USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İŞGEM GİRİŞİMCİLERE KUCAK AÇACAK

İŞGEM GİRİŞİMCİLERE KUCAK AÇACAK

İŞGEM GİRİŞİMCİLERE  KUCAK AÇACAK
26-04-2018 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı liderliğinde Sivas İl Özel İdaresi, Sivas Belediyesi, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Sivas Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen proje kapsamında kurulan Sivas İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), girişimcileri ve yeni kurulan işletmelere destek olma misyonuyla dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Sivas İŞGEM, 1 milyon 150 bin avrosu ulusal olmak üzere toplam 7 milyon 191 bin Euro fonla hayata geçirildi.

Açılış törenine Sivas Valisi Davut Gül, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ajans yetkilileri, AB delegasyonu ve diğer protokol üyeleri ve işadamları katıldı.

SİVAS´IN SOSYAL VE

EKONOMİK GELİŞİMİNE KATKI

Sivas Valisi Davut Gül, açılış programında yaptığı konuşmada ?İŞGEM yeni kurulan veya işini geliştirmek isteyen işletmelerin hayatta kalmalarını ve işlerini büyütmelerini destekleyen hizmetler sunan bir merkez olması bakımından büyük önem taşıyor. Sivas´taki işletmeleri her alanda desteklemek, onların finansal kaynaklara erişimini sağlamak, iş geliştirmeleri yeni iş ve pazar sağlıklı büyümelerini, bölgede istihdam sağlamak, girişimcilik ruhunu artırmak, işgücünün bölgede kalmasını, yeni sektörler oluşturmak amacındayız? dedi.

Vali Gül, ?KOBİ´ler ve girişimciler, ülkemiz için olduğu gibi Sivas´ın geleceği açısından da çok önemli. KOBİ´lerimizin başarıları arttıkça ülkemizin ve ilimizin ekonomik ve sosyal kalkınması da o derece hızlı olacak. Sağlıklı ve büyüyen KOBİ´lerin gelişebilmesi için daha bilinçli girişimci kaynağına ihtiyaç var. İŞGEM´ler girişimciliğin geliştirilmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Biz de ilimizdeki işletmeleri her alanda desteklemeyi, onların finansal kaynaklara erişimini sağlamayı, işlerini geliştirmelerini, yeni iş ve pazar alanları oluşturmalarını, sağlıklı büyümelerini, bölgede istihdamı artırmayı, girişimcilik ruhunu artırmayı, yeni sektörler oluşturmayı, işgücünün bölgede kalmasını amaçlamaktayız? ifadelerini kullandı.

STRATEJİK

SEKTÖRLER FAALİYETTE

Sivas İŞGEM´de faaliyet gösteren firmalar hakkında bilgi veren ORAN Genel Sekreteri Ahmet Kilci ise ?Merkezimizde şu anda metal, gıda ve makine gibi daha önce stratejik olarak belirlenen sektörlerde faaliyete başlayan 16 firmamız bulunuyor. Bu da merkezimizin alan olarak yüzde 75´ine denk geliyor ki, bu durum proje kapsamında tasarlanan hedeflerin çok üzerinde. Bu işletmelerimizin beşi yeni girişimci. Merkezimizde bulunan işletmelerde 150 civarında çalışan bulunmakla birlikte, bu sayı tam doluluk halinde 300-400´e kadar çıkabilir. Bu bakımdan Ajansımızın bölge planı ile uyumlu olarak, proje Sivas´ın girişimcilik ekosistemine katkıda bulunduğu kadar Sivas´ın istihdamına ve kalkınmasına da katkıda bulunuyor? diye konuştu.

BÖLGE KALKINMASININ

YENİ HAMLESİ İŞGEM

Sivas´ın ciddi yatırımlar alan bir şehir olduğuna değinerek sözlerine başlayan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da ?2000´li yıllarda Sivas´ta yeni bir dönem başladı ve 2004 yılında şehirde 41 fabrikanın temelleri atıldı. Tekstil, mobilya, plastik, mermer, döküm gibi farklı sektörlerde önemli gelişmeler kaydedildi. 41 fabrikanın kurulumuyla sektörlerde 6?7 kat dolayında istihdam artışı sağlandı. 2003 yılında 8 milyon dolar olan ihracat ise 2018 yılında 200 milyon doların üstüne çıkacak. Organize Sanayi Bölgeleri bu hamlede çok önemli bir rol oynadı. Sivas İŞGEM projesi ise bölgenin kalkınmasında en son halka ve önemli bir hamle olması bakımından büyük önem taşıyor? dedi.

YENİ İSTİHDAMLAR

GÖÇÜ AZALTTI

Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Yıldırım ise Sivas´ta iki Organize Sanayi Bölgesi olmasının bölgenin önemini ortaya koyduğunu belirterek, ?Göç veren bir şehir olan Sivas´ta yeni istihdam alanları sayesinde göç oranı çok azaldı. Sivas artık yol haritası olan, 2023 yılına yönelik hedefleri olan bir şehir ve yatırımcı açısından cazip bir şehir. Sivas İŞGEM gibi AB desteği de alan bir yatırım bunun kanıtı? ifadelerini kullandı. 

BÖLGEDE GİRİŞİMCİLİK

KÜLTÜRÜNÜ DESTEKLEYECEK

Rekabet gücünü artırmak isteyen yerel işletmeleri ve yeni bir iş fikri olan girişimcileri destekleyecek İŞGEM´in en önemli hedefleri, Sivas´ta nitelikli bir girişimcilik kültürü yaratmak ve gelişme potansiyeli olan işletmeleri destekleyerek daha ileriye taşımak.

İŞGEM´de, yeni bir iş fikri olan girişimcilere ve son bir yıl içinde kurulmuş olan işletmelere sunulan hizmetlerle bu işletmeler için en riskli olan ilk yıllardan başarıyla çıkmaları ve pazarda yer edinmeleri amaçlanıyor. Öte yandan, halihazırda ticari faaliyetlerini sürdürmekte olan ve gelişmeyi hedefleyen işletmelere verilen hizmetler, bu işletmelerin rekabet güçlerini ve pazar paylarını artıracak. Alanında uzman yerli ve yabancı danışmanların çalışmalarıyla tasarlanan İŞGEM faaliyetlerinin nihai amacı ise Sivas´ın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlamak. Sivas İŞGEM, halihazırda 16 firmaya ev sahipliği yapıyor. Proje tamamlandığında İŞGEM 35 işletmeye ev sahipliği yapacak. Proje kapsamında ileri teknoloji alanında ve Sivas şehrinin potansiyelini harekete geçirerek bölgenin rekabet gücünü artıracak işletmeler yer alacak.

KULUÇKA MERKEZİ VE

GELİŞİM MERKEZİ

Sivas İŞGEM´de, son bir yıl içinde kurulmuş işletmeler ve yenilikçi iş fikri olan girişimcilere hizmet verecek olan Kuluçka Merkezi ve ticari faaliyetlerini sürdürmekte olan, gelişme hedefi ve potansiyeli bulunan işletmelere hizmet verecek olan Gelişim Merkezi olmak üzereiki merkez bulunuyor. Bu merkezler girişimcilere ve işletmelere ihtiyaç duydukları danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, temel fiziksel altyapı ve ofis destek hizmetleri de sunacak. Bunlara ek olarak firmalar, İŞGEM bünyesindeki diğer fir­malarla işbirliği faaliyetlerinde bulun­arak kaynaklara, bilgiye, tedarikçilere, müşterilere ve pazarlara daha kolay ulaşacak ve yenilikçi yaklaşımları daha hızlı benimseyecek.

SİVAS İŞGEM

Sivas İŞGEM, Sivas Organize Sanayi Bölgesinde yer alan 21 bin m²´lik parselin 10 bin m²´lik kısmında kuruldu. Merkez, idari bina ile 35 adet 100 m²-400 m² arasında 4 farklı büyüklükte işlikten oluşuyor. İdari bina kısmında 150 kişilik bir konferans salonu, eğitim salonu, toplantı salonu, görüşme odaları, yönetim odaları ile lokanta bulunuyor. Bunlara ek olarak, merkez bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerin kullanımına açık 3 boyutlu yazıcılar, grafik çiziciler (plotter) gibi ileri teknoloji makinelerin de yer alması planlanıyor. Sivas İŞGEM´de girişimciler piyasa ortalamasının altında işlik kiralayabiliyor ve İŞGEM´in sağladığı danışmanlık ve koçluk hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor. İlk 3 yıl ise girişimcilere kira üzerinden ek indirim avantajı da sunuluyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Türkiye´nin ekonomik olarak yeni gelişmekte olan bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin, gerek iç gerekse dış piyasada rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak tasarlanan Rekabetçi Sektörler Programı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği ortak girişimi olarak hayata geçiriliyor.

Türkiye ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde 2007 yılından bu yana, toplam 551 milyon Avro bütçe ile yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı, Hatay´dan Sinop´a; Bingöl´den Yozgat´a 43 ilde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ´lerin daha rekabetçi olabilmek için belirlenen ihtiyaçlarının karşılanması, ortak kullanım tesislerinden, yenilikçi teknolojilerin kullanımına kadar birçok alanda geliştirilmiş projelere mali kaynak sağlıyor.

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkânlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!