Hayrullah AĞKAŞ
Sağlık İl Müdürlüğü tarafından tütün ve tütün mamulleri zararları ve pasif etkilenim konusunda yazılı açıklamada bulunuldu.
Pasif etkilenimin ?Tütün dumanına maruz kalma, yanan bir sigaranın ya da puro, pipo ve benzeri diğer tütün ürünlerinin ucundan dışarı çıkan duman ve başkalarının içtikleri tütün ürününden dışarı üflenen dumanın solunması? olarak tanımlandığı yazılı açıklamada, kapalı ortamlarda sigara içilmemesi gerektiğinin önemine dikkat çekildi.
Sigara dumanında yer alan zararlı maddelerin sigara içilen ortamın havasında ve yüzeylerde uzun süre kaldığının belirtildiği açıklamada, ?Kapalı ortamlarda hiçbir şekilde sigara içilmemesi gerektiği bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Tütün dumanına direkt maruz kalınmasa bile daha önce ortamda sigara içilmişse, böyle bir ortama girilmesi halinde dahi sigara dumanından pasif etkilenim söz konusu olmaktadır. Bu durum üçüncü el sigara dumanı olarak tanımlanmakta ve sağlık açısından risk oluşturmaktadır? denildi.
TRAFİK KAZALARINDAN ÇOK CAN ALIYOR
Tütün dumanına maruz kalmanın dünyada her yıl birçok insanın ölümüne neden olduğu vurgulanan açıklamada, ?Dünya genelinde her yıl 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmaktadır. 600 bin kişi tütün dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitirmektedir. Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp krizleri gibi birçok öldürücü hastalığa neden olmaktadır. Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastır. Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır. Tütün dumanı nedeniyle ortamda bulunan kimyasallar sigara içiminden haftalar hatta aylar sonra da temizlenememektedir. Pencerelerin açık olması, havalandırma sistemlerinin çalışması da bu konuda çözüm değildir. Pasif etkilenimden korunmanın tek yolu, insanların kapalı ortamda sigara dumanına pasif olarak maruz kalmalarını önlemektir? denildi.
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirlerin alınması ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapılması maksadıyla yayınlandığının kaydedildiği açıklamada, ?4207 sayılı kanunun ikinci maddesinin dördüncü fıkrasında açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacağı ancak bu tesislerde, tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulabileceği ifadesi yer almaktadır. Yukarıda yer verilen kanun maddesinden anlaşılacağı üzere her yaştan çok sayıda insanın bir arada olduğu spor müsabakalarında tütün ürünlerinin tüketilmesi için oluşturulan özel alanlar dışında tütün ürünü tüketilmesi yasaktır. Bu sebeple ilimizde gerçekleştirilen spor müsabakalarında ve özellikle Süper Lig´de ilimizi başarı ile temsil eden ve binlerce insanın bir arada bulunduğu Sivasspor müsabakalarında tütün ürünlerinin tüketilmesinin önlenmesi maksadıyla Valilik tarafından yetkilendirilen kamu personelleri tarafından gerekli önlemler alınmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır? denildi.
?NARGİLE DAHA FAZLA TOKSİK MADDE İÇERİYOR?
Nargilenin yaşama olumsuz etkilerine de yer verilen açıklamada, ?Birçok kişinin nargilenin zararlarını bilmediği gözlenmektedir. Su içeren bir sistemi olması, zararı azalttığı iddia edilen farklı aparatların pazarlanması, tek kullanımlık veya kişiye özel marpuç hizmetlerinin sağlanması, sigara kadar yaygın ve sık şekilde kullanılamaması bu algının oluşmasında etkilidir. Buna karşın nargilenin zararlarını gösteren birçok farklı çalışma mevcuttur. Nargile dumanında nikotin, katran ve ağır metaller bulunmaktadır. Bir saatlik nargile içiminde alınan duman miktarının, bir sigara içiminde solunan duman miktarından 50 kat kadar daha fazla olduğu saptanmıştır. Bir nargileden içe çekilen dumanın bir sigaradan içe çekilen dumana göre çok daha fazla toksik madde içerdiği de bilinmektedir? denildi.
?AKCİĞER KANSERİNE SEBEP OLUYOR?
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: ?İnsanların yaşam kalitesini oldukça düşüren nargilenin zararlarını bir kaç maddede sıralamak gerekirse nargile tüketimi uzun vadede akciğer kanserinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Astım sorunlarına neden olan nargile tüketimi, nefes alıp vermede zorluklar yaşanmasının ana sebeplerinden birini oluşturuyor. Nargile kullanan kadınlarda gebelik sorununun yaşanma ihtimali artıyor ve bu nedenle çocuk yapmaya engel teşkil eden yumurtalıklarda sağlık sorunları da baş gösterebiliyor. Nargile tüketimi göz ve kulaklara zarar vererek uzun vadede görme ve duyma becerinizi de köreltebilir. Nargilenin en olumsuz etkilerinden birisi de ağız içi hastalıklara neden olmasıdır. Dişlere ve tat alma duyusuna zarar veren nargile tüketimi, uzun vadede zorlu ağız hastalıkları yaratabilir. Bir tütün ürünü olan nargilenin zararlarından gelecek nesilleri korumak adına çeşitli mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Nargile sunumuna ilişkin belge sahibi olmayan işletmelerin nargile sunumu yapması ilgili mevzuatlar uyarınca yasaklanmış ve tespit edildiği takdirde idari para cezası uygulanacağı ifade edilmiştir. Nargile sunum belgesine sahip olan işletmelerin ise açık alanları dışında sunum yaptıkları tespit edilirse ilgili mevzuat uyarınca hem işletmeye hem de tüketen kişiye idari para cezası uygulanacağı öngörülmüştür.?
Editor : Haberpanelim