AHMET TIRPAN
Madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlere çağrıda bulunan Balkan, vatandaşlara da büyük görevler düştüğünü söyledi. 3 yıl boyunca madde bağımlılarıyla birlikte mücadele ettiklerini belirten Balkan; "Maddeden Manaya Projesi" 3 yıllık bir çalışmadır. Camilerimizden ve basın yayın kuruluşları aracılığıyla duyuru yaptık ve bu sıkıntıdan kurtulmak isteyenlerle bir araya geldik. Bizim için en önemli şey bu sıkıntıdan kurtulmak istemeleridir. İstemeyen birine yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Şu ana kadar 76 kişiyle ilgilendik ancak bunların 23´ünde muvaffak olabildik. 23 tanesini kurtardığımızı söyleyebiliriz. İstemeyen bir insana merdiven çıkaramazsınız. Kendisi de isteyecek ki sizde elinden tutup çıkartasınız" ifadelerine yer verdi.
"SAĞLIKLI İLETİŞİM İÇİN
EĞİTİMLER ALDIK"
Madde bağımlılarıyla sağlıklı iletişim kurmak için bir dizi eğitimler aldıklarını belirten Balkan; "Bu tür sorunlarda hayatının herhangi bir aşamasında yeniden bu illete bulaşma ihtimali var. Hiç kimse için yüzde 100 kurtuldu diyemezsiniz. Ben bu madde bağımlılığı ile ilgili Gebze´de de birtakım çalışmalar yaptım. Bu işi profesyonel anlamda yapmak için eğitimler aldık. Konunun uzmanları tarafından bilgilendirildiğimiz için ne olabileceğini tahmin edebiliyoruz. İki yıl Gebze´de 3 yılı aşkında Sivas´ta madde bağımlılığı ile mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.
"SADECE TEDAVİ YETERLİ DEĞİL"
Tek başına tedavinin yeterli olmadığını, tedavinin ardından madde bağımlılarının kendi başına bırakılmaması gerektiğini anlatan Balkan; "Şu anda devlet eliyle Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde (AMATEM) yapılan tedavilerde başarı oranı düşüyor çünkü tedaviden sonra kendi başına bıraktığınız zaman bütün tedavi ve emeğiniz olduğu gibi hepsi geri gidiyor. Bizim uyguladığımız projenin en büyük özelliği, tedaviden sonra biz bu kardeşlerimizi bırakmıyoruz. Aslında madde bağımlılığından kurtulduktan sonra bizim işimiz başlıyor" dedi.
"KAMUOYUNDAN GEREKEN
DESTEĞİ ALAMIYORUZ"
"Bir madde bağımlısını topluma kazandırdığınız zaman, onun ailesini, yakınlarını ve mahallesini de kurtarmış olursunuz" sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çeken Balkan; "İlk etapta Tokat´ta bulunan AMATEM´le sonra ilimizde açılan AMATEM´le işbirliği yaparak çalışmalarımızı sürdürdük ancak şu anda talep yoktur. Biz kamuoyundan gereken desteği alamıyoruz, yani insanlar uğraşmak bu tür konulara girmek istemiyor ama birilerinin bu tür sorunlarla uğraşması el atması gerekiyor. Bir kişi diyip geçmemek lazım. Madde kullanan bir kişiyi kurtardığınız zaman, ailesini, mahalleyi, çevreyi de kurtarmış olursunuz. Madde bağımlılığından kurtulan bir kardeşimizin babası; ´Hocam sizin bizim ailemize yapmış olduğunuz iyiliği tahayyül edemezsiniz. Ben her gece yastığımın altında bıçakla yatıyorum. Çünkü oğlum bana saldırıyordu. Kendimi korumak için yastık altında bıçak tutuyorum. Normalde melek gibi olan çocuk madde alınca canavara dönüşüyor´ diyerek anlatmıştı yaşadıklarını. Sırf madde bağımlılığı sebebiyle dağılan bir sürü aileler var" şeklinde konuştu.
"BAĞIMLILARLA
BİREBİR İLGİLENİLİYOR"
Sivas Müftülüğü olarak tedavi gören madde bağımlılarıyla yakından ilgilendiklerini kaydeden Balkan; "Bu yaptığımız çalışma üçayaklı bir iştir. Birincisi tıbbi tedavidir. İkincisi manevi süreçtir. Bizim hoca arkadaşlarımızın bu arkadaşlarımızla birebir ilgilenmesi ve takibini yapması. Biz AMATEM ilimizde olmadığı dönem hoca arkadaşlarımız Tokat´a bizzat giderek refakat ettiler. Üçüncüsü de bu kardeşlerimizin boşta kalmaması, maddi imkânlar olarak kendi geçimlerini sağlamaları, iş sahibi olmaları gerekiyor. Biz Çalışma ve İş Kurumu ile yaptığımız protokol ile kurtulan kardeşlerimizi iş sahibi yaptık" ifadelerine yer verdi.
"TEDAVİ OLANLAR
UMRE´YE GİDİYOR"
Tedavi sürecinde sabırlı olan ve madde bağımlılığından kurtulanlar için Umre sözü verdiğini ve önümüzdeki günlerde 4 kişinin Umre yolculuğuna çıkacağını kaydeden Balkan; "Projemizin sonunda sözümüz var. Bu maddeden tam manada kurtulan olursa, yani doktorumuz bize tamam bu kardeşimiz tertemiz ve istikrarlı bir şekilde tedavi sürecini tamamlayanlara Umre sözümüzü yerine getiriyoruz. İlk yıl bir kişi, İkinci yıl 4 kişi bu yıl da nasip olursa önümüzdeki günlerde 3 kardeşimiz yola çıkacak. Bizim görevli hoca arkadaşlarımızın kontrolünde bu kardeşlerimiz ibadetini yapıp tekrar ilimize dönecekler. Şu anda toplam 8 kardeşimiz Umre´ye gitmiş olacak. Aslında bu yıl sayı biraz daha yüksek olacaktı ancak bazı kardeşlerimiz Denetimli Serbestlik kapsamında çalıştığı için onları götüremedik. Şu anda 4-5 kardeşimiz daha hak etmiş durumda. İnşallah seneye kadar bu kardeşlerimizin de durumu netlik kazanır" şeklinde konuştu.
"İLAÇ MASRAFLARI KARŞILANIYOR"
Bağımlılıktan kurtulmak isteyenlerin ilaç masraflarının Müftülük tarafından karşılandığını sözlerine ekleyen Balkan; "Tedavi süreci 1,5 yılı buluyor. 23 kişide muvaffak olduk, 28 kişiye yakın kardeşimizin de tıbbi tedavileri devam ediyor. Bu kardeşlerimizin zaman zaman tekrar hastaneye yatmaları gerekiyor, bu anlamda tekrar hastaneye yatmalarını sağlıyoruz. Tüm ilaç masraflarını da hayırsever vatandaşlarımızdan aldığımız destekle karşılıyoruz. Kime söylediysek kimse bizi geri çevirmiyor. Bizim kamuoyundan destek alamıyoruz dediğimiz konu maddi değil, maddi sorun kesinlikle çözülüyor. Bizim sorun yaşadığımız nokta komşusunun çocuğunun ya da akrabasının madde bağımlısı olduğunu bildiği halde, bizim de böyle bir çalışmamızın olduğunu bildiği halde bu kardeşlerimizi bize ulaştırmıyorlar. Yani bu kardeşlerimizin kafası yerinde olduğu zaman; ´Ya sen bu işe bulaşmışsın ancak kurtulmak istemez misin? Bu illetten bıkmadın mı?´ diyerek ikna etmeye çalışın, bu kardeşimiz de ´Ya istiyorum ne yapayım´ diyorsa hemen bize gelin. Biz zaten kimsenin kimliğini deşifre etmiyoruz. Madde bağımlılığından kurtulmak isteyen herkese kapımız açık. Bizim çalışmamızın bir tarihi süresi yoktur. Biz her platformda bu kardeşlerimizi beklediğimizi ilan edeceğiz. Bizim bu kardeşlerimize kesinlikle baskı yapmıyoruz" dedi.
Editor : Haberpanelim