Adem Sabit NALBANT
Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Muhittin Musaoğlu, Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) tarafından hazırlanan COVID-19 ile Mücadele Sürecinde Sağlık Çalışanları Araştırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Musaoğlu; sağlık çalışanlarının ağır çalışma koşullarından sosyal yaşamlarına kadar birçok bulgunun yer aldığı anket çalışmasıyla ilgili “Araştırmamız sağlık çalışanlarının çok zor bir süreçten geçtiğini ortaya koymaktadır” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 97’Sİ YORULDUĞUNU SÖYLÜYOR”
Ağır çalışma koşullarının sağlık çalışanlarının kişisel, sosyal ve aile yaşamlarını olumsuz etkilediğini söyleyen Musaoğlu, “Oysa sağlıkla iştigal edenlerin yani görevi hayat kurtarmak olan sağlık çalışanlarının tam tersi bir duruma sahip olmaları gerekmektedir. Maalesef araştırma bulgularımız, sağlık çalışanları açısından alarm zilleri çalan bir tablonun varlığını ortaya koymaktadır. Pandemiyle birlikte artan iş yükünden dolayı yorulduğunu veya çok yorulduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 97,7. Uyku sürelerinin ve kalitesinin düştüğünü dile getirenlerin oranı ise yüzde 81,4. Bu verileri, başta yetkililer olmak üzere herkesin iyi tahlil etmesi gerekir” dedi.
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”
Araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının ekonomik durumlarının da kötüye gittiğini kaydeden Musaoğlu, çalışanların yüzde 75’inin önceki yıllara göre diğer memurlardan daha düşük ücret aldığına dikkat çekti. Musaoğlu, “Geçtiğimiz yıllara göre alım gücünün düştüğünü söyleyenlerin oranı ise yüzde 87’nin üzerinde. Sağlık çalışanlarına can suyu olması gereken döner sermaye sistemini yani ek ödemeyi, adaletli ve yeterli bulmayanların oranı yüzde 98,2. Buradan soruyoruz; çalışanların neredeyse tamamının memnun olmadığı bir sistemi ayakta tutmak mümkün mü? Araştırma, döner sermaye sistemine sağlık çalışanlarının bakışını, bu yönüyle bir defa daha teyit etmiştir. Bu sistem, sağlık çalışanları açısından aslında yok hükmündedir. Ekonomik kaygı taşıyan bir kimsenin, işine motive olmasını ne kadar bekleyebilirsiniz? Yani işini hakkıyla yapmasına rağmen, hak ettiği ücreti alamayan bir kimseden, iş verimliliği, motivasyon, çalışma barışı ve huzuru konularında ne bekleyebilirsiniz? Sonuç ortada. Başta ekonomi olmak üzere araştırmamızla ortaya konan pek çok sorun nedeniyle sağlık çalışanları kutsal mesleklerinden soğuyor. Araştırmamıza göre, sağlık çalışanlarının yüzde 27’si istifa etmeyi düşünüyor. Bunun sebebi ise yoğun çalışma temposu, salgın korkusu, gelir kaybı, ücret adaletsizliği, mobbing ve şiddet olaylarına dayanıyor. Tükenmişlik hissi yaşadıklarını belirtenlerin oranı yüzde 80’inin üzerinde. Huzursuz olduklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 91’in üstünde. Çağın en yaygın hastalığı stresi yaşadıklarını söyleyenlerin oranı ise yüzde 92,4. İşte vahim tablo ortada. Sağlık-Sen olarak biz sahada bu ve benzer tablonun tanığıyız. Mücadelemiz, bu tablonun çok geç olmadan ters yüz edilmesi içindir. Bu sorunların ortadan kalkması, sağlık çalışanlarının yüzlerinin gülmesi mümkün. Yeter ki kararlı irade ortaya konsun. Sağlık-Sen Genel Başkanımız Sayın Semih Durmuş, Sayın Sağlık Bakanımızı ziyaretinde bu hususları bizzat aktarmış, bu sorunlardan elbette hemen çözülecek sorunlar var, zaman alacak çözümler var. Can kurtarmak için zamanla yarışan insanların, sorunlarının çözümünü zamana yaymak da işin doğasına aykırıdır” dedi.
Editor : Haberpanelim