Bakan Işıkhan, "Hem işçi hem işverenin memnun olacağı maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeye hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Bakan Işıkhan, 'Rakam gelecek mi bugün' şeklindeki soruya, "Daha girmedik toplantıya bismillah diyelim" diye cevap verdi.
'3'lü mutabakat olur mu' sorusunu ise "Daha önce başarıyla sosyal dayanışma mekanizmasını geliştirdik çok başarılı sonuçlar aldık hem işçi hem işveren hem hükümet olarak bu iletişimi sürdüreceğiz inşallah Sayın cumhurbaşkanımızın liderliğinde sosyal diyaloğa çok önem veriyoruz sosyal diyalogla çözemeyeceğimiz çalışma hayatında herhangi bir sorun olmadığını söylemek isterim. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmesi önemli, o değerlendirmeyi dikkate alacağız" diyerek yanıtladı.
ASGARİ ÜCRET TOPLANTISINA AKİMLER KATILIYOR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için toplandı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı toplantıya, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) işverenleri, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise işçileri temsilen katılacak.
BAKAN TOPLANTI SALONUNDA DA AÇIKLAMA YAPTI
Bakan Vedat Işıkhan toplantı salonunda yaptığı konuşmada işçi ve işverenlere mesajlar verdi.
Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından satır başları:
İşçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşan komisyon olarak asgari ücreti belirlemek üzere bugün itibarıyla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Çalışmalarımızı yürütecek üyelere şimdiden teşekkür ediyorum.
İşçi ve işveren temsilcileri ile belirlenen asgari ücret, çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti ifade ediyor. 3 taraflı diyalogla hareket ediyoruz. Enflasyon oranı, vatandaşlarımızın satın almak gücü, işgücü piyasaların ihtiyaçları, ekonomik büyüme gibi koşulları analiz ederek hem işçi hem de işveren taraflarının memnuniyetlerini gözeten adil bir asgari ücret belirlenmesini ümit ediyoruz. Hükümetimiz çalışanlarımızın refahını sürekli artırmak için çok önemli adımlar atmıştır. Asgari ücret artışları vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırarak büyüyen ekonomimizin meyvelerini daha adil paylaşmamıza vesile olmuştur.
Alın teri ve sermayeyi bir araya getirmek aynı zamanda toplumsal dayanışma ve refahı da beraberinde getirecektir. Geleneksel anlayışta işçinin alın teri ile sermayenin mücadele ve çatışma içinde olduğu varsayılır. Ancak bu varsayım kadim medeniyetimizin emeğe bakışını yansıtmaktan uzaktır. Bizler alın teri ile sermayeyi karşı karşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği Türkiye Yüzyılı vizyon aynı zamanda sosyal adaletin, dayanışmanın güçlü bir şekilde ortaya konduğu bir idealdir. Bizler de bu vizyonda salt ekonomik büyümeyi hedefleyen kuru stratejilerle değil; emeği, alın terini ortaya koyan bir anlayışla devam ediyoruz.
Editor : Anadolu Ajansı