USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Savunma Sanayi Kadar Önemli--Video

Savunma Sanayi Kadar Önemli--Video

Savunma Sanayi  Kadar Önemli--Video
17-03-2021 07:00
Google News


Oğuzhan SARZEP

Sivas, 7,8 milyon dekar işlenen tarım arazisi, 8,3 milyon dekar mera varlığı, 415 bin büyükbaş ve 741 bin küçükbaş hayvan varlığı ve 6,2 milyar liralık tarımsal hasılası ile Anadolu'nun parlayan yıldızı konumunda bulunuyor.

Bu kapsamda Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nadas Alanlarının ve Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirmesi Projesi, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projeleri'ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projelerin yüzde 25'i çiftçi katkılı, yüzde 75 'i ise hibeli olarak hazırlandı.

Yeni 4 Eylül Stadyumu yanında gerçekleştirilen programda; bu yıl üreticilere toplamda 8,5 milyon liralık bütçe ile bugüne kadar yapılmış en büyük bütçeli tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

KULLANILMAYAN TARIM ARAZİLERİ ÜRETİME KAZANDIRILACAK

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız yaptığı açış konuşmasında kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını hedeflediklerini belirterek, "160 ton fiğ, 103 ton korunga, 50 ton yonca, 2 bin paket silajlık mısır, 172 ton buğday, bin 60 ton arpa, 60 ton macar fiğ, 30 ton tritikale, 30 ton yem bezelyesi, 57 ton nohut, 13 ton kuru fasulye tohumu olmak üzere toplamda 5 bin çiftçimizin 130 bin alanda, 2 bin ton tohum ekimi yapması sağlanacak. Tohum dağıtımı merkez ve 16 ilçemizde yapılacak. Dağıtacağımız bu tohumlarla üreticilerimizin tamamına yakınının tohum talebi karşılanmış olacaktır. Nadas alanlarının ve atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi projesi; kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması, nadas alanlarında etkin münavebe sistemi uygulanması, ürün çeşitliliğinin ve toprak verimliliğinin artırılmasıdır. İlimizde yeni bir projenin daha hayat bulması için yoğun gayret gösteriyoruz. Bugün dağıtacağımız tohumlar geleceğimize yaptığımız en değerli yatırımdır" diye konuştu.

TARIM ALANINDA ÖNEMLİ HİZMETLER YAPTIK

İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş ise, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Sivas İl Özel İdaresinin ortak yürüttüğü projeler ile son yıllarda Sivas'ta tarımsal alanda önemli hizmetler yapıldığını belirterek, "Bunlardan bir tanesi de İl Özel İdaresi ve belediyemiz tarafından yapımı tamamlanan SİVTAŞ yem fabrikası. Bu tesisimizde çiftçilerimize büyük katkı sağlayacak. Ülkemizde tarım ve hayvancılık, dün olduğu gibi bugünde yarında önemini korumaya devam edecektir" dedi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETEBİLİYORUZ

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise tarımsal alanda yapılan çalışmaların önemine değinerek, Türkiye'de üretim odaklı projelerin hazırlanmasının tarım ve hayvancılığın potansiyelini daha çok artıracağını söyledi. Başkan Bilgin, kırsalda sorunları büyük oranda çözüme kavuşturan Sivas'ın, tarım alanında da üretim odaklı ve üreticiyi destekleyen projelerle çiftinin yanında yer almaya devam edeceğini belirterek, "Sivas'ta kırsal altyapı alanında yapılan yatırımları neredeyse tamamladık. Şimdi bu yatırımlar yapılmamış olsaydı, tohumlara harcanan 8,5 milyon liralık kaynak kırsal altyapıya harcanacaktı. Katma değeri yüksek ürün üretebiliyoruz. Çiftçilerimizden isteğimiz de üretimi elden bırakmamaları. Önümüzdeki 100 yılın en önemli sektörü de tarım, gıda ve hayvancılık olacak" şeklinde konuştu.

SİVAS'TA TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN ÖNEMLİ PROJELER YAPILIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz da yaptığı açıklamada; Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu ifade ederek, ülke genelinde olduğu gibi Sivas'ta da tarım ve hayvancılığın gelişmesi için önemli projelerin hayata geçirildiğini söyledi.

Sivas'ın her alanda dünden daha iyi olduğunu dile getiren Milletvekili Yılmaz, "Türkiye'de savunma sanayi ne kadar önemliyse tarım da o nispette önemlidir. Hep birlikte tarımı işimiz, suyu aşımız olarak göreceğiz. Hazırlanan projeler ve verilen destekler neticesinde hem bitkisel üretimi hem de hayvancılığı geliştiriyoruz. Planlı bir şekilde kendimize yetecek bir üretim hedefliyoruz. Türkiye, 2019 yılında 45 milyar dolar tarımsal hâsıla elde etti. Diğer yandan gübre desteklerini artırdık, çiftçiye mazot desteği verdik. Türkiye,  kendi tohumunu üreten ve ihracat yapan bir ülke konumunda. 85 ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin son 18 yılda da tohum üretimi de 9,5 kat arttı." dedi.

Ülkemizde kullanılan tohumlukların yüzde 96'sının yurt içinde üretilip sertifikalandırıldığını belirten Milletvekili Yılmaz, "Çiftçilerimize tarımsal krediyi kullandırmayı kolaylaştırdık. Sivas'ta 2020 yılında 145 milyon TL kredi kullandırıldı. Çiftçiminiz alıyor, aldığı gibi ödüyor" diye konuştu.

5 BİN ÇİFTÇİMİZE TOHUM DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK

Sivas Valisi Salih Ayhan ise, geçmişte olduğu gibi gelecekte de tarım ve gıdanın bugünkünden çok daha önemli olacağının, tüm dünyayı etkisi altına alan ve insan sağlığını tehdit eden Covid-19 salgını döneminde bir kez daha tecrübe edildiğini söyledi.

Dünyayı saran virüs ile tarımın ekonomilerdeki öneminin daha da anlaşıldığını kaydeden Vali Ayhan, "Kendi kendine yetebilen ülkeler bu süreci daha avantajlı bir şekilde atlattı. Salgınla birlikte tarımsal üretim ve gıda zincirindeki bütün unsurlar kritik sektörler olarak belirlendi. Salgının en başından beri Sivas'ta da tarımsal üretimin devam etmesini sağladık. Sivas'ın tarım alanında çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. 1 milyon hektarın üzerinde toplam tarım arazimiz var. Bu potansiyeli fırsata dönüştürmeye yönelik önemli ve gayretli adımları da atmaya devam ediyoruz. Bu nedenle, göreve geldiğimiz günden beri  'Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas' sloganıyla birçok projeyi hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz" diye konuştu.

"Artan nüfusumuz ve dış satım kapasitemizi arttırma zorunluluğu sebebiyle üretim gereksinimizin artması karşısında, tüm iç kaynaklarımızdan olduğu gibi, nadas alanlarımızdan da daha çok yararlanabilmek bir zorunluluk" diyen Vali Ayhan, şunları kaydetti: "Nadasa bırakılacak arazilerin tarımsal üretime katılması ile ilimizde ve ülkemizde tarımsal üretim değerlerinde artış sağlamayı hedefliyoruz. Üreticilerin sertifikalı ve kaliteli tohumluk kullanmasını sağlayarak üretimde verim ve kaliteyi artıracağız."

Sivas'ta hayvancılık işletmelerinin ihtiyacı olan kaliteli yem bitkileri üretimini artırmayı hedeflediklerini belirten Vali Ayhan, "Kaba yem açığını azaltmayı, dışarıdan kaba yem alımını sınırlamayı ve işletmelerin mevcut arazilerine göre uygun yem bitkilerini yetiştirmek suretiyle yem masraflarını azaltmayı ve daha fazla kazanç sağlamalarını amaçlıyoruz. Büyükbaş veya küçükbaş hayvan varlığı olan üreticilerimize hem hayvanlarımızı samana dayalı beslemeden kurtarmak hem de meralara olan erken ve aşırı otlatma baskısını azaltmak için kaliteli kaba yem bitkisi tohumu dağıtımı yapacağız. Bugün 5 bin çiftçimize tohum dağıtımını gerçekleştirdiğimiz bu projelerin ilimize hayırlı uğurlu olmasını, bereketli olmasını diliyorum. Birimiz bin olsun.  Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından temsili olarak çiftçilere tohumlar dağıtılarak, hayırlı ve bol üretim temennisinde bulunuldu. Merkez ve 16 ilçeden çiftçilerimizin tohum taleplerini karşılamak üzere hazırlanan TIR'lar, program sonunda yola çıktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
21.06.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!