Fatih TABUR
Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz; katıldığı bir programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sivas’ın son yıllarda kamu hizmetlerinde önemli yatırımlar aldığını ifade eden Milletvekili Yılmaz; Birinci Organize Sanayi Bölgesi, Ankara Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi, Demirağ Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulundu.
FABRİKAYA DEMİRYOLU GETİRİYORUZ
Demirağ Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısının tamamlanması hususunda kaynak probleminin olmadığına dikkat çeken Milletvekili Yılmaz, “Kaynak problemi yok. Altyapı bitsin. Bittikten sonra yatırımcıya şunu söyleyeceğiz: Güzel kardeşim buraya yatırım yaptığınızda her bir parsele demiryolu ağı bağlayacağız. Fabrikaya demiryolu getiriyoruz. Konteynere yükü koyacak. Vagona yükü koyacak. Doğrudan limana gidecek. Fabrikan Adana’da da olsa konteynere koyup vagona koyuyorsun gemiyle limana gidiyor. Mersin’de de olsa gidiyor. Yani bir işlemle. Burada da bir işlemle ürettiğin malı koyacaksın. Buradan Mersin limanına, İskenderun limanına, Samsun limanına gidecek. Çok büyük bir kolaylık olacak. Bittikten sonra diyeceğiz: İstiyorsanız 4. Bölgede 5. Bölge teşviklerini veririz. 5. Bölge teşviklerini verdiğimizde tapuyu da veriyoruz. Tercih sizin. Yok öyle değil de 6. Bölge teşviklerini istiyorsanız endüstri bölgesi ilan ederiz. Bugün de ilan edebiliriz ama endüstri bölgelerinde tapu verilmiyor. 40-50 yıl uzun dönemli kiralama veriliyor. Ama soracağız hangisini tercih edersin. Endüstri bölgesini bugün de imzalatabiliriz. O zaman şöyle bir şey var. Endüstri bölgesinde altyapıya kurucu heyetin yarısının katılması lazım. Sivas’ta bunu veren bir kardeşim çıkar m? Çıkmaz. Bizim fuar merkezini biliyorsunuz değil mi? Biz istiyoruz ki buranın altyapısını devlet bitirsin. Sayın Bakanımız da onu söyledi. Altyapısı bittikten sonra 6. Bölgenin gerektirdiği bütün teşvikleri endüstri bölgesiyle sağlayacağız. Yani sözde bir geriye dönme yok” dedi.
SOKAKLARDA VATANDAŞIMIN EN ÇOK İSTEDİĞİ ŞEY İŞ
Sivas Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan ve çalışan kişi sayısına ilişkin verileri paylaşan Yılmaz, “Organize Sanayi Bölgesi’nde 2002’de 30 fabrika üretim yapıyormuş. Çalışan sayısı ne kadarmış? 990. Şimdi ne kadar fabrika üretim yapıyor? 152 fabrika üretim yapıyor. Çalışan sayısı ne kadar? 9 bin 500’e geldi. Yani bin bile değilken 10 bine yaklaştı. Yani çalışan sayısı 10 kat arttı desek yeridir. Birinci OSB’de tahsis edilen parsel sayısı 277. Üretim yapılan tahsis sayısı 152. Aradaki fark üretim yapmadan tahsis olmuş. Bunu bir şekilde belli şartları koyaraktan 2 yıl içerisinde, 4 yıl içerisinde üretime geçerseniz hatta üretime geçtikten sonra da 4-5 yıl üretim yaptıktan sonra buranın tapusunu size verebiliriz şeklinde OSB yönetimlerinin karar alması gerekli. ESTAŞ’ta 2002’de 297 kişi çalışıyormuş. ESTAŞ’ın şu an çalışan sayısı bin 100’ün üzerinde. Alonet hiç yoktu. Şimdi binin üzerinde işçisi var. 2002’de toplam OSB’de çalışan işçiden daha fazla kişi bugün Alonet’te çalışıyor. ASELSAN Sivas o zaman yoktu. Şu an ASELSAN Sivas’ta 300’ün üzerinde kişi çalışıyor ama onun bir de alt taşeronları diyelim onlarla birlikte bine yakın kişi çalışıyor. Sokaklarda vatandaşımın en çok istediği şey iş. Allah nasip eder şu ikinci OSB’yi devreye alırsak 40-50 bin kişiyi istihdam edeceğiz” açıklamasında bulundu.
GELİŞME GÖÇÜ HIZLANDIRMAZ
İhalesi yapılan Lojistik Köy Projesinde çalışmaların sürdüğünü belirten Yılmaz, “Yine Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin bedeli 16,5 milyar lira. Sayın Bakan açıkladı; Allah nasip ederse hizmete giriş tarihi için ‘Haziran’ dedi ama biz buna 4 Eylül diyoruz. Bir aksilik olmazsa 4 Eylül’de inşallah Ankara’dan Sivas’a gelmek istiyoruz. Bu gelirse Sivas’ı çok değiştirecek. Hızlı trenin bir yere nasıl katkısı olacağını görmek isteyen bir Konya’ya baksın, bir de Eskişehir’e baksın. Şimdi Ankara’dan 4 saatte geliyorsunuz; hızlı trenle 2 saatte geleceksiniz. Üniversiteye de Ankara’dan bir hoca pekala sabah 8’de binecek 11’deki dersine buraya yetişecek inşallah. Gelişme göçü hızlandırmaz. Gelişme sizi cazibe merkezi haline getirir. Konya’dan kimse göçmedi, şu anda Konya çok gelişiyor. Eskişehir de göç vermedi; Eskişehir de gelişiyor. Allah nasip ederse hızlı trenin hayatımıza girmesiyle birlikte Sivas da cazibe merkezlerinden birisi olacak. Sadece demiryolu için Sivas’a harcanan miktar 30 milyar liranın üzerinde” dedi.
SADECE İSİM DEĞİŞTİRDİ
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi’nin (TÜRASAŞ) holdingleşeceği iddialarına yanıt veren Milletvekili Yılmaz, “TÜRASAŞ şu anda merkezi Ankara’da merkezi olan 3 tane de bölge müdürlüğü olan bir kurum. Eskişehir, Sivas ve Sakarya’da bölge müdürlüğü olan bir firma. Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş (TÜDEMSAŞ) eskiden ne yapıyordu? Yük vagonu yapıyordu. Şimdi ne yapıyor? Yük vagonu yapıyor. Dolayısıyla hiçbir şey değişmedi sadece bir isim değiştirdi” dedi.
ALLAH BERABERLİĞİMİZİ DAİM EYLESİN
Numune Hastanesi bölgesine kavşak yapılacağını anımsatan Yılmaz, “Hastaneye giriş çıkışları kolaylaştıracağız. Türkiye güçlü bir ülke. Biz bu gücümüzü birlik ve beraberliğimizden alıyoruz. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Editor : Haberpanelim