![Kaburcuk’un Projesine TÜBİTAK Desteği](https://www.sivasirade.com/files/uploads/news/default/kaburcuk-un-projesine-tubitak-destegi-132568.webp)
Günümüzde yaygın olarak kullanılan Biyomedikal telemetri sayesinde mikrodalga görüntüleme, kalp ritim bozuklukları, nabız düzeni, vücut ısısı, solunum hızı, kan şekeri, kandaki oksijen miktarı gibi bulgulara ulaşılabiliyor, kanser teşhis ve tedavisi, hastaların gündelik rutinlerini en az etkileyecek şekilde yapılabiliyor.
Bu teknolojiyi bir üst seviyeye taşımayı amaçlayan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Kaburcuk, “Biyomedikal Uygulamalar İçin Doku Türünden Bağımsız ve Dairesel Polarizasyonlu İmplante Edilebilir Anten Tasarımı ve Üretimi” başlıklı projesiyle TÜBİTAK 1002 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Kaburcuk, TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle vücut içinde gerçekleşen olayları gerçek zamanlı takip edilebilecek, aynı zamanda doku türünden ve vücut hareketlerinden etkilenmeden çalışabilecek bir implante edilebilir anten tasarımı ve üretimi gerçekleştirmeyi amaçlıyor, bu sayede hastaların teşhis, tedavi ve izleme süreci hızlanıyor.
Doç. Dr. Timuçin Emre Tabaru, Dr. Öğr. Üyesi Nurhan GÜNEŞ ve Arş. Gör. İrenmur Duru’nun yanı sıra Erzurum Teknik Üniversitesinden Arş. Gör. Gürkan Kalınay’ın da araştırmacı olarak dahil oldukları proje, insan sağlığının iyileştirilmesi için mühendislik yöntemlerini uygulayan Biyomedikal Mühendisliği açısından da büyük önem taşıyor.
Editor : Burcu CELLAT