USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Instagram’a Giriş için VPN Kullananlar Dikkat! 360 Milyon Kullanıcının Bilgileri Çalındı

Türkiye'de BTK'nın kararıyla Instagram uygulamasına erişim engeli getirildi. Kullanıcılar, Instagram'a erişebilmek için VPN kullanmaya yöneldi. VPN kullanırken dikkatli olun, tüm hesaplarınız tehlikede.

Instagram’a Giriş için VPN Kullananlar Dikkat! 360 Milyon Kullanıcının Bilgileri Çalındı
06-08-2024 10:22
SİVAS
Google News

Erişimin kısıtlandığı Instagrama erişmek için VPN kullanılması ya da DNS ayarlarının değiştirilmesi güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor.

vpn-for-home-security-4086523-12-p7dz.jpg

DİKKAT VPN KULLANIMIYLA GÜVENLİK RİSKLERİ ORTAYA ÇIKIYOR

VPN kullanımıyla, kullanıcı bir VPN hizmeti sağlayıcısından ilgili yazılımı indirerek cihazına kurar. Bu yazılım aracılığıyla internet bağlantısı, VPN sunucusuna yönlendirilir ve kullanıcı, farklı bir ülkedeki VPN sunucusu üzerinden bağlanarak ülkesinde erişimi kısıtlanan sitelere erişebilir. Bu yöntem, kullanıcının IP adresini gizleyerek anonim kalmasını sağlar. Ancak tüm veri trafiğinin VPN sağlayıcısının sunucuları üzerinden geçmesi nedeniyle çeşitli güvenlik riskleri ortaya çıkar.

hacker-1944688-1280-l5dp.webp

ÜCRETSİZ VPN’LERE DİKKAT!

Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya'dan sonra Türkiye, dünyada en çok VPN kullanan dördüncü ülke. VPN, sadece erişimi kısıtlanan sitelere ulaşmak için değil, şirketlerin güvenli ağlar oluşturması için de tercih ediliyor.

hands-1851218-1280-ay42.webp

Ücretli ve ücretsiz birçok VPN hizmeti bulunuyor, ancak ücretsiz VPN’ler genellikle güvenlik riskleri taşır. Bu hizmetler, kullanıcıların veri trafiğini ele geçirmek amacıyla güvenilir olmayan sağlayıcılar tarafından sunulur. Kullanıcılar, ücretsiz VPN'leri kullanırken tüm internet trafiğini bu şirketlere açmış olur. Ayrıca, kötü amaçlı yazılımlar içeren VPN yazılımları kullanıcının cihazını kontrol edebilir ve kişisel bilgileri çalabilir.

Güvenli bir VPN hizmeti seçmek için sağlayıcının web sitesi şifrelemesi ve VPN protokollerine dikkat edilmeli. Kullanım şartları ve gizlilik politikaları uygun olan, güncel ve güvenilir yazılımlara sahip sağlayıcılar tercih edilmeli. Ücretsiz VPN’lerden kaçınılmalı ve kullanıcı yorumları kontrol edilmeli.

hands-1853302-1280-6usv.webp

ZARARSIZ GİBİ GÖRÜNSE DE CİDDİ RİSK TAŞIR

Erişimi kısıtlanan sitelere erişmenin bir diğer yolu DNS değişikliği yapmak. VPN’e göre daha basit olan bu yöntem, zararsız gibi görünse de ciddi güvenlik riskleri taşır.

Kullanıcılar, DNS ayarlarını manuel olarak değiştirerek farklı DNS sunucuları üzerinden internete erişebilir. Ancak güvenilir olmayan DNS sağlayıcıları, kullanıcıların verilerini izleyebilir, zararlı yazılımlar bulaştırabilir veya kullanıcıyı sahte sitelere yönlendirebilir.

Örneğin, güvenilir olmayan DNS sunucuları kullanıldığında, kullanıcı dolandırıcılık amacıyla oluşturulmuş sahte bir siteye yönlendirilir ve kişisel bilgileri çalınır.

thumbs-b-c-3089f2e9c19b9ea47224c-yldu.webp

360 MİLYONDAN FAZLA KULLANICI VERİSİ ÇALINDI

VPN kullanımı sebebiyle verileri çalınan milyonlarca kullanıcı bulunuyor. Özellikle ücretsiz VPN hizmeti sunan şirketlere yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda kullanıcıların verileri hedef alınır. Geçen yıl, ücretsiz bir VPN hizmeti sunan popüler bir firmaya ait 360 milyondan fazla kullanıcı verisi çalındı. Çalınan veriler arasında e-posta adresleri, IP adresleri, coğrafi konum bilgileri ve ziyaret edilen web siteleri bulunuyor. Bu veriler, dark web gibi platformlarda satışa çıkarılıyor.

Kullanıcılar, VPN ve DNS ayarlarını değiştirirken güvenliklerini riske atmamak için güvenilir sağlayıcıları tercih etmeli. Ayrıca, cihazlarındaki kötü amaçlı yazılımları tespit eden güvenilir antivirüs yazılımlarını kullanarak güvenliklerini artırabilir. /AA/ 


Editor : Anadolu Ajansı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
22.10.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!