HABER MERKEZİ
Obezite, vücut yağ kütlesinin kabul edilen normal düzeylerin üstüne çıkması olarak tanımlanıyor. Erişkinlerde, gençlerde ve hatta artık çocuklarda sıklığı gittikçe artan önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite, hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi.
AVRUPA'DA OBEZİTE GÖRÜLME ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Obezite, günümüzde tüm dünyayı etkileyen bir salgın haline ulaştı. Türkiye, 20 milyon obezite hastasıyla Avrupa’da obezite görülme oranının en yüksek olduğu ülkedir. Ülkemizde her 4 çocuktan birinde kilo fazlalığı, her 3 erişkinden birinde obezite bulunuyor. Önlem alamazsak 10 yıl sonra nüfusumuzun yarısında obezite bulunacağı tahmin ediliyor" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), obezitenin 21. yüzyılın en önemli sağlık sorunu olacağını 1998 yılında bildirdi. DSÖ’ye göre, dünya genelinde 2016 yılında 1,9 milyar fazla kilolu ve 650 milyon obez yetişkin olduğu tahmin ediliyor.
OBEZİTE HER YAŞ GRUBUNUN PROBLEMİ
Uzm. Dr. Safiye Arık, "Ülkemizde de obezite sıklığı hem yetişkin hem de çocuk ve adolesanlarda (ergenlerde) giderek artıyor. Küresel Hastalık Yükü (Global Burden of Disease: GBD) Obezite İşbirliği Grubu’nun 2015 yılı raporuna göre, dünyada obez nüfus 711,4 milyona ulaştı. (107,7 milyon çocuk ve 603,7 milyon yetişkin).
DSÖ tahminlerine göre, 2016 yılında dünya genelinde yetişkinlerin yüzde 39’u fazla kilolu ve yüzde 13’ü obezitelidir. Amerika Birleşik Devletleri Üçüncü Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması’nın 2011-2012 yılı değerlendirmesine göre, ABD’de 20 yaş ve üzerindeki yetişkinlerin yüzde 34,9’u ve 2-19 yaş grubu çocuk ve adolesanların yüzde 16,9’u obezitelidir. Tahminler 2030 yılında pek çok eyalette obezite sıklığının yüzde 50’ye varacağını öngörüyor. Avrupa ülkelerinde de benzer prevalans artışları söz konusudur" dedi.
Editor : Haber Merkezi