FATİH TABUR
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu´nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, devletin sağlık politikalarını eleştirdi. İlimizde sağlık alanında yaşanan sorunlar üzerinden hükümete yüklenen Karasu, hastaların ölüme terk edildiğini iddia etti.
Sağlık çalışanlarının mutsuz ve huzursuz olduğunu ifade eden CHP´li Karasu, ?Şehir hastaneleri adı altında yeni bir rant anlayışı ortaya çıkarılmıştır. Son yıllarda üniversite hastanelerinde görev yapan binlerce hekim istifa ederek, özel sağlık kuruluşlarında görev yapmaya başlamıştır. Bu istifalar tıp eğitim, kalitesini her geçen gün düşürmektedir. Sağlıkta devrim yaptığını iddia edenlere Sivas ilimizden örnekler vererek durumun ne olduğunu anlatmak istiyorum. Sivas´ta 2002 yılından önce 6 adet devlete bağlı hastane vardı. Bugün ise 2 hastane bulunmaktadır. Sivas´ta bu hastaneler kapatılmış, bölge hastanesi olacağı iddia edilen hastane tamamlandığında hastane binasının ihtiyacı karşılamadığı anlaşılmış, hastane hizmet vermeye başladıktan bir yıl sonra yeniden şantiye alanına çevrilmiştir. Ücretlerde sözleşmeli kadrolu hekim ayrımı yapıldıktan sonra Sivas Devlet Hastanesi´nde doktor istifaları giderek artmış, bu nedenle bir çok branşta ya hekim sayısı yetersiz kalmış ya da hiç hekim kalmamıştır. Halen görev yapan hekimlerimiz arasında da bu konudan kaynaklı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu kaçışın durdurulması ve yeni hekim gelişinin sağlanması için sözleşmeli kadrolu ayrımı yerine hekimlerimizin tamamının ücretlerinin hak ettiği noktaya getirilmesi kaçınılmazdır.
Son 10 ay içerisinde 93 doktorumuz devlet hastanemizden ayrılmış olmasına rağmen gelen doktor sayısı ise sadece 51 olmuştur? dedi.
UZMAN HEKİM SORUNU YAŞANIYOR
Devlet hastanelerinden kaçışın en önemli nedeninin yanlış sağlık politikaları olduğunu belirten Milletvekili Karasu, Sivas´ta çocuk hastalıklarını ilgilendiren branşlarda ciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizerek, ?Defalarca dile getirmemize rağmen iktidar bu konuda maalesef kılını bile kıpırdatmamaktadır. Hekim yokluğundan başta Kayseri olmak üzere çevre şehirlere giden hemşerilerimiz maddi ve manevi anlamda çok büyük sorunlar yaşamakta, maddi durumu olmayan hemşerilerimiz ise adeta ölüme terkedilmektedir. Tüm ilçelerimizde hastane olmasına rağmen yeterli sayıda uzman hekim bulunmamaktadır. Ülkemizin en köklü kurumlarından biri olan Cumhuriyet Üniversitesi hastanemizde ise mevcut yönetimin ayrılıkçı, baskıcı, dışlayıcı anlayışı nedeniyle sadece bir yıl içerisinde profesör ve doçent kadrosunda olan 40´a yakın hocamız üniversiteden ayrılmıştır. Bu sayısının daha da artacağı gelen bilgiler arasındadır. Bugün geldiğimiz noktada üniversite hastanelerinde tedavi gören hastalardan ameliyat eldiveni, cerrahi malzeme istenmektedir. ?Yapılacak operasyon acil değilse işlem yapmayın´ denildiğine tanık oluyoruz? ifadelerini kullandı.
Editor : Haberpanelim