USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KÜLTÜREL MİRAS MASAYA YATIRILDI

KÜLTÜREL MİRAS MASAYA YATIRILDI

KÜLTÜREL MİRAS MASAYA YATIRILDI
15-05-2017 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

Tarihi Kentler Birliği üyeleri Sivas Belediyesi´nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda ilimizde bir araya geldi. 3 gün süren programa yurt genelinden 350´nin üzerinde İl ve ilçe Belediye Başkanları ile Belediye Meclis Üyeleri katıldı.

Sivas´ın doğal, kültür mirasının korunmasına yönelik çalışmaların görüşüleceği ve çeşitli geziler ile panellerin düzenleneceği Tarihi Kentler Birliği toplantısı, Hilton Garden Inn´de yapıldı. Toplantıya il dışından gelen davetlilerin yanı sıra Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın,Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

İlimizde 3 gün boyunca devam eden programın açılışında konuşan Sivas Valisi Davut Gül, Tarihi Kentler Birliği´nin yaptığı çalışmaları 15 yıldır takip ettiğini söyledi.

Sivas olarak da bu birliğin çalışmalarından istifade etmeye çalıştıklarını anlatan Gül, ?İnanıyorum ki Sivas´a gelen her ziyaretçimiz Sivas´taki gelişmeyi, Sivas´taki tarihi ve kültürel değerlerin ortaya çıktığını açıklıkla görebiliyor ve bunu takdir ediyor. Bu açıdan da çalışmalarından dolayı Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum? dedi.

ANADOLU´NUN HER

KÖŞESİ TARİH DOLU

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da birliğin Türkiye´nin her bölgesinde etkili olduğunu söyledi.

Tarihi Kentler Birliğinin 450 üyenin olduğu Belediyeler Birliğinden sonraki en büyük yerel yönetimler birliği olduğunu belirten Yılmaz, ?Böylesine güzide bir yerel yönetim biriminin başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü buram buram tarih kokan, her santimetre karesi şehitlerimizin kanıyla yoğrulmuş olan bu Anadolu coğrafyasının her bir köşesi tarih dolu. Öylesine tarihi değerlerin zenginliğiyle dolu bir ülkedeyiz ki elimizde öyle güzel bir tablo var ki bakmaya doyamıyoruz. Dolayısıyla görevimizin ağırlığını ve kutsallığını, bu zenginliği içeren bir ülkenin yerel yöneticileri olarak yüreğimizde hissediyoruz? ifadelerini kullandı.

Yusuf Ziya Yılmaz, Tarihi Kentler Birliğinin yılda 6 büyük toplantı yaptığını anlatarak, şunları kaydetti:

?Böylesine yoğun bir tempoda Tarihi Kentler Birliğimizin tarihi değerlerimize ve doğal mirasımıza yapmamız gereken işleri projelendirdiğimiz, tartıştığımız, karşılıklı bilgi alışverişinde olduğumuz bu birliktelikler bize çok katkı veriyor. Ben Tarihi Kentler Birliğini bir enstitü olarak görüyorum, bir okul gibi görüyorum. Birbirimize birtakım şeyler anlatacağız, bilgi alışverişinde bulunacağız, dostluklarımızı kuvvetlendireceğiz. En çok ihtiyacımız olan dostluklarımızı kuvvetlendirerek, pekiştirmiş olarak kentten ayrılacağız.?

SİVAS´IN DOĞAL VE KÜLTÜREL

MİRASI MASAYA YATIRILDI

Tarihi buluşmanın ikinci gününde ise Sivas´ın doğal ve kültürel mirasının korunmasına yönelik son gelişmelerle ilgili Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi´nde Meclis Toplantısı yapıldı. 2017 yılının ilk olağan meclis toplantısı ülke genelinden çok sayıda il ve ilçe belediyelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Meclis toplantısına ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Yozgat Belediye Başkanı Dr. Kazım Arslan, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü ile çok sayıda ilçe, belde belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kentlerinin tarihi ve kültürel geçmişinin korunmasıyla birlikte kent estetiği hakkında da çalışmalar yapmanın gelecek nesillere güzel şehirler bırakmak adına faydalı olacağını söyledi.

Meclis toplantısının ardından Yusuf Ziya Yılmaz´ın başkanlığında gerçekleştirilen panelde İl Kültür Müdürü Kadir Pürlünün sunumunun ardından ev sahibi Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın´ın tarihi mekânların etrafının açılması ve meydan projeleri katılımcılara detaylı bir şekilde anlatıldı. Başkan Aydın aksu projesinin eski hali ve yeni halini görselde anlatması katılımcıların beğenisini kazandı.

TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise konuşmasında, Sivas´ın tarihi mirası ve şehir meydanı noktasındaki başarılı adımlarına vurgu yaptı.  Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ise müzecilikle ilgili gelişmeleri anlattı ve kültürel miras konusunda ülke olarak alınan mesafeyi örnekledi.

Toplantının ardından Müze Özendirme Yarışması Ödül Töreni yapıldı. Farklı alanlarda ödül alan belediyelere ödüllerini Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi de, ?Sergileme Kurgusu ve Sosyal Güç Kategorisi´ ödülüne layık görüldü.

?SİVAS BÜYÜK BİR

TARİH KENTİ?

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşması etkinliği salon programlarının ardından gezi programlarıyla devam etti. Yaklaşık 400 katılımcı ilimizdeki önemli tarihi ve kültürel değerleri gezdi.

İlk olarak Gökmedrese´ye giden misafirler daha sonra Kale Projesi hakkında Başkan Aydın ve Kale projesini ilk defa gündeme getiren Turgut Cansever´in kızı Emine Cansever´den bilgi aldılar. Sonrasında Ulu Cami´de namaz kılan kafile Ulu Cami ardından Yeni Cami, İhramcızade Kültür Merkezi ve Subaşı Hanı´nda kısa bir gezinti yaptı.

Tarihi Kent Meydanına geçen ekip halk oyunları gösterisi ile karşılandı. Buradaki Selçuklu eserlerini gezdikten sonra Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre Müzesini ziyaret ettiler.

Tarihi mekânların ardından Aksu´ya geçen heyet bir dere ıslahında yapılabilecek en güzel proje olduğunu ifade ederek Başkan Aydın´ı takdir ettiler. Yeni mezarlık uygulamasını görmek için Yukarı Tekke Mezarlığı´nı ve Abdulvahabi Gazi Türbesini ziyaret eden ekip son olarak Paşabahçe Mesire Alanını gezdi.

Sivas´ta bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanları ve Meclis Üyeleri, ?Sivas büyük bir tarih kenti. Belediye Başkanı Sami Aydın bu kentin açığa çıkması için önemli çalışmalara imza atmış. Yaptığı çalışmalar birçok kente örnek olacak çalışmalar. Hem kendisini tebrik ediyoruz hem de Sivas´ın tarihi ve turistik yerlerini görmekten çok mutluyuz? dediler.

Buruciye Medresesi´nde konuşan Başkan Aydın, ?Burada Tarihi Kentler Birliği´ne üye belediyelerin temsilcilerini ağırlamaktan çok mutluyuz. Bu organizasyonun ilimizde yapılıyor olması ayrı bir güzellik. İnanıyorum ki bu organizasyon yerel yönetimler olarak hepimize çok şey kattı. Bir nevi proje paylaşımları yaşandı. Misafirlerimize ve misafirperverliklerinden dolayı da hemşerilerimize teşekkür ediyorum? dedi.

TKB ÜYELERİ DİVRİĞİ VE

KANGAL´I ZİYARET ETTİ

Tarihi Kentler Birliği Sivas Buluşmasının son gününde Divriği ve Kangal ilçe gezisi programı düzenlendi.  İlçe programı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası´nı ziyaretle başladı. Katılımcılar Divriği gezisinin ardından Kangal ilçesine hareket eden heyet, Balıklı Kaplıcayı gezdi. Sonrasında ise Kangal Köpeği Üretim Çiftliğini gezen heyet, sonrasında Sivas´a dönüş yaptılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!