Erdem TAHILLIOĞLU
Hasbey Köyü Muhtarı İdris Aydın, Acıpınar Köyü Muhtarı Muttalip Genç, Doğanca Köyü Muhtarı Eyüp Yılmaz, Hasbey Köyü Muhtarı İdris Aydın, Tuzlahan Köyü Muhtarı Adem Avcı, Budaklı Köyü Muhtarı Muammer Ziynet ve Şahbey Köyü Muhtarı Sururi Tecer gazetemizi ziyaret ederek sorunlarını dile getirdi.
Köy muhtarları adına konuşan Hasbey Köyü Muhtarı İdris Aydın; ziyarete gelen muhtarların bulundukları köylerdeki arazilerin 41 bin dönümünün Türkiye Demir-Çelik işletmeleri tarafından kamulaştırıldığını söyledi. 1980 yılında Demir-Çelik Fabrikası yapılması kaydıyla arazilerin bedellerinin ödendiğini belirten Aydın, fabrikanın özelleştirilmesinin ardından 6 bin dönüm arazinin Demir Çelik’e verildiğini dile getirdi. Geriye kalan arazilerin ise Milli Emlak’a devredildiğini belirten Aydın; Hazine’nin bu arazilerin bir kısmını Lojistik Köye bir kısmını da Demirağ Organize Sanayi Bölgesine devrettiğini söyledi. Arazilerden kalan kısımların bölgede bulunan köyler tarafından Milli Emlak’a ecrimisil ödenerek ekildiğini kaydeden Aydın, bu arazilerin kendilerine hiçbir duyuru yapılmadan Milli Emlak’tan alınarak Özelleştirme İdaresine devredilmesine tepki gösterdi. Özelleştirme İdaresi’nin de hiçbir duyuru yapmadan bu yerleri satışa çıkardığını dile getiren Aydın, bu arazilerin tarım arazi olarak tutulması için Özelleştirme İdaresince belirlenen bedeller üzerinden satın almak istediklerini kaydetti.
Aydın; “Merkeze bağlı köylerde tarımla iştigal etmekteyiz. Buradaki arazilerimizin çok büyük bir bölümü (41 bin dönüm) Türkiye Demir-Çelik işletmeleri tarafından kamulaştırıldı. 1980’de Demir-Çelik Fabrikası yapmak kaydıyla buraların bedelleri ödendi. Burası 4. Sivas Demir-Çelik olarak bu süreç içerisinde üretime geçti. Süreç devam ederken fabrika özelleştirmeye alındı. Bu kapsamda özelleşme gerçekleştikten sonra 6 bin dönüm arazi Demir-Çelik’e verildi. Buradan geri kalan araziyi Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Milli Emlak’a devretti. Hazine buradan bir kısmını Lojistik Köye devretti, bir kısmı da Sivas için hayati önem arz eden Demirağ Organize Sanayi Bölgesine devredildi. Kalan kısımları da ismi geçen köyler Milli Emlak’a ecrimisil ödeyerek ekip biçiyor. Hayatını tarımla idame ettiriyor. Şimdi ise bu yerler çok alelacele bizlere hiçbir duyuru yapmadan Milli Emlak’tan alınarak Özelleştirme İdaresine devredilmiştir. Özelleştirme İdaresi yine bir duyuru yapmadan bu yerleri blok satışa çıkarmıştır. Fabrika yapmak şartıyla verilen araziler konusunda devletimize saygı duyuyoruz. Ancak tarımsız sanayi ve sanayisiz de tarım olmayacağına göre bu yerlerin tarım arazi olarak tutulması için orada ekip biçen köylüye herkesin parseli üzerinden verilmesini talep ediyoruz. Özelleştirme İdaresince takdir edilen bedeller üzerinden biz satın almak istiyoruz. Yaklaşık bu köylerin nüfusu toplamda 5 bin kişi. Burada geçim tarım ve hayvancılıktan sağlanıyor. Arazilerin özel bir sektöre geçmesi, tarım ve hayvancılığın burada bittiği anlamına gelir. Bu köylerde yaşayan vatandaşların tamamının köyleri terk etme durumunda kalacağının ispatıdır bu durum. Burada bizim tek isteğimiz, devletin burayı özel sektöre vermemesidir. Buraların köylüye parsel parsel tekrar bedel karşılığında iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Editor : Haberpanelim