USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NURİ DEMİRAĞ ZİYARETÇİLERİYLE BULUŞUYOR

NURİ DEMİRAĞ ZİYARETÇİLERİYLE BULUŞUYOR

NURİ DEMİRAĞ ZİYARETÇİLERİYLE BULUŞUYOR
11-05-2017 06:00
Google News


AHMET TIRPAN

İl Özel İdaresi Mehmet Nebi Kaya´nın Divriği İlçesinde Kaymakam olarak görev yaptığı dönemde Ağrı İli Doğubayazıt İlçesi Karabulak Yatılı Bölge Okulu Görsel Sanatlar İsmail Kurt´a 2016 yılı Mayıs ayında yaptırılan bal mumu heykeli doğup-büyüdüğü Mühürzade konağında sergileniyor. Yılda 10 Bin kişinin ziyaret ettiği Mühürzade Konağı´nı gezenler Demirağ´ın bal mumu heykelinin yanı sıra hayatına dair de ayrıntılı bilgi elde edebiliyor.
Ülke sanayisine ve ekonomisine büyük katkı sağlayan Hemşehrimiz Nuri Demirağ´ın hayatını siz değerli okuyucularımızla buluşturuyoruz;
1886 yılında Sivas´ın Divriği kasabasında doğdu. Nuri Demirağ ilk Türk Demiryolu Müteahhidi, ilk kazmayı vurduğu yerden itibaren azminin ve imanın bütün kuvvetiyle ilerlemeye ve bütün geçtiği yerleri, demir ağlarla örmeye başladı. Fakat Nuri Bey´in muvaffakiyeti, Samsun´dan Erzurum´a kadar geçtiği yerleri demir ağlarla örmekten ibaret kalmadı. O büyük iddiasının tahakkukuna çalıştı. Samsun´dan başlayan ilk tahakkukuna müteaakip Fevzipaşa-Diyarbakır, Afyon-Antalya, Sivas-Erzurum, Irmak-Filyos hatlarında 1012 kilometrelik demiryolu yaparken, diğer büyük inşaat işlerine de atıldı. Bursa´da Sümerbank´in Merinos, Karabük´te Demir ve Çelik, Izmit´te Selüloz, Sivas´ta Çimento fabrikalarıyla, Istanbul´da Hal binasını ve Eceabad - Hava soşesini de yapti. Nuri Demirağ, 1936 yılında havacılık sanayiinin ilk temellerini atmaya başladı. İlk iş olarak 10 yıllık devreyi kapsayan bir plan - program hazırlattı. Bu program gereği, Besiktaş Barbaros Hayrettin İskelesinin yanında Tayyare Etüd Atölyesini kurdu. 1937-1938 yılı içinde Türk Hava Kurumu 10 okul uçağı ve 65 planör siparişinde bulundu. İstanbul fabrikalarında yapılan ilk yerli Türk uçağı, 1941 yılı ağustosunda Nuri Bey´in doğduğu yer olan Divriği´ye uçarak gidip gelmişti. Halkı da heyecanlandıran bu tür gösterilerin yararlı olduğunu düşünen Nuri Bey, Eylül ayında 12 uçaklık bir filoyu, Bursa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Konya, Adana, Elazığ ve Malatya rotasında uçurarak halka kendi tayyarelerimizle göklerimizi kendimizin koruyabileceğini göstermek ve onlara inanç vermek istemiştir. Nu. D.38 tipi yolcu uçağı, tamamen Türk mühendis ve işçilerinin ortaya çıkardıkları Türk tipi bir uçaktır. Nuri Demirağ, Cumhuriyet Tarihinde üçüncü kez çok partili hayata geçişte (1945) ilk muhalefet partisi olan Milli Kalkınma Partisi´nin kurucuları arasında yer aldı ve genel başkanlığını üstlendi. 1954 seçimlerinde Nuri Demirağ Demokrat Parti´den Sivas´ta müstakil aday gösterildi ve Nuri Demirağ bu suretle Sivas Mensubu olarak Büyük Millet Meclisine girdi. Meclisteki hayatı uzun sürmedi, 13 kasım 1957´de vefat etti (1) ve Istanbul´da Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!