Ömer ÜN
Kurban bayramına sayılı günler kala Sivas İrade Gazetesi olarak kurban pazarının nabzını tuttuk. Sivas’ın birçok yerinden gelen besiciler piyasanın durumu hakkında gazetemize konuştu. Maliyetlerin artması ve ithal etin kurban bayramından hemen önce getirilmesi nedeniyle mağdur olduklarını kaydeden üreticiler, geçtiğimiz yıla göre bu yıl satışların yüzde 50 düştüğünü söyledi. Besiciler zararına satış yaptıklarını ifade ederek çözüm için Tarım ve Orman Bakanlığına seslendi.
SIKINTILI BİR KURBAN GEÇİYOR BU SENE
Besici Hasan Hüseyin Karataş, “Durumlar geçen seneye göre pek de iyi değil. Hayvan piyasası çok düşük. Kurbancılar hayvanları bizim elimizden beleşe almaya çalışıyorlar. Bizim emeklerimiz hep boşa gidiyor. Satışlarımız pekiyi değil. Alıcılar maaşlarını bahane ederek çok düşük fiyat söylüyorlar, beslediğimiz hayvanların kilosuna inanmıyorlar. Geçtiğimiz yıl 170 bin liraya verdiğimiz tosunlar bu yıl 210- 220 lira olması gerekiyor. Bu yıl geçen sene verdiğimiz fiyatlara veriyoruz. Alım gücü düşük olduğu için onlara da bir şey diyemiyoruz, sıkıntılı bir kurban geçiyor bu sene’’ dedi.
BÖYLE GİDERSE HAYVANCILIK YAPMAYA DEVAM ETMEYECEĞİZ
Besici Mustafa Zor ise zararına satış yaptıklarını ve besicilerin mağdur olduğunu dile getirerek “Satışlarımız şu anda çok güzel gidiyor. Ancak fiyatlarımız düşük. Bu yüzden satışlarımız iyi. Ülkemize ithal hayvanın gelmesi dolayısıyla aşağı yukarı 20-25 bin lira zararımız var. Zararına da olsa satıyoruz. İthal hayvanlar gelmeden önce et kesim fiyatları düşmeden önce gayet iyi satış yapıyorduk, alıcı çoktu, satış iyiydi ama kurbana bir hafta kala hayvanları buraya getirdik ve zararına satıyoruz. Köydeki satışlarımızla buradaki satışlarımız aynı değil. Fiyatlar burada oldukça düşük. Besiciler mağdur. Böyle giderse hayvancılık yapmaya devam etmeyeceğiz. Buradan Tarım Bakanlığına sesleniyorum: Kurban önü ithal hayvanlar ülkeye girmemeliydi ve ette düşüş yapılmamalıydı. Alıcılara da bir şey diyemiyoruz çünkü asgari ücret 17 bin lira. Emekli maaşları 10 bin lira. Kurban hisseleri en az 20 bin lira. Durum gerçekten iyi değil’’ şeklinde konuştu.
NE ALAN VAR NE DE SATAN
Geçen yıla göre bu yıl satışların düştüğünü ifade eden besici Tayfun Arslan de “Derdimiz, sıkıntımız çok. Yem pahalı. Satış yok. Kurbanlık alacak vatandaşlar kurban fiyatları pahalı diyor. Biz de ucuz diyoruz. Ne onlar alabiliyor ne de biz satabiliyoruz. Tarım Bakanlığı kurban kesim fiyatlarını düşürdü bayram önü. Şimdi nasıl hayvan satacağız, yerine nasıl hayvan koyacağız. Siz de görüyorsunuz pazarda hiç kimse yok. Ne alan var ne satan var. Çadırlarda baksan ortalama hayvanların yüzde 50’si duruyor. Geçen yıla göre satışlar bu yıl yüzde 50’nin altına düştü. Alıcı yok şu anda. Her şey pahalı. Adamın 500 bin liralık arabası 1 milyon olmuş, bizim bir tane dana 100 bin lira olmuş millet onun peşinde şimdi. Enflasyon en büyük bizi vurdu şu anda. Ben mal satamazsam mazotçu mazot parasını alamayacak, borcu olan borcunu ödeyemeyecek. Herkesin borcu var’’ diye konuştu.
DURUMLAR KRİTİK, MÜŞTERİ DE YOK
Kurban pazarının en genç besicisi Ali Şahin ise, “Alım gücü alana göre yüksek satana göre de ucuz. Durumlar kritik. Müşteri de yok. Kendi halimizde uğraşıp duruyoruz. Yoldan geçen insanları çevirip durdurmak zorunda kalıyorum. Aslında vatandaş pahalı bulmuyor. Vatandaşın parası var. Vatandaş sadece kurban pazarları son gün ucuzlar zannediyor. Bizde mallarımızı en kötü evimize götürürüz. Maliyetlerimize göre satış fiyatlarımız hiç iyi değil. Yem fiyatları almış başını gidiyor. Ahırlara kira verdik. Kendimizde burada 10 gündür duruyoruz. Bir işçinin yevmiyesine vursak oradan da zararlıyız. Bu konudan da mustaribiz. Bu fiyatlara enflasyonun da katkısı var ancak çoğu ithal etten kaynaklı. Mevcut hükümet her sene kurban yaklaştığı zaman ithal et alıyor. Ülkemize illaki et gelecekse kışın gelebilir. Sadece çiftçinin para kazanacağı, bir yıllık emeğinin karşılığını alacağı zamanda ithal et geliyor’’ şeklinde konuştu.
Editor : Adem Sabit NALBANT