USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sanayide PATLAMA ŞART

Sanayide PATLAMA ŞART

Sanayide PATLAMA ŞART
24-01-2018 06:00
Google News


FATİH TABUR
AK Parti Sivas Milletvekili Habip Soluk, ilimizde faaliyet gösteren yazılı görsel ve basının temsilcileri ile dün bir araya geldi. Osman Ağa Konağı´nda gerçekleştirilen programda konuşan Soluk, Sivas gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetleri´nin (TSK) "Zeytin Dalı Harekatı" kapsamında Afrin´e yönelik düzenlediği operasyona değinerek sözlerine başlayan Soluk; "Allah´a şükürler olsun fırtına gibi oraya girdik. İnşallah terör örgütleri tamamen ülkemizden uzaklaştırılana kadar harekat devam edecektir. Allah´tan niyazımız hiçbir sivilin ve askerimizin burnu kanamadan sınırlarımızın terörden temizlenmesidir,  bölgemize huzurun gelmesidir" dedi.
ÜNİVERSİTENİN İSMİNİN
DEĞİŞMESİ GÜNDEMDE
Birçok ilde üniversitelerin adının bulunduğu il ile birlikte anıldığını ifade eden Soluk; Cumhuriyet Üniversitesi´nin (CÜ) adının da "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi" olarak değiştirilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Soluk, "Rektörümüzle bu konuyu görüştüm. CÜ´nün başına ´Sivas´ ekleyelim dedim. Çünkü hemen hemen bütün illerde üniversitelerin başına o ilin adı eklendi. Onlar da sıcak bakıyorlar. Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı iken bu konuyu gündeme getirmişti. Eğer tekrardan uygun görürlerse bunu düşünüyoruz" diye konuştu.
HEDEF, 2018´DE TEMELİ ATMAK
Cumhuriyet Üniversitesi´ne yapılacak yeni hastaneye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Soluk, "Mevcut Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi 1974´te yapılmış ve hizmet açısından ilkel bir hastane. 10 aydır Kalkınma Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyordu. 18 Ocak´ta Kalkınma Bakanlığı´nın 2018 yılı yatırım programında 896 yataklı yeni hastane yatırıma girdi. Altında da bin küsur araç kapasiteli kapalı otopark olacak. İnşallah bu yıl içerisinde temelini atmaya çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.
"SİVASLI DAHA İYİSİNE LAYIK"
Son günlerde Sivas Numune Hastanesi´ne ilişkin yersiz eleştirilerin yapıldığının altını çizen Soluk;  "Bizim 3 bloklu bir hastanemiz vardı. Bu hastane yapılırken 1 bloğunu kestiler. Kesiş gerekçesini bilmiyorum ama 2 bloğun şu anda hizmet verdiğini hepiniz biliyorsunuz. Fevkalade fırtınalar kopartıldı ama ben hastanenin modern bir şekilde hizmet verdiğine  inanıyorum. Sivaslı daha iyisine layıktır diyorum. Eski hastanelerimizde serum torbaları ellerde, ıslak zeminlerde sıra bekleniyordu. Şimdi bu ve benzer ihtiyaçlar kalınan odalarda duşu dahil olmak üzere gideriliyor. Sivaslı da diğer illerde olduğu gibi bunlara layıktır. Çok daha fazlasına layıktır" değerlendirmesinde bulundu.
GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ
KALDIRILACAK
Milletvekili Soluk, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: "Numune Hastanesi´nin 3. bloğunun 270 yataklı ihalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. Firma, şantiyesini kuruyor. İnşallah 3 bloklu eski proje tamamlanmış olacak. Acil tarafından girdiğinizde meydanda bir görüntüleme merkezimiz var. O görüntüleme merkezini oradan kaldırıyoruz. Yeni bloğun altına koyacağız. Projenin içinde bu da var. O görüntüleme merkezinin olduğu alana da yaşlılar hastanesi dediğimiz 196 yataklı bir hastane daha yapılıyor. O da mevcut ihalenin içinde."
2023´E KADAR AĞAÇ
DİREK KALMAYACAK
"Merkez köylerimiz dahil bin 253 köyümüzün ağaç direkleri değişiyor" diyen Soluk, "2017 yılında 12 bin 500 civarında demir direk değişti. Bu yıl ki hedef 13 bin demir direk. 2023 yılına kadar bütün ağaç direklerimizi demir direğe dönüştürerek enerji kaybımızı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Sivas´ta internetimiz maalesef hızlı değil. Türkiye´nin 81 ili içerisinde 39´uncu sıradayız. Şehirde 1 Ocak itibariyle ilçeler dahil fiber altyapı yapılma oranı  yüzde 37´den 50´ye erişmiş durumda ancak 2 ay sonra bu 55´e çıkacak. Bağlantılar tamamlanıyor. Bu sene sonuna kadar ki hedefimiz şehrin ilçeleri ile birlikte fiber kent haline dönüşmesi ve internet hızımızın da bu oranda artması" ifadelerini kullandı.
"SULAMADA İYİ DEĞİLİZ"
8 bin yıllık geçmişe sahip olan Sivas´ın olması gereken yerin çok gerisinde kaldığının altını çizen Soluk; "Sivas´ın şu an hararetle peşine düşmesi gereken şey sanayi patlaması. Sivas sanayi patlaması yapmadığı müddetçe gelişemez. Sivas; 800 bin hektarlık otlağa sahip. 81 il içerisinde bir numarayız. Ama ne yazık ki hayvancılıkta sıralamada 40´ların üzerindeyiz. Birinci tutunacağımız dal bu. İkinci tutunacağımız dal tarım. Tarımda da sulanabilen arazimiz bayağı arttı ama yetersiz. İnşallah  Kocakurt Barajı bu sene su tutmaya başlıyor. Kangal´da Akçakale, Şarkışla´da Bozkurt, Suşehri´nde Serpinti barajlarının projeleri tamamlandı, etütleri yapılıyor. Sulama kanallarımızın tamamına yakını eski ve açık sulama usulü. Mevsim itibariyle yazın su kaybımız daha fazla. Sulamada da iyi değiliz. Kapalı sulama sistemine yıllar içerisinde ulaşacağız" şeklinde konuştu.
SİVAS, NÜFUSU YAŞLI İLLER ARASINDA
Sivas´ın göç verilerine ilişkin de konuşan Soluk; "Sivas´ta bir göç dalgası tutturulmuş gidiyor. Bu gerçek değil. Sivas´ta 1975 ile 1995 yılları arasında gerçekten hızlı bir göç var. Hatta 1978-1985 arasında Tunceli 1´inci, Erzincan 2´nci, Sivas ise 3´üncü göç veren il. 1995´ten sonra göç biraz yavaşlamış. İlk 3´ten, ilk 5´e çıkmış. 2013´ten sonra ise Sivas 22´nci sıraya yükselmiş. Şu andaki sırasını bilmiyorum. Sivas´ın en çok göç verdiği yıl 2007 yılı. Akıllara durgunluk verecek bir göç. Gobi Çölü´nde de Kavimler döneminde de böyle bir göç görülmemiş. Adrese dayalı nüfus sayımı yapılınca Sivas´tan 70 binin üzerinde sabah 8 ile akşam 5 arasında göç yaşanmış. Bu mümkün değil. Buradan şu çıkıyor. İlçelerden, sağdan soldan 3 kuruş fazla almak için çift adres gösterilmiş. Sivas´ta çok büyük bir göç yok. Kırsaldan göç var. Kırsaldan merkeze gelmiş, merkeze gelen göçten daha düşük bir oran ise merkezi terk etmiş. Teşbihte hata olmasın  şehirlerin göç verip vermemesini durgun bir suya benzetirim. Eğer su akmıyorsa o su yosun tutar ve zaman içerisinde göz göz kabarcıklar oluşmaya başlar. O su eğer akıyorsa devamlı kendisini taze tutar. Şehrin göç vermesi de buna benzer. Ama bunu veren şehir karşılığında da göç almalıdır. Aksi halde o şehir biter. Sivas´ın kaçıncı olduğunu söyleyemeyeceğim ama nüfusu yaşlı iller arasında oldukça yüksek bir sırada. Üniversitede Sivaslı dahil 8-10 bin mezun veriliyorsa ve bu 8-10 bin mezundan Sivaslı olan 150-200 genci çeşitli iş alanı oluşturarak burada tutabiliyorsak o zaman Sivas´ı geliştirip yarınlara hazırlayabiliriz. Aksi takdirde bu mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.
 Soluk, konuşmasının ardından basın mensuplarının gündeme dair sorularını cevapladı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE
25.11.2024
PUAN DURUMU
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
CİLALI TAŞ!