FATİH TABUR
Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Konferans Salonunda ?Üreme Verimliliği Projesi, Etçi Irklar ve Melezlerinin Yaygınlaştırılması, Sürü Büyütme ve Yenileme Desteklemesi Eğitim Toplantısı? düzenlendi.
Toplantı; Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, şube müdürleri, ilçe müdürleri ve veteriner hekimlerin katılımı ile gerçekleştirildi.
?HAYVAN SAYISI OLDUKÇA DÜŞÜK?
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Seyit Yıldız; ?İlimizde 750 bin hektar mera alanımız var. Küçükbaş hayvan sayımız yaklaşık 600 bin, büyükbaş hayvan sayısı yaklaşık 360 bin civarında. Bu sayı ilimiz coğrafyasına baktığımızda oldukça düşük. Bizim ilk hedefimiz büyükbaş hayvan sayısını 500 bine küçükbaş hayvan sayısını da 1 milyona çıkarmak. İlimiz ve ülke hayvancılığının en önemli konularından biri üreme verimliliği. Yılda bir inekten bir buzağı almayı hedefliyoruz. Karlı bir işletme olmak için bu hedefi yakalamamız gerekmektedir. Bu hedefi tutturan işletmelerin kar oranı artacak bu sebeple işletmenin sürdürülebilirliği sağlanacaktır? dedi.
?KIRMIZ ET ÜRETİMİNİ ARTIRMAMIZ GEREKİYOR?
Sivas´ta süt üretiminde herhangi bir problemin olmadığına dikkat çeken İl Müdürü Yıldız, ?Yeterince süt üretiyoruz. Ancak kırmız et üretimini artırmamız gerekiyor. Kırmızı et talebi büyük oranda sığır eti olarak yapılmaktadır. Sahada çalışmalarımız ve bilgilendirme toplantılarını il ve ilçe müdürlerimizce sürekli yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. İlimizde etçi ırk ve melezlerinin yaygınlaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından eğitim çalışmaları devam etmekte olup yetiştiricilerimizin 5 yaş üstü sığırlarda suni tohumlama uygulamalarında etçi ırk tohumları kullanarak projeye destek vermeleri sağlanmaktadır? diye konuştu.
?180 MİLYON LİRA DESTEKLEME
ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRDİK?
İl Müdürü Yıldız, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: ?Tarım ve Orman Bakanlığı´nın çok çeşitli tarımsal desteklemeleri var. İlimizde 2018 yılında toplamda 180 milyon lira destekleme ödemesi gerçekleştirdik. Ayrıca İl Özel İdare ve DAP kapsamında hazırlanan projelerimiz de var, üreticilerimize elimizden geldiği kadar destek olmaya çalıyoruz. Yaptığımız çalışmalar ve desteklemelerimiz ile sığır varlığı bakımından oldukça iyi bir durumda olan ülkemizde, karkas verimindeki artış ile bu açık olabildiğince azalacak, ithalat asgariye düşürülecek, ithalatın asgariye inmesiyle de üreticiler sürdürülebilir, daha verimli ve yeterli bir üretim yapabileceklerdir. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.?
?TEMEL AMACIMIZ NİTELİKLİ
VETERİNER HEKİMLER YETİŞTİRMEK?
Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay ise ?Bu tür toplantılara katılmak istiyoruz. Biz eğitim kurumuyuz ve işimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Nitelikli veteriner hekimler yetiştirmek temel amacımız. Fakülte olarak, sektörel boyutta yaşanılan sorunlara el atabilmemiz için sahada olan arkadaşlarla iletişim halinde olmak istiyoruz. Bizim için bu anlamda önemli bir toplantı oldu, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum? ifadelerini kullandı.
Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü´nde görevli Veteriner Hekim Dr. Hilmi Çetin ve Veteriner Hekim Emine Öksüz Durmaz tarafından katılımcılara; küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, hayvancılığın genel durumu, sürü büyütme ve yenileme desteği, sığırlarda döl verimliliğini artırma projesi konularında bilgiler verildi.
Konuşma ve sunumların ardından ilimizde görev yapan veteriner hekimler tarafından sorulan soruların cevaplandırılması ile toplantı sona erdi.
Editor : Haberpanelim