Oğuzhan SARZEP
Kangal Kalkım Balıklı Kaplıca Projesine ilişkin Vali Salih Ayhan başkanlığında toplantı yapıldı. Projenin detaylı bir şekilde ele alındığı toplantıda konuşan Vali Ayhan, "Vizyon bir projemiz daha başlıyor. Balıklı, şifalı suyumuzun boşa akıp gitmesine izin vermeyeceğiz. Kaplıcamız, yurt içinden ve dışından birçok misafiri ağırlayacak, şehir turizmine de hizmet verecektir" dedi.
Kalkım Balıklı Kaplıca, Kangal ilçesi Kalkım Köyü doğusundan geçen Kalkım Deresi vadisinde yer alıyor. Kalkım Balıklı Kaplıca suyunun, Kangal Balıklı Kaplıca suyuna benzer şekilde cilt hastalıklarına (sedef) iyi geldiği biliniyor. Kalkım Balıklı Kaplıca'da sıcak sular iki noktadan yeryüzüne çıkıyor. Çetinkaya-Malatya demiryolu hattının bitişiğinde yer alan büyük kaynak 30 L/s debiye sahip ve suyun sıcaklığı ise 28.0-28.6 derece arasında, küçük kaynak ise demiryolu ile Kalkım Deresi arasında, alüvyonun orta kesiminde yeryüzüne çıkıyor. Kaynağın debisi 5 L/s, sıcaklığı 28.1 derece, büyük kaynağın akıntısı yaklaşık olarak 150 metre kuzeyde Kalkım Deresi’ne karışıyor.
Kaynakta Cyprinidae familyasına ait 4 adet balık türü yaşıyor. Kalkım Balıklı Kaplıca sularının genel kimyasal özellikleri Kangal Balıklı Kaplıcası suyu ile benzer özelliklere sahip ve her iki su çözünmüş mineral maddeler yönünden fakir sular olarak biliniyor. Kalkım Balıklı Kaplıca alanından yararlanmak amacıyla herhangi bir tesis bulunmuyor. Kalkım Balıklı Kaplıca'nın 2 bin 555 hektarlık alanı 5 Haziran 2011 tarih ve 27955 sayılı resmi gazetede yayınlanarak "Termal Turizm Merkezi" ilan edilmişti.
Editor : Haberpanelim