USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sivaslı Akademisyenden Dikkat Çeken Açıklama: Yapay Zekâ 2024’te Çığır Açacak

Her geçen gün daha da ilerleyen yapay zekâ teknolojisi 2024 yılında yeni alanlarda faaliyet gösterecek. Birçok alanda kullanıma sunulan yapay zekâ teknolojisi, yeni yılda film, dizi ve müzik sektöründe de ye alacak.

Sivaslı Akademisyenden Dikkat Çeken Açıklama: Yapay Zekâ 2024’te Çığır Açacak
31-12-2023 12:48
SİVAS
Google News

2023 yılında kullanıma sunulan yapay zekâ teknolojisi her anlamda geliştirildi. Günlük yaşamdan savaşlara, haberden fotoğrafa birçok alanda kullanılan yapay zekânın yeni yılda daha da geliştirilerek farklı sektörlerde hizmete sunulması bekleniyor. ‘Üretken Yapay Zekâ’ döneminin başlayacağı yeni yılda insanları birçok yenilik bekliyor olacak.

Konuya ilişkin açıklama yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, 2024 yılının yapay zekâ açısından çığır açılacağı bir yıl olacağını ifade ederek, “2024 yılı yapay zekâ teknolojilerinin ‘Üretken Yapay Zekâ’ olarak adlandırdığı yeni bir döneme giriş sağlayacak. Üretken yapay zekâ kavramı sadece görüntü ve ses işleme değil çok karmaşık içerik süreçlerinin de üstünden kalkabileceği bir süreç olacaktır. Yapay zekâ teknolojilerinin 2024’te geleceği nokta birçok farklı sektörü de etkileyecektir. Özellikle müşteri hizmetleri bağlamında çağrı merkezlerini etkileyeceği düşünülüyor. Özellikle günümüzde birçok firma sohbet botlarını kullanıyor. Ancak yapay zekânın sesi sentezleyebilmesi ve iyi noktalara gelmesi 2024 yılı itibariyle çağrı merkezlerinden yapay zekânın müşteriyi karşılayan kişi olarak yani bir yapay zekâ çalışanı olarak başladığı yıl olmuş olacak. Yapay zekâ teknolojileri sadece ticari alanda değil aynı zamanda film ve dizi sektöründe hatta müzik sektöründe de çok önemli gelişmelere sahne olacak” ifadelerine yer verdi.

“Yapay zekanın oluşturduğu sanatçılar göreceğiz”
Yapay zekâ teknolojisi ile oluşturulan karakterler ile birlikte yeni sanatçıların oluşturulacağına dikkat çeken Doç. Dr. Sefer Darıcı, “Özellikle gerçeğe yakın şekilde oluşturulan ve gerçekliği artırılarak sunulan yapay zekâ modelleri kapsamında yeni bir görünümde, yeni bir içerikte, yeni bir yüz görünümünde farklı oyuncular filmlerin ve dizilerin içerisinde yer almaya başlayacak. Yapay zekânın oluşturduğu oyuncu modelleri de kullanılmaya başlandı. İlerleyen süreçte tamamen insana benzeyen ve gerçekliği artırılan oyuncular beğeniye sunulacak. Bununla birlikte bu oyuncuların fanları da oluşmaya başlayacak. Yeni hit olacak parçalar ortaya çıkabilecek ve bunlardan belki de konserler istenebilecek. Yapay zekâ platformları fanların istediği konserleri de yapmaya başlayacak. Bir takım kaygılarla beraber yeni meslekleri de ortaya çıkartacak” dedi.

Medya sektöründe yenilikler bekleniyor
Yapay zekâ teknolojisinin medya sektöründe de boy göstereceğini ifade eden Doç. Dr. Darıcı, şu ifadelere yer verdi: “Özellikle medyada farklı haberlerin bir araya getirilerek yeni bir haber yazılabilecek. Daha önceden oluşturulmuş farklı içeriklerin yapay zekâ tarafından farklılaştırılarak tekrar fotoğraf olarak verilebilecek. Özellikle internet haber sitelerinde yapay zekâ açısından yeni bir dönem bekliyor. İçeriklerin yapay zekâ tarafından üretileceği bir döneme giriyoruz. “Reality checker” ya da “Reality veryafair” olarak nitelendirebileceğimiz görüntünün gerçek olup olmadığını denetleyebilecek, aynı zamanda yapay zekâyı kullanan kişilerde istihdam edilmeye başlanacak. Çünkü ilerleyen süreçte bir şeyin gerçek olup olmadığını anlamak problem olabilecek. Özellikle haber ajansları, gazeteler, televizyonlar bir içeriğin ve görüntünün doğru olup olmadığını analiz etmek durumunda kalacaklar. Buna göre kendileri çalışanları istihdam etmek durumunda kalacaklar. Bunun yanında “Prompt mühendisliği” 2024 yılı itibari ile gerçekten ciddi bir talep oluşmaya başlayacak. Şirketler kendi oluşturduğu uygulamaları yapay zekaya entegre edebilmek için ciddi bir yapay zeka uzmanı arayışı içinde olacaklar. Bununla birlikte sadece kod bilmek yeterli değil. Son süreçte “Lave code” veya “None code” mühendisliği de herhangi bir kod bilgisine sahip olmadan çeşitli uygulamalar üretmeye imkân sağlayan çeşitli yapılar söz konusu. Bunu da ayrıca düşünmek gerekiyor çünkü ilerleyen süreçte bu tarz meslek gruplarına da ihtiyaç olacak.” /İHA/ 


Editor : Hayrullah Ağkaş
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!