Sağlık Bakanlığı tarafından tıbbı olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması, normal doğumun özendirilmesi ve nüfus artışının sürdürülebilir bir seviyede tutulması amacıyla ‘Normal Doğum Eylem Planı’ hazırlandı. Hazırlanan eylem planıyla birlikte ülkemiz genelinde normal doğuma teşvik çalışmaları başlatıldı.
Sivas Sağlık İl Müdürlüğü de yaptığı yazılı açıklama ile normal doğumun önemine dikkat çekti.
Anne ve bebek sağlığını korumanın Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli hedefleri arasında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu doğrultuda tıbbi olarak zorunlu olmadığı sürece sezaryen oranlarının azaltılması anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önem taşınmaktadır. Ülkemizde sezaryen ameliyatı son yıllarda benzeri görülmemiş bir şekilde artmıştır. Oysaki sezaryen; ancak normal doğumun riskleri sezaryen ameliyatının risklerinden daha fazla olduğu durumlarda anne veya bebeğin hayatını kurtarmak için uygulanan cerrahi bir müdahaledir ve mutlaka gereklilik olduğunda uygulanmalıdır. Tıbben gerekli olmayan sezaryenler anne ve bebek sağlığını tehlikeye atmaktadır. Kısa ve uzun dönemde komplikasyonlara, sakatlıklara, anne ölümüne, bir sonraki gebeliklerde problemlere, çocukta obezite ve astım riskinin artması gibi durumlara neden olabilmektedir. Normal doğum ise; anne ve bebek sağlığını en üst düzeyde koruyan, diğer yönteme göre annenin gebelik öncesi yaşantısına çabuk döndüğü, ebelerin yardımının yeterli olduğu doğal bir süreçtir” denildi.
Açıklamada, normal doğumun avantajları şu şekilde sıralandı:
“Doğum sürecinde vücut tarafından salgılanan hormonlar sayesinde doğum sonrasında anne sütü hemen gelir ve bebek emzirilebilir. Anne ile bebek arasındaki duygusal bağ daha kısa sürede kurulur. Normal doğum, bebeğin doğum kanalından çıkarken akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına yardımcı olur. Bebekte solunum sıkıntısı görülme olasılığı sezaryen ameliyatına göre daha azdır. Normal doğumda genel anesteziye bağlı komplikasyonlara maruz kalınmaz. Normal doğumda anneye ait riskler sezaryen ameliyatına göre daha azdır. Hastanede kalış süresi sezaryen ameliyatına oranla daha kısadır. Normal doğumdan sonra günlük yaşama daha kısa sürede dönülebilir. Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir. Normal doğum, doğum sayısını sınırlandırmaz. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Sivas İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir yandan güvenli doğumu ön planda tutarken diğer yandan da gebenin rahatını, huzurunu, konforunu, mahremiyetini dikkate alan hastane ortamlarında doğumu teşvik etmekte ve önemsemekteyiz. Bu doğrultuda süreç boyunca anneyi ve ailesini destekleyen, bebeğin dünyaya en iyi şekilde gelmesi amaçlanan anne dostu hastane şartları Sivas Numune Hastanesi’nde sağlanmış olup Normal Doğum Eylem Planı kampanyası kapsamında ilimizde doğum yapılan tüm hastanelerin bu unvanı almasını sağlamak için çalışmalar hız kazanmıştır. Ayrıca tüm gebelerimizi Sağlıklı Hayata Merkezi’mizdeki, hastanelerimizdeki, ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezlerimizdeki gebe bilgilendirme sınıf ve okullarımıza beklemekteyiz. Bebeklerin dünyaya en iyi şartlarda gözlerini açması amacıyla müdürlük olarak bu süreçte anne ve bebeklerimizin yanında olmaya kararlıyız.”
Editor : Burcu CELLAT