FATİH TABUR
1803-1946 yılları arasında ilimizde zamanı gösteren Sivas Kalesi´ndeki Saat Kulesi´nin tekrardan canlandırılması projesine ilişkin bilgiler veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, belediye yetkililerine seslendi.
1946 yılında yıkılan Saat Kulesi´nin yeniden canlandırılması için proje hazırladıklarını anımsatan İl Müdürü Pürlü, projenin kuruldan geçtiğini ve bütçesinin de hazır olduğunu belirtti. Sivas Belediyesi´nin Kaleardı´ndaki çalışmalardan ötürü Saat Kulesi projesini şimdilik gündemine almayı düşünmediğini dile getiren Pürlü, ?Kaleardı´na yaptığınız binalar hayali binalardır ama bu bir hakikattir? diyerek tepki gösterdi.
?143 YIL BOYUNCA ŞEHRİN SİLUETİ OLDU?
İl Müdürü Pürlü, ?Sivas Kalesi´ndeki Saat Kulesi 1803 yılında Alaaddin Paşa tarafından yaptırıldı. Bu 143 yıl boyunca şehrin silueti oldu. Alaaddin Paşa Vakfı´nın bir eseridir. Onun belgelerini de getirttirdik. ?Halkta saat bulunmadığı için hem iftar hem sahur vakitleri hem diğer vakitler bilinemiyor. Bu yüzden bir muvakkithane yapılması lazım´ denilerek çalışmalar başlıyor. Nihayetinde çok dört dörtlük bir eser olmasa da 1803 yılında yapılıyor. 1940´lu yılların ortasına kadar ayakta kalıyor ve Sivas Kalesi´nin son temizlenişinde yıkılıyor ne yazık ki. Biz bunu canlandırmaya yönelik kurula proje sunduk. Kuruldan geçti ve ilgili ödenek de geldi. Belediyemiz Kaleardı´ndaki yoğun çalışmalarından dolayı şimdilik bunu gündemine almıyor ama bunu gündemine alması lazım. Neden? Çünkü Kaleardı´na yaptığınız binalar hayali binalardır ama bu bir hakikattir. Biz var olan bir şeyden bahsediyoruz. Diğer taraf daha sonra yapılan bir şey. Bunun bir an önce gündeme alınmasında fayda var. Kuruldan geçti ödeneği de var. İnşallah bunu uygulamaya geçireceğiz? açıklamasında bulundu.
Sivas Kültür Envanteri´nde yer alan bilgilere göre Araştırmacı-Yazar Kadir Üredi; Sivas Kalesi´nde bulunan Saat Kulesi´ne ilişkin; ?Günümüzdeki Kale gazinosunun on onbeş metre kadar doğusunda, kale surlarının bitim noktasındaki arazinin eğik konumuna göre yerden bir ila üç metre yüksekliğinde, kale surlarının kalıntıları üzerine inşa edilen çam ağaçlarından tapanlarla sağlamlaştırılan zemin üzerine altı köşeli, üç kademeli, her kademe diğerinden bağımsız olarak daralan on on iki metre kadar yüksekliğindeydi. Dış cepheleri kalın tahtalarla kaplanmış, güney yönünde ağaçtan yapılmış bir kapısı, alt ve orta kademelerde üçer penceresi, kademeler arasındaki genişlikler sac kaplamalı saat çanının bağlandığı üçüncü kademenin çevresi açık bırakılmıştır. Zirvedeki bayrak direği dört yönden demir çubuklarla üçüncü kademenin çatısına tutturulmuştur. İçeresinde kalın direklerle takviye edilen kule, açık mavi veya kurşuni renge boyanmıştı. Dakika ve saati gösteren akrep, yelkovan ve kadranı olmayan bir sistemle çalışan saat zamanı her saat başı örneğin, bir ise bir defa on ise on defa kocaman tokmağını çana vurarak belirlerdi? bilgisine yer veriyor.
Editor : Haberpanelim