Fatih TABUR
Ramazan ayının son 10 gününde, gece-gündüz bir camide kapanıp ibadet etme anlamına gelen itikafa izin verilen camiler listesi Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından açıklandı.
Sivas İrade Gazetesi´nin DİB´ten derlediği bilgilere göre bu Ramazan´da ilimizde itikafa izin verilen bazı camiler ve bulundukları mahallenin isimleri şu şekilde: Kardeşler Mahallesi´nde bulunan Ahmet Yesevi Camii. Altuntabak Mahallesi´nde bulunan Ali Muhtar Camii. Çiçekli Mahallesi´nde bulunan Altıntabak Camii. Huzur Mahallesi´nde bulunan Bilal-i Habeşi Camii. Ece Mahallesi´nde bulunan Cevher Camii. Esenyurt Mahallesi´nde bulunan Akevler Camii. Diriliş Mahallesi´nde bulunan Eyüp Sultan Camii. Fatih Mahallesi´nde bulunan Gaziosmanpaşa Camii. Gökmedrese Mahallesi´nde bulunan Hoca Hüssam Camii. Kümbet Mahallesi´nde bulunan Karahaliloğlu Camii ve Kayaş Camii. Karşıyaka Mahallesi´nde bulunan Hacı Bayram Camii. Yenidoğan Mahallesi´nde bulunan Safa Camii. Gültepe Mahallesi´nde bulunan Selen Camii. Örtülüpınar Mahallesi´nde bulunan Sofu Yusuf Camii ve Ulu Camii. Kaleardı Mahallesi´nde bulunan Yeni Şeyh Çoban Camii. Yenidoğan Mahallesi´nde bulunan Yıldırım Beyazıt Camii. Akdeğirmen Camii. Mevlana Camii. Mimar Sinan Camii.
Sivas´ta il merkezinin yanı sıra ilçelerde itikafa izin verilen camiler listesine DİB´in https://ramazan.diyanet.gov.tr/tr-TR/CamiBilgileri/CamiBilgileri/ web adresinden ulaşılabiliyor.
İTİKAF NEDİR?
Bin aydan daha hayırlı olan ve Kadir Gecesi´ni de içinde bulunduran Ramazan ayında oruç ibadetinin yanı sıra en önemli ibadetlerinden birisi de itikaftır. Peygamber Efendimizin (s.a.v) devamlı yaptıkları kuvvetli sünnetlerinden biri olan itikafa Ramazan ayının son 10 günü girilir. Bu 10 gün boyunca itikafta kalan kişi, bu şekilde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi´ni de daha iyi ihya etme şansı bulabilir. Erkekler itikafa mescitlerde veya belirlenen camilerde girebilirken, kadınlar ise evlerinde itikafa girebilir.
İTİKAF NASIL YAPILIR?
İtikafın şartları, kişinin tüm ihtiyaçlarını itikafa girdiği yerde karşılaması, yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını mescit veya camide gerçekleştirmesidir. Eğer itikafa giren kişinin bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidilebiliyor. Cenaze namazı için de dışarı çıkılamayan itikafta, kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması gibi mecburi hallerin dışında camiden çıkılması da itikafı bozuyor.
Editor : Haberpanelim