USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İŞKUR ihtiyaçları yerinde tespit ediyor

İŞKUR ihtiyaçları yerinde tespit ediyor

İŞKUR ihtiyaçları yerinde tespit ediyor
24-10-2017 05:00
Google News


AHMET TIRPAN
İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır.
İşgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile İŞKUR 81 ilde iş ve meslek danışmanları ile 99 bin 806 işyerini ziyaret ederek bu işyerlerine ait verileri derledi. Sivas ilinde 683 işyeri İşgücü Piyasası Araştırması kapsamına dahil edildi. Söz konusu işyerleri ile yüz yüze görüşme metoduyla çeşitli sorular yöneltildi.
İşkur tarafından ilimizdeki işyerleri ile yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan rapor şu şekildi oluşturuldu:
"Sivas ilinde araştırma kapsamında ziyaret edilen 20+ istihdamlı işyerleri faaliyetlerine göre incelendiğinde, en fazla işyerinin İnşaat sektöründe olduğu görülmektedir. Bu sektörü Toptan ve Perakende Ticaret ile İmalat sektörü izlemektedir. Sivas genelinde yaklaşık her 5 işyerinden 1´inin açık işi mevcuttur.
Araştırma sonuçlarına göre Sivas ilinde 20+ istihdamlı işyerlerinin % 17,6´sında açık iş olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir ifade ile Sivas İlinde yaklaşık her 5 işyerinden 1´inin açık işi mevcuttur. Sivas genelinde açık iş oranı %1,8´dir. Diğer bir değişle Sivas İlinde işyerlerinde çalışan her 98 kişiye karşılık yaklaşık olarak 2 kişilik doldurulmayı bekleyen açık iş pozisyonu bulunmaktadır.
En fazla açık iş Makineci (Dikiş) mesleğindedir. En yüksek açık iş oranına sahip sektör %3,3 ile Toptan ve Perakende Ticaret olmuştur. İşverenlerin açık işleri için en çok talepte bulundukları meslekler Makineci (Dikiş), İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel), Reyon Görevlisi´ dir. İlimizde tekstil sektörünün ağırlığı bu verilerin çıkmasında etkili olmuştur. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri ise Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Takım Çalışması´dır.
Sivas ilinde her 10 işverenden 9´u İŞKUR hizmetlerinden yararlanmıştır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Kendi Çalışanları Aracılığı ile aramaktadır. Bu iş arama kanallarını Akraba-Eş Dost izlemiştir.
Temininde güçlük çekilen mesleklerin başında Mermer İşçisi mesleği gelmektedir. Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin %37,7´sinde en az bir meslekte eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilmiştir. Diğer bir değişle yaklaşık her 3 işverenden 1´inin temininde güçlük çektiği meslek bulunmaktadır.
Eleman temininde güçlük çekilen mesleklerde ilk üç sırada Mermer İşçisi, Gaz Altı  Kaynakçısı, İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel), Aşçı, Plastik Doğramacı /Pvc Doğrama-İmalat Ve Montajcısı, Garson (Servis Elemanı), Taş Ve Tuğla Duvarcısı/Yapı Duvarcısı ve İnşaat Mühendisi meslekleri yer almaktadır. İşverenlerde istihdamın artacağı beklentisi bulunmaktadır. Sivas ilinde araştırma kapsamındaki işverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 3,6 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla net istihdam artışı beklenen sektörler Finans ve Sigorta Faaliyetleri, İnşaat, Ulaştırma ve Depolama ile Kültür, Sanat Eğlence, Dinlence ve Spor´ dur. İl genelinde net istihdam artışının en fazla Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi, Sıvacı ve Satış Danışmanı mesleklerinde olması beklenmektedir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı "Sivas İşgücü Piyasası Analizi Raporu" ilerleyen aylar içerisinde yayımlanacaktır.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!