HABER:YUNUS BUDAKTAŞ
Okul idaresi yaptığı projeyle Osmanlı Devleti´ndeki sadaka taşı uygulamasına benzer bir çalışma ile öğrencilerin sadaka taşına bozuk paralarını koyarak ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtılmasını sağlıyorlar.
Sivas Abdussamed Bal Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi idaresi yardımlaşma ve paylaşma duygusu ile yardıma muhtaç öğrencilerin ihtiyaçlarını gidererek kötü alışkanlıklardan uzak durmaları amaçlamak maksadıyla ´Sadaka Taşı´ uygulamasını başlattı. Yapılan uygulama ile okuldaki maddi durumu kötü olan ya da o gün itibariyle üzerinde parası bulunmayan öğrencilerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ihtiyacı olan paraları, Sadaka Taşı adı verilen kutudan alabiliyor.
Okul Müdürü Ahmet İslam, Sadaka taşı uygulamasının Osmanlı döneminden beri devam eden bir sosyal yardımlaşma sistemi olduğunu söyledi. İslam, "Okulumuzda İslam Ahlakı dersi kapsamında özellikle Osmanlı döneminde sadaka taşının neye yaradığını, niçin yapıldığını anlatıyoruz. Biz bundan esinlenerek okulumuza da böyle bir uygulamanın yapılabileceğine inandık. Ve biz bunu okulumuzda icra ettik. Aslında bizim burada en önemli amacımız helali ve haramı bilen iyi bir nesil yetiştirmek. Bu uygulamamız ihtiyacı olmayan öğrencilere yönelik aslında. Öğlen vakitlerinde belki cebinde parası olmayan öğrenciler bizimle hiç muhatap olmadan kendi öğle yemeği ihtiyacını karşılayacak şekilde ihtiyacı kadar olanı oradan alıp gidiyor. Böyle bir uygulama ile öğrencimizin tek başına kaldığı zaman yanlışa teşebbüs etmeyeceği, yanlışa el uzatmayacağı bilincini yerleştirmeye çalışıyoruz."dedi.
Öğrenciler ise uygulamanın güzel bir uygulama olduğunu belirterek, sosyal dayanışma ve yardımlaşma duygularının böylece daha da artacağını söyledi.
SADAKA TAŞI NEDİR
Sadaka taşı, genellikle cami gibi yerlerde ihtiyaç sahiplerinin alabilmeleri için para vb.nin bırakıldığı özel yerlerdir. Kökeni Selçuklulara kadar uzanan yardım şeklidir. Fakir insanları rencide etmemek için düşünülmüş bir modeldir. Osmanlılar döneminde daha da yaygınlaştırıldığı biliniyor. Yardım yapan ile alan birbirini görmez, tanımaz ve bilmez. Alanın mahcubiyetten, verenin ise riya ve gösterişten uzak durması beklenir.
Osmanlı döneminde daha da yaygınlaşan ve şehirlerin belirli noktalarına konulan "sadaka taşları", İslam dininin, insanlar arasındaki gelir eşitsizliklerinin giderilmesi için emrettiği yardımlaşmanın, büyük bir incelikle yerine getirilmesini sağlıyordu.
Anadolu ve Rumeli´de Osmanlı döneminden kalan tarihi camilerin bazılarında bugün bile varlığını koruyan sadaka taşları, yardımlaşmanın en ince örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Cami avlularının en kuytu köşesine konulan ve hemen hemen bir insan boyuna yakın, üst kısmında küçük bir oyuk bulunan silindir şeklindeki taş, imkanı olan insanların, üzerindeki oyuğa bıraktıkları sadakalarıyla yoksula, rencide etmeden el uzatmasını sağlıyordu.
Osmanlı döneminde yaygın bir gelenek olduğu bilinen "sadaka taşları", günümüzde işlevini tamamen kaybetmekle birlikte, tarihi camilerde ayakta kalan az sayıdaki örneğiyle Osmanlı kültürünün zenginliğini ortaya koyan önemli nişaneler konumunda bulunuyor.
SABAH NAMAZINA DAVET
Aynı zaman da okul tarafından sabah namazı uygulaması da başlatıldı. Okul panolarına asılan afişlerde yer alan "Seccademizi Alıp Ulu Camiye Gidiyoruz" ifadesiyle öğrenciler bugün ki sabah namazına davet edildi.
Editor : Haberpanelim