Hayrullah AĞKAŞ
Sivas halkının uzun süredir bekleyiş içerisinde olduğu 2. Devlet Üniversitesi ile ilgili olumlu gelişmeler yaşandı. Hükümet, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısını Meclis´e sundu. Tasarıyla birlikte Sivas´ta Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulması kararı verilecek.
Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere birçok isim Sivas´a ikinci devlet üniversitesinin kurulacağı müjdesini vermişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve diğer siyasilerin yoğun gayretleri ile birlikte Sivas´a ikinci üniversite kurulması teklifi en son olarak TBMM´de ilgili komisyona havale edilmişti.
Komisyon üyelerinin yaptığı çalışmanın ardından söz konusu yasa tasarı TBMM´ye sunuldu. Sivas ile birlikte 15 üniversitenin kurulmasını içeren yasa tasarısı Meclis´te kabul edilip, resmi gazetede yayımlanmasının ardından resmileşmiş olacak.
FAKÜLTELER BELİRLENDİ
İlimize kurulacak ikinci devlet üniversitesinde kurulacak olan fakülteler de belirlendi. Meclis´e sunulan yasa tasarısında Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
?Sivas´ta; Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur. Bu Üniversite, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Yabancı Diller Yüksekokulu, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sivas Meslek Yüksekokulu ve Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsünden oluşur.?
ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA
MECLİS´TEN ÇIKACAK
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin çalışmanın tamamlandığını ve Meclise sunulduğunu belirterek, "En kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta çıkaracağız. İnşallah bu üniversitelerimizin çoğuna öğrenci alır duruma da geleceğiz." dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası´nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, değerlendirmelerde bulunan Bakan Yılmaz, üniversitelere yönelik daha önce yapılmış ve Milli Eğitim Komisyonu´na gönderilen çalışmaların bulunduğunu ifade etti.
Trabzon Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Eskişehir´deki üniversitenin bunlar arasında olduğunu dile getiren Yılmaz, Malatya´da ve Konya´da kurulacak üniversitelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlattı.
Yılmaz, ?Yaklaşık 15 yeni üniversite. Önceki gün çalışmaları tamamladık ve Meclis´e de sunuldu. En kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta çıkaracağız? açıklamasında bulundu.
KAPATILAN ÜNİVERSİTELER
NİYE BOŞ DURSUN?
FETÖ ile iltisaklı üniversitelerin kapatıldığını hatırlatan Yılmaz, bunlar arasında Melikşah, Canik üniversitelerinin yer aldığına dikkati çekerek, "Bu üniversiteleri kapattık, binaları boş duruyor. Niye boş dursun? Üniversite sınavı kılavuzuna da yetiştireceğiz. YÖK Başkanı Yekta Saraç da sağ olsun ´Ne kadar önce yaparsanız biz de kılavuzumuza koyarız ve bu yıl öğrenci kontenjanı veririz´ dedi. İnşallah bu üniversitelerimizin çoğuna, bazılarında olmayabilir, hazır olanlara öğrenci de alır duruma geleceğiz. Çok kısa zamanda yasayı çıkarmak istiyoruz. Onları da çıkarırsak Türkiye´de şu anda 187 üniversitemiz vardı, bu şekilde 200´ün üzerine çıkmış oluruz." ifadelerini kullandı.
15 YENİ ÜNİVERSİTE
Tasarıyla Türk Balkan Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından İstanbul Tuna Üniversitesi ve Ses Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı tarafından İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla iki vakıf üniversitesi ve 13 yeni üniversite kuruluyor.
İstanbul, Gazi, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk, Erciyes, Dumlupınar, Sakarya, Mersin ve Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitelerinin bazı bölümleri, yeni kurulacak üniversitelere bağlanıyor. Konya Üniversitesi kurulacak. Selçuk Üniversitesi´ne bağlı Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ile Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu´nun isimleri değiştirilerek bu üniversiteye bağlanacak.
Kütahya´da kurulacak Kütahya Sağlık Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi´ne ait bazı fakülte ve yüksekokulların da yer alacağı birimlerden meydana gelecek. Malatya Turgut Özal Üniversitesi kurulacak. Bu üniversite, İnönü Üniversitesi´ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Battalgazi Meslek Yüksekokulu, Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu´nun da olduğu birimlerden oluşacak.
İstanbul´da kurulacak İstanbul İbni Sina Üniversitesi´ne, İstanbul Üniversitesi´ne ait Diş Hekimliği Fakültesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi, İletişim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri ve Veteriner fakülteleri, adı Çapa Tıp Fakültesi olarak değiştirilecek İstanbul Tıp Fakültesi ile bazı meslek yüksekokulları bağlanacak.
Ankara´da Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak. Üniversiteye; Gazi Üniversitesi´ne ait Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Tıp fakülteleri ile bazı yüksekokulları bağlanacak.
Daha önce Sakarya Üniversitesi´ne bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların da yer aldığı Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Mersin Üniversitesi´ne bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı Tarsus Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi´ne bağlı bazı fakülte ve yüksekokulların yer aldığı Trabzon Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi´ne bağlı bazı fakülte ve yüksekokullarının yer aldığı Kayseri Üniversitesi; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi´ne bağlı bazı üniversite ve yüksekokulların yer aldığı Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi açılacak. Samsun´da Samsun Üniversitesi, Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de yeni kurulacak üniversiteler arasında yer alacak.
Editor : Haberpanelim