HAYRULLAH AĞKAŞ/YUNUS BUDAKTAŞ
Kangal Termik Santrali´nde Çarşamba günü itibariyle iş çıkışları verilen asgari ücretle çalışan 25 güvenlik işçisi sendika üyeliğinden vazgeçip ´Harranlı´ olarak yeniden işlerinin başına döndüler.
Sivas İrade Gazetesi olarak Kangal Termik Santralinde yaşanan güvenlik personelinin işten çıkarılma konusunu ilk günden itibaren okuyucularımıza tüm detaylarıyla ulaştırmaya çalıştık. Çalışma şartları ve aldıkları ücretler biraz olsun düzelir ümidiyle sendikaya üye oldukları öğrenilen güvenlik personeli üyeliklerinden bir hafta sonra işlerine son verildiğini ifade etmişlerdi.
SENDİKA ÜYELİKLERİ
KISA SÜRDÜ
İşten çıkarılan 25 güvenlik işçisi dün itibariyle tekrar iş başı yaptılar. Ancak üye oldukları Hak İş´e bağlı Öz-İş Sendikasından ayrılmak zorunda kaldılar.
Geçmişte asgari ücret artı yüzde 50 oranında maaş alan işçilerin maaşları, fabrikanın aldığı kararla asgari ücrete düşürülmüştü. İşçiler ise bu duruma tepki göstererek, haklarını aramak için sendikaya üye olmuşlardı.
Yaşanan süreçle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Hak-İş´e bağlı Öz-İş Sendikası Şube Başkanı Fethi Türkay, Kangal Termik Santralinden çıkarılan işçilerin tekrar işlerine dönmelerinin mutlu edici bir durum olduğunu söyledi.
Türkay, "İşçilerin sıkıntılı bir çalışma ortamları vardı. Sürekli ötelenerek hakir görülüyorlardı. Bu sebeple bu işçiler sendikamıza üye olmuşlardı. Ancak yapılan görüşmeler neticesinde işçiler sendika üyeliklerinden vazgeçerek tekrar işlerine kavuştular. Termik Santrali üzerinden milyonları kazanan bir firmanın işçi ücretleriyle ilgili yeni bir düzenlene yaparak, şartların bir nebze daha iyileştirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
HAKLARIMIZDAN
VAZGEÇTİK
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan işçiler, ağır iş kolunda düşük ücretle çalıştıklarını söylediler. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldığını belirten işçiler, İş Kanununun 29. Maddesi gereğince iş çıkışları verildiği için devlet tarafından verilen işsizlik maaşından da faydalanamadıklarını ifade ettiler.
Başka alternatifleri olmadıkları için mecburen geri dönmek durumunda kaldıklarını söyleyen İşçiler, Konya Şeker tarafından İş Kanunu 29. Madde kapsamında işten çıkarıldıkları için işsizlik maaşı ve tazminat haklarından faydalanamayacak olmaları sebebiyle sendika üyeliklerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarını belirttiler. İşsizlik maaşı alamayacak olmalarının kendilerini ekonomik olarak zorlayacağını belirten işçiler kış mevsiminde iş bulmanın da zor olacağından bir nevi ´Harranlı´ olarak çalışmaya mecbur kaldıklarını ifade ettiler.
Editor : Haberpanelim