Oğuzhan SARZEP
Vali Salih Ayhan; 15-22 Nisan Turizm Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı. Bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmin eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir bölgeye gezmen çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümünü ifade ettiğini belirten Ayhan; “Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük ili olan Sivas, toprak genişliği kadar da doğal, kültürel ve tarihsel zenginliği ile dikkat çeker. İlk çağlardan günümüze birçok önemli eseri bünyesinde barındıran ilimiz, Orta Çağ’da 13 üniversitenin aynı anda bilim, kültür ve dinsel alanda eğitim yapıldığı tek yerdir. Hititlerin stratejik kalesi, Kadı Burhâneddin, Danişment, Eretna Beyliği’nin başkenti, Selçuklu Devleti’nin Darü’l A’la’sı, Osmanlı İmparatorluğu’nun eyalet merkezi, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Anadolu’nun birlik ve dirlik yurdu olan Sivas ilimiz, turizmin neredeyse tüm alt başlıklarına sahiptir” dedi.
Sivas’ın özellikle kültür, inanç, kış, doğa ve termal turizminde öne çıktığını belirten Ayhan, “Sivas; binlerce eserini ziyaretçilerinin beğenisine sunmakta, termallerinden şifa dağıtmakta, bakîr doğası ile de görenlerine hayranlık duygusu uyandırmaktadır. Doğanın eşsiz güzelliklerini her bölgesinde farklı şekilde renklendirmiş olan ilimiz, özellikle büyük şehirlerin yoğun temposundan bunalanlar için her mevsim sığınılabilecek bir şehir olarak göze çarpmaktadır. Karadeniz, Akdeniz ve karasal iklimin geçiş bölgesindeki konumu ile zengin floraya ev sahipliği yapan bu şehir de birbirinden değerli Dünya’da nadir görülen türlerin faunasına da şahit olur, farklı coğrafyalarda gezmenin de keyfine varırsınız. Yaklaşık 2000 farklı bitki çeşidi görülen Sivas, 443 endemik türe de ev sahipliği yaparken, adeta bir bitki cennetini andırır. Nadide orman varlığı ile de görsel şölen sunan şehrimiz, yöresel lezzetlerimiz ile ziyaretçilerin damağında unutamayacağı lezzetler bırakmaktadır. Ayrıca ustalarımızın zanaatları ile hayat verdiği el sanatlarımız ise bu şehirden hatıra götürenlere doyumsuz bir keyif kazandıracaktır. Yakın bir gelecekte ‘Müze Şehri’ konumuna da erişecek olan Âşık Veysel’in diyarı Sivas’ın tarihsel derinliği insana pek çok zenginlik sunmaktadır” dedi.
20’YE YAKIN MÜZEYİ HAYATA GEÇİRMEYİ PLANLIYORUZ
“Sivas’ın turizm sektöründe hak ettiği payı alabilmesi ve ekonomik girdi ile istihdamın artması için birçok turizm dalında çeşitli yatırımlar hayata geçmektedir” açıklamasında bulunan Ayhan, “Müzelerden anı evlerine, eko turizm projelerinden termal içerikli çalışmalara, restorasyonlardan çevre düzenleme hizmetlerine kadar pek çok yatırım ilimize kazandırılarak, kültürel ve doğal varlığımıza zenginlik katılmaktadır. Turizmde 2023 Sivas Vizyonu kapsamında ilimizde 20’ye yakın müzeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Atatürk ve Kongre Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Âşık Veysel Müzesi, Şehitler Müzesi ve TÜRASAŞ Müzelerine ek olarak İsmet Yılmaz Eğitim Müzesi, Gökmedrese Vakıf Müzesi tamamlanarak hayata geçmiştir. Ayrıca Âşık Ruhsati ile Muhsin Yazıcıoğlu adına yapılan Anı Evi’nin de onarım çalışmaları tamamlanmıştır. Hamidiye Kültür Parkı, Sanayi Mektebi ve Zanaatkârlar Çarşısı, Şehir Müzesi, Savaş Atları Müzesi de yapımı devam eden diğer yatırımlardır. Hamam Müzesi, Gastronomi ve Mutfak Kültürü Müzesi, Spor Müzesi, Âşık Veysel Ozanlar ve Müzik Kültürü Müzesi ise proje çalışmaları devam eden diğer yatırımlardır” ifadelerine yer verdi.
RESTORASYON İLE İŞLEVSELLİĞE ÖNEM VERİYORUZ
Ayhan, mesajının devamında şu ifadelere yer verdi: Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Tarihi Jandarma Binası, Divriği Kalesi ve Kale Mescidi onarımları, ilimizde birçok konağın restore edilerek işlev verilmesi yönündeki çalışmaların yanı sıra sokak sağlıklaştırması projeleri, birçok tarihi yapıya işlevsellik kazandırılması yönündeki çalışmalarda şehir turizmine katkı sağlayacak diğer hizmetlerdir. Hamidiye Kültür Parkı’nda 250 bin m² alanda Gök Bilim Merkezi, Macera Parkı, Çocuk Parkı, Müze, Minia Sivas, Organik Pazar, Ata Sporları Alanı, Engelli Yaşam Merkezi, Muzaffer Sarısözen Kültür ve Sanat Konağı, Çadır Restoran ile Butik Otel çalışmaları sürmektedir. Yarı Açık Ceza Evi’nin restorasyonu sonrası ise Sanayi Mektebî ve Zanaatkarlar Çarşısı olarak kullanılacak olan tarihi yapı da sergi alanları, müze satış mağazası, yarı açık cezaevi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı, kilim, bıçak, kemik tarak, ağızlık ile geleneksel müzik aletleri ve el sanatlarına yönelik bir çok uygulama atölyeleri bulunacaktır. Divriği Seyir Terası, Gürün Gökpınar Gölü, Hafik Gölü ve Zara Tödürge Gölü’nün gelecek kuşaklara eko turizm amaçlı taşınması yönündeki çalışmalar da sürmektedir. Sivas Kangal Köpeği ve Kangal Koyunu Üretim, Eğitim ve Satış Merkezi de ilimize değer katacaktır. Sivas ilimize yapılan çalışmaları bu sayfalara sığdırmak elbette zordur. Devam eden ve planlanan projeler sonrası ilimiz çok farklı bir görünüme kavuşacak, Yüksek Hızlı Tren (YHT)’in de seferlerine başlaması ile turizmden hak ettiği payı alacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle herkesi, bir vuslatın sona erdiği ve yeniden, bir daha kuvvetlendiği diyar olan Sivas’a bekliyoruz. Ziyaretçilerimizi her daim kendi nasibince anlayacağı ve yaşayacağı, Şems’i ile divane ve onunla anlamlanan şehir olan Sivas’ta görmek istiyor, 15-22 Nisan Turizm Haftası’nı el kalbî duygularla kutluyorum.”
Editor : Haberpanelim