USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

RAHMET VE MİNNETLE

RAHMET VE MİNNETLE

RAHMET VE MİNNETLE
14-11-2017 05:00
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

ivas / Divriği doğumlu olan Nuri Demirağ, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) inşaatının ilk müteahhitlerinden olup 10 bin km´lik demiryolu ağının 1250 km´lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiştir. Bu sebepten dolayı Nuri Demirağ´a Mustafa Kemal Atatürk tarafından ?Demirağ? soyadı verilmiştir. Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmış bir iş adamıdır.

Demirağ, 1936 yılında devletin ilk uçak fabrikasına kurma girişimine başladı. O yıllarda ordunun uçak ihtiyacı halktan ve zengin işadamlarından toplanan bağışlarla karşılanmaktaydı. Kendisinden uçak satın almak için başlatılan bir bağış kampanyasına katılması istendiğinde ?Benden bu millet için bir şey istiyorsanız, en mükemmelini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz. Ben bu uçakların fabrikasını yapmaya talibim? sözleriyle karşılık vermişti.

Fabrikayı memleketi Divriği´de kurmayı planlayan Demirağ, öncelikle İstanbul´da bir deneme atölyesi kurması gerekiyordu. Bu amaçla Çekoslovak bir şirketle anlaşma yaparak İstanbul Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi´nin yanında atölye binası inşa edildi. (Deniz Müzesi´nin solunda bulunan büyük sarı bina).

Deneme uçuşlarını yapabilmek için ise Yeşilköy´deki Elmaspaşa Çiftliği´ni satın aldı ve üzerinde büyük bir uçuş sahası, hangarlar ve uçak tamir atölyesi yaptırdı. Uçuş sahası, Avrupa´nın en büyük havalimanı olan Amsterdam Havalimanı büyüklüğünde idi. Bu alan, günümüzde Uluslararası Atatürk Havalimanı olarak kullanılır.

Uçakları kullanacak Türk pilotların yetişmesi için bir havacılık okulu kurmak gerekiyordu. Pistin bulunduğu arazide Gök Okulu kuruldu. Okul, 1943 yılına kadar 290 pilot yetiştirdi. Yeşilköy´deki Gök Okulu´ndan önce Divriği´de de bir Gök Ortaokulu açtı. Sivas´ın hiçbir ilçesinde ortaokul yokken açılmış bu okulda öğrencilerin tüm masrafları karşılanıyor öğrenciler havacılığa özenmeleri için İstanbul´a getirtilip uçuş dersleri veriliyordu.

Beşiktaş´taki uçak fabrikasında üretilecek uçak ve planörlerin planını Türkiye´nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936´da ilk tek motorlu uçak üretildi ve Nu.D 36 adı verildi. 1938´de Nu.D-38 adlı çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yapıldı. Nu.D-38, 1944 yılında dünya havacılığı yolcu uçakları A sınıfına alındı. İlk uçak siparişini 1938 yılında Türk Hava Kurumu (THK) verdi.

Nuri Demirağ, havacılık alanında çalışmalarına 1939´da Türkiye´nin ilk yerli paraşüt üretimini gerçekleştirerek devam etti. 1941´de tamamen Türk yapımı ilk uçak İstanbul´dan Divriği´ye uçtu. Nuri Demirağ´ın oğlu ve Gök Okulu´nun ilk mezunlarından olan Galip Demirağ, bu uçuşta pilot idi. THK tarafından sipariş edilen 65 planör kısa sürede teslim edildikten sonra; Nu.D-36 adlı 24 eğitim uçağı tamamlanmış, deneme uçuşları İstanbul´da gerçekleşmişti.

UÇAK FABRİKASININ

KAPANMASI

THK´nın siparişi olan ve son olarak İstanbul´dan Eskişehir´e uçan uçakların teslimi için Eskişehir´de bir kez daha test uçuşu yapılması talep edilmişti. Selahatin Reşit Alan, 1938´de Nu.D-36 uçağıyla iniş yaparken, çevredeki hayvanlar hava alanına girmesin diye pistte açılan hendeği görmez ve hendeğe düşer. Reşit Alan bu kazada vefat eder. Bu kazadan sonra THK siparişi iptal etti. Nuri Demirağ, mahkemeye verdiği THK ile yıllar süren bir mahkeme sürecine girdi. Mahkeme THK lehine sonuçlandı. Ayrıca uçakların yurt dışına satılamaması için bir de kanun çıkartılır. Bu yüzden sipariş alamayan fabrika 1950´li yıllarda kapanır. Beşiktaş´ta üretilen uçakların uçuş deneme testleri ve gök okulu için yapılan pistler, hangarlar, üzerlerindeki bütün yapılı binalar o yıllarda dünyanın en büyük havalimanı Amsterdam Havalimanı büyüklüğündaki bütün kurulu tesisler istimlak edildi. Bu havalimanı günümüzdeki Atatürk Havalimanı´dır.

İspanya, İran ve Irak´tan alınan siparişler engellendi; elde kalan uçaklar hurdacıya satıldı. Nuri Demirağ´ın davayı kaybettikten sonra hükümet üyeleri ve cumhurbaşkanına mektuplar yazarak yanlışlığın düzeltilmesi için yaptığı girişimler başarısız oldu; fabrika tekrar açılamadı.
Demirağ aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk muhalefet partisi olan Milli Kalkınma Partisi´nin de kurucusudur. Nuri Demirağ 13-Kasım-1957 yılında vefat etmiştir.

/resimler/2017-11/13/1838523753070.jpg

/resimler/2017-11/13/1839203441152.jpg


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
21.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!