Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart 2019'daki yerel seçim öncesinde, “Ramazan Bayramı'nda açılacak” dediği Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattının temeli 2008 yılında atılmıştı. 2011 yılına kadar bitirilmesi planlanan proje, ve maliyeti 2 milyar 91 milyon TL olarak açıklanan proje uzun yıllar tamamlanamayarak kördüğüm halini aldı.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, açılış tarihi sürekli ertelenen ve maliyeti öngörülen rakamı 32’ye katlayarak 65 milyar TL’ye dayanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın inşa sürecinde göçükler yaşandı. Hat üzerindeki sorunlar güvenlik zafiyetini ortaya koyarken uzmanlar, projedeki güvenlik risklerine dikkati çekti. TBMM Deprem Komisyonu’nun 16 Mart 2023 tarihli toplantısına davet edilen Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, “Özellikle Yozgat ile Sorgun arasına, bir demir ocağından bazalt getirdiler. Taş olabilir ama hiçbir şekilde şartnameyi sağlamıyor” ifadelerini kullandı.
Seçim Propagandasına Alet Edildi
2023 yılına gelindiğinde, Türkiye'nin seçim atmosferine girmesiyle birlikte, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı, iktidarın propaganda malzemesi haline geldi. Seçim öncesi dönemde, hattın güncellenmesinin 26 Nisan 2023'te duyurulduğu açıklandı. Ancak bu karar, mühendislerin uyarılarına rağmen seçimlere yalnızca 17 gün kaldı. Hattın değişiklikleri, tam anlamıyla seçim yatırımı olarak kaydedildi.
Facianın Eşiğinden Döndürüldü
26 Nisan 2023'te seferlere başlayan hattın, hemen ardından güvenlik ve altyapı sorunları baş göstermeye başladı. Özellikle Yozgat'ta yoğun yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanlar nedeniyle raylar çökmeye başladı. Ayrıca Yerköy ilçesinin toprak kayması yaşandı ve hattın bu ulaşım bölümü kapandı. Yolcular, otobüslerle taşınarak büyük bir aksama yaşadı.
2025 Yatırım Programında
2025 yılına yönelik kamu yatırımları programındaki bir detay ise “Hat, tamamlanmadan açıldı” eleştirilerinin haklılığını gözler önüne serdi. Programda, “Ankara-Sivas YHT Kalan İşler” kaleminin de yer aldığı öğrenildi. Hattın kalan işleri için 2025 yılına 6 milyar 506 milyon 404 bin TL ödenek yazıldı. Toplam 6,5 milyar TL’lik ödeneğin 296,4 milyon TL’sinin altyapı, 2,2 milyar TL’sinin üstyapı, 3,9 milyar TL’sinin ise inşaat bakım-onarım işleri için kullanılacağı kaydedildi.
Editor : Haber Merkezi