yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın istiyoruz. Altyapıdan ulaşıma, sosyal ve kültürel hizmetlerden park ve bahçelere, turizmden sanayiye kadar her alanda şehrimize kazandırdığımız ve ilerleyen zamanlarda hayata geçirmeyi hedeflediğimiz tüm hizmetler, hızlı trene entegre olarak planlanıyor ve bu minvalde devam edecek. Şehrimizin ve hemşehrilerimizin menfaatleri göz önünde tutularak, tüm paydaşlarımızla hedef ve güç birliği halinde, Allah'ın yardım ve inayetiyle yolumuza emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz.  Tekrar bu çalıştayın hayırlı neticelere vesile olmasını temenni ediyor, emek veren ve katılım sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.”

CİDDİ BİR SOSYAL ETKİLEŞİM OLACAK

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’ın yüksek hızlı trene kavuşacağını kaydeden Vali Salih Ayhan da “Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Geçmişten bugüne kadar emek verenlere teşekkür ediyoruz. 2021 yılı Sivas açısından adeta Leyla ile Mecnun’un buluşması gibi, iki aşığın buluşması gibi bu hizmetle buluşacak. Bu bölgede ciddi bir sosyal etkileşim, ekonomik etkileşim ve turizm etkileşimi olacaktır. Bunun araştırmasını 2011’de, 2015’te ve yine 2020 yılında akademik çalıştaylarla yapıldı. Hatta Konya, Eskişehir, Japonya örneklerini inceleyerek bunu da kamuoyuyla paylaştık. Hazırlıklı olmak gerekir. Turizm açısından hazırlıklı olmak gerekir. Çalıştayda çıkması gereken bilgi ve birikimlerle şehri beslememiz gerekir. Bir vatandaşımız bir olumsuzluğu gördüğü zaman 50 kişiye anlatır. Olumlu olanı 5 kişiye anlatır. Çok çalışmamız lazım. Belediye bir yandan altyapısı ile diğer kurumlarımız da üst yapısı ile birçok çalışma yapıyoruz.  Turizm akademisi kuruyoruz. Çağa uygun bir şekilde vatandaşlarımızı  hazırlayacak bir akademi rehberi oluşturacağız. Sivas yüksek hızlı trenin gelmesiyle birlikte mesafeler arası algısal mesafe de bitecek. Ankara’dan Sivas’a yatırım için gelecek kişi artık Sivas’ın 2 saat olduğunu düşünecek. Algısal mesafe insanların zihninde bitmiş olacak. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

TECRÜBELERİ İLE KATKI SAĞLADILAR

Protokol konuşmalarının ardından turizm alanında geliştirdiği projelerle sayısız ödül kazanan Dr. Cem Kınay, gazeteci-yazar ve gezgin Fatih Türkmenoğlu ile dünyanın en iyi 10 şefi arasında gösterilen Ebru Baybara Demir düzenlenecek olan panelde katılımcılara tecrübeleri ile katkı sağladı.

KİTAPLAŞTIRILACAK

İki oturumda düzenlenen çalıştayda  Sivas’ın yüksek hızlı trene hazır olup olmadığı, ilde ne gibi değişimler yaşanacağı gibi hususlar masaya yatırıldı; katılımcıların fikir ve önerileri alındı. Çalıştay sonuç raporu önümüzdeki süreçte kitaplaştırılarak ilgili yerlere dağıtılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!