Vali Davut Gül, Kültür ve Turizm Müdürlüğü´nün ?1000 Temel Eser? projesi kapsamında çıkarılan ve 29 seri 51. cilt olan ?Sivas Merkez ve Merkeze Bağlı Köylerdeki Ziyaret ve Adak Yerleri´ adlı kitabın tanıtım toplantısına katıldı.
Şemsi Sivas-i İl Halk Kütüphanesi´nde gerçekleştirilen programda ilk olarak söz alan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, kitabın Valiliğin desteğiyle bastırıldığını söyleyerek ?Ziyaret ve adak yerleri bizim kültürümüz için çok önemlidir. Ziyaret yerleri halkın dileklerde bulunduğu, dua ettiği ve moral kazandığı alanlardır. Bu anlamda ziyaretler tapu belgeleri kadar değerlidir.? ifadeleri kullandı.
?KONGRENİN
100. YILINDA 100 KİTAP?
Vali Davut Gül de kitabın yayın hayatına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, ?Bu tanıtımını yaptığımız 29´ncu kitabımız. Yayınlamayı bekleyen daha fazla kitabımız var. Kongrenin 100´ncü yılında 4 Eylül 2019 tarihine kadar 100 kitaba ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı kalitede, aynı hassasiyetle, yayın kuruluşunun aynı titizlikle incelediği kitapları bir şekilde finanse eder basarsak ayrı güzel olur. Ziyaret ve adak yerleri şehrimizin önemli bir gerçeğidir. Bunun içerisinde mahalli dinamikler, şehirde kabul gören kültürümüzün önemli parçaları var ve bunların bir şekilde kayıtlara geçmesi gerekiyor. Daha da önemli kısmı 100 sene sonra restorasyon yapılmak istendiğinde ortada kaynak olarak kullanılabilecek eser olmuş oluyor. Ben bu anlamda yazarımız Rahmi Beyi böyle bir kitabı hayata geçirdiği için kutluyorum? dedi.
ARAŞTIRMALARDA
KAYNAK GÖSTERİLECEK
Sivaslı Yazar Rahmi Kurt kitabın teması bakımından ziyaret kültürünün geçmişten gelen bir gelenek olduğu ve kökenin Gök tanrı inancına kadar dayandığını söyledi.
Kurt ?Türkler Anadolu´ya gelmeden önce yani Asya topraklarında yaşarken Göktürk inancı dediğimiz inanca sahipti. Bu inançlar doğrultusunda Gök Tanrıya inanıyorlardı. Bunun yanında suda, dağda, mağarada yaşayan ruhların varlığına inanırlardı. Bu ruhların insanlara fayda ve zarar verdiğini düşünüyorlardı. Bunlar içinde çeşitli hediyeler sunuyorlardı. Türkler Anadolu´ya geldikten sonra bu inançları İslam dini ile birleştirmeye çalıştılar. Bunun içerisine de evliya kültürünü de sokmuş oldular. Bu ziyaret yerlerini de çeşitli anlamlarla ziyarete gittiler. Bunların hepsini kitabımızda ayrıntılı olarak değerlendirdik? dedi.
Kitabın içeriği hakkında da bilgiler aktaran Kurt, kitabın en önemli kısmının köylerdeki ziyaretlere yer verilen 2.bölüm olduğunu ifade etti. Kitabın aynı zamanda önemli araştırmalarda bir kaynak temini olacağını belirtti.
Kurt, ?Benden sonra köylerle ilgili herhangi bir çalışma yapılırsa bu kitabı kaynak gösterecekler. Toplumun büyük bir kısmı köyden kente göç ediyor. Bu ziyaret yerleri 10-15 sene sonra unutulacak. Ele aldığımız kitapta bu yerlere değinerek tarih sahnesinde imza atmış olduk? diye konuştu.
Konuşmaların ardından programa katılanlara Sivaslı Yazar Rahmi Kurt´un ?1000 Temel Eser? projesi kapsamında bastırılan ?Sivas Merkez ve Merkeze Bağlı Köylerdeki Ziyaret ve Adak Yerleri´ adlı kitabı hediye edildi.
Toplantıya, Vali Gül´ün yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Yazar Haluk Çağdaş da katıldı.
Editor : Haberpanelim