Yüksek enflasyon sebebiyle zorunlu trafik sigortası fiyatlarındaki artış, araç sahiplerini sigorta yaptırmaktan vazgeçiriyor. Ortalama 10 bin lira civarındaki trafik sigortasını ödemek istemeyen vatandaşlar, 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasını ödemeyi tercih ediyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fiyat artışlarına tepki gösterdi.
FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 100 ARTTI
"Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 100'den fazla arttı" diyen Palandöken, zorunlu trafik sigortası fiyatlarında norm birliği sağlanması gerektiğini ifade etti. "Yedek parça fiyatlarındaki artış ve araç fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle zorunlu trafik sigortası primleri ciddi şekilde yükseldi. Aynı araç için farklı sigorta acenteleri tarafından 6 ila 11 bin lira arasında değişen fiyat teklifleri sunuluyor" şeklinde konuştu.
DEVLETİN KATKISI OLMALI
Palandöken, trafik kazalarındaki hasarların sigorta fiyatlarını artırdığını ancak acentelerin belirlediği fiyatların bu etkinin ötesine geçtiğini vurguladı. "Zorunlu trafik sigortası hayati önem taşıyor ancak fiyatların yüksekliği nedeniyle vatandaşlar sigorta yaptıramıyorsa, devletin de katkı sağlaması gerekiyor" diye ekledi.
ARAÇLARIN YÜZDE 20’Sİ TRAFİK SİGORTASIZ
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, trafikte kayıtlı olan 29 milyon 367 bin araçtan yaklaşık olarak yüzde 20'sinin sigorta poliçesi bulunmadığını belirtti. Özellikle motosikletlerde bu oranın yüzde 65'e kadar çıktığını ifade etti.
TAKSİTLENDİRME İMKANININ KALDIRILMASINA TEPKİ
Palandöken, kuryelik mesleğindeki artışın, özellikle kaza riski ve hasar potansiyeli daha yüksek olan motosikletlerde sigorta oranlarının artırılması gerektiğini vurguladı. Ancak geçmişte sunulan taksitlendirme imkânının kaldırılması ve tek çekim ödeme zorunluluğunun, sigortasızlık oranlarını artıran önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi.
BİR KAZANIN BEDELİ PAHALIYA PATLAYABİLİR
Palandöken, trafikteki yaşlı araç sayısının fazlalığının da sigortasızlık oranlarını etkilediğini belirtti. Trafikte dolaşan araçların yaklaşık yüzde 30'unun 20 yaşın üzerinde olduğunu ifade ederek, bu araç sahiplerinin trafik sigortası yapma oranının düşük olduğunu söyledi.Ortalama 10 bin lira civarındaki trafik sigortası primlerinin vatandaşlar tarafından yüksek bulunduğunu ve bu nedenle 691 lira olan sigortasız araç kullanma cezasının tercih edildiğini belirtti. Ancak bir trafik kazasının maliyetinin çok daha yüksek olabileceğine dikkat çekti. alandöken, sigorta yaptırmanın daha erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, sigorta sektöründe norm birliği sağlanması ve fiyatların daha adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. /İHA/
Editor : İhlas Haber Ajansı